Czy rodzaj oleju ma wplyw na działanie HLA ? – 626 GE
Strona 1 z 1
Witam,
Otoz mam mazde 626 1,8 benzyna + gaz 1994 rok. I mam taki problem kiedy odpalam autko i przygazuje tak do 3-4 tys/obr i puszcze gaz, obroty spadaja (0) i auto gasnie. Sytuacja sie co jakis czas powtarza. Co to moze byc ? Dzieki za odpowiedzi.
Otoz mam mazde 626 1,8 benzyna + gaz 1994 rok. I mam taki problem kiedy odpalam autko i przygazuje tak do 3-4 tys/obr i puszcze gaz, obroty spadaja (0) i auto gasnie. Sytuacja sie co jakis czas powtarza. Co to moze byc ? Dzieki za odpowiedzi.
- Od: 31 lip 2007, 09:50
- Auto: Mercedes E250
jak odpalasz auto i na zimnym silniku gazujesz ? jezeli tak to niezle meczysz silnik
Zacytuje Noxes
Sprawdz bledy
Moze krokowy nie nadaza
a jak na rozgrzanym silniku ?
Zacytuje Noxes
Moze krokowy nie nadaza
a jak na rozgrzanym silniku ?
nie stresuj wymiana silnika
opisz wiecej kolego co sie dzieje jak stan techniczny silnika
kiedy swiece kable olej filtr paliwa lpgu zmieniales
czy nie kopci? na starcie ?
jak na rozgrzanym?
czy wogole sie rozgrzewa
im wiecej danych tym lepiej problem zdiagnozowac
a poki co odlacz aku przy okazji go naladuj
i zresetuj komputer poprzez odlaczenie aku wcisnieciu pedalu hamulca na tyle zeby zarowki braly prad mozesz wlaczyc swiatla dlugie krutkie zaplon
bez aku rzecz jasna i tak na 20 sek
dluzej nie zaszkodz ...
opisz wiecej kolego co sie dzieje jak stan techniczny silnika
kiedy swiece kable olej filtr paliwa lpgu zmieniales
czy nie kopci? na starcie ?
jak na rozgrzanym?
czy wogole sie rozgrzewa
im wiecej danych tym lepiej problem zdiagnozowac
a poki co odlacz aku przy okazji go naladuj
szumki44 napisał(a):nie stresuj wymiana silnika
mazda6 napisał(a):kiedy odpalam autko i przygazuje tak do 3-4 tys/obr
Weź tu człowieku nie stresuj.
Co by wykasować błędy, wystarczy odłączyć klemę i wcisnąć pedał hamulca na 20 sekund
Sprzedam części;
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
Mazda xedos 6 v6
Mazda 626 1.8-2.0
kolego a napisalem ze na zimnym piluje . No chyba ze po przejechaniu 100km to dla Ciebie jest dalej zimny.
Wiec tak, filter od gazu wymieniony, kable tez zostaly wymienione, filter paliwa nie wym., akumulator nowy, silniczek krokowy byl juz czyszczony i nie wiem czy wlasnie on nawala, kopcenia nie zauwazylem. Wyczytalem ze czesto po wymianie filtra od gazy trzeba odpowietrzyc uklad chlodzenia ale czy to prawda ? i niby moze sie pozniej tak dziac z silnikiem. W sumie to na niskich obrotach czasem gasnie a to ze jak odpale autko i przygazuje( NA CIEPLYM SILNIKU, NIE JESTEM KILER) i obr. spadna prawie do 0 i autko gasnie lub nie, nie ma zaleznosci to przez przypadek za uwazylem. I co to moze byc?
Wiec tak, filter od gazu wymieniony, kable tez zostaly wymienione, filter paliwa nie wym., akumulator nowy, silniczek krokowy byl juz czyszczony i nie wiem czy wlasnie on nawala, kopcenia nie zauwazylem. Wyczytalem ze czesto po wymianie filtra od gazy trzeba odpowietrzyc uklad chlodzenia ale czy to prawda ? i niby moze sie pozniej tak dziac z silnikiem. W sumie to na niskich obrotach czasem gasnie a to ze jak odpale autko i przygazuje( NA CIEPLYM SILNIKU, NIE JESTEM KILER) i obr. spadna prawie do 0 i autko gasnie lub nie, nie ma zaleznosci to przez przypadek za uwazylem. I co to moze byc?

to raczej odpala sie na zimnym bo nie dodales ze rozgrzany....mazda6 napisał(a): I mam taki problem kiedy odpalam autko i przygazuje tak do 3-4 tys/obr i puszcze gaz, obroty spadaja
Dopisano 4 lis 2012, 16:39:
odlacz krokowy i sprawdz reakcje
noxes napisał(a):Na PB i LPG tak samo jest?
tak samo
Dopisano 04 lis 2012 19:15:
to raczej odpala sie na zimnym bo nie dodales ze rozgrzany....
Dopisano 4 lis 2012, 16:39:
odlacz krokowy i sprawdz reakcje
na zimnym gazowac to jak dostac mlotkiem w glowe, grozi smiercia. Dla mnie to jak "swietosc" nie gazowac na zimnym
Szyna napisał(a):Czyli mogę zrobić z tym porządek
a może jeszcze chwila zwłoki ?
mazda6 wiem,że jak gawiedź przeczyta teraz to co napiszę,to mnie pogryzą,ale:
na jakim oleju jeździsz
ciśnienie oleju też fajnie byłoby znać na ciepłym.
mazda6 napisał(a):castrol 10W
mazda i castrol to złe połączenie...
mam pytanie:czy w momencie jak po przegazowaniu silnik zgaśnie i chcesz zaraz go odpalać,to odnosisz wrażenie jakby brakowało kompresji
za to po chwili przerwy zapala normalnie ?
tadziol napisał(a):mazda6 napisał(a):castrol 10W
mazda i castrol to złe połączenie...
tadziol nie pieprz głupot
a może mazda i lotos, mobil, total, elf, motul, shell czy jeszcze jakiś inny wynalazek to dobre połączenie??
Na upartego to nawet na Mixolu czy Pilarolu by pojechała.
Może jak za łatwo kręci wałem to powinien przekładniowym zalać żeby ciężej kręciło?? 75w90
jaki wg Ciebie wpływ na prace silnika ma producent oleju??
Problem nie leży w oleju i tak jak koledzy piszą... wymrugaj errory, odłącz krokowy, zobacz czy masz dolot nie podziurawiony. Ustaw obroty w serwisowym.
PS. Po wymianie filtrów gazowych nie musisz odpowietrzać układu chłodzenia, ktoś Ci bzdur nagadał.
Nie sądzę, żeby olej miał wpływ na takie zachowanie, ale olej olejowi nie równy i też nie polecam castrola. Jak chcesz to dla testu możesz wlać 5W40 i zobaczysz czy będzie lepiej.
"Samochody to nie wszystko, ale bez nich wszystko jest niczym..."
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
---> JBC to mam trochę części do MX-6 KLDE <---
roccomistrz napisał(a):tadziol nie pieprz głupot
eeee.....misiu........,a regulamin czytał
roccomistrz napisał(a):jaki wg Ciebie wpływ na prace silnika ma producent oleju??
zasadniczy,ale rozumiem,że Ty śmigasz na Kujawskim

podobnie wnioskuję,że wg Ciebie jakość/rodzaj oleju,jego ciśnienie nie mają absolutnie wpływu na pracę silnika mając na uwadze 16 HLA.
roccomistrz napisał(a): wymrugaj errory, odłącz krokowy, zobacz czy masz dolot nie podziurawiony. Ustaw obroty w serwisowym.
ble,ble,ble......jedno i to samo
kamilspider napisał(a):dla testu możesz wlać 5W40 i zobaczysz czy będzie lepiej.
na ogół właśnie to pomagało

Strona 1 z 1