Kontrolka ciśnienia oleju zapaliła się – brak smarowania? [BA Z5] – wątek wspólny

Postprzez amra » 23 sty 2006, 22:35

Marcin ( Pycia ) napisał(a):Mam nadzieje ze Amra wkoncu zacznie jezdzic swoim autem jak cywilizowany czlowiek czyli po ulicach a nie po warsztatach .. Trzymam kciuki ...

Dzięki Marcinku :) Ja też mam taką nadzieję... Choć akurat wizyty u Jaksy są dla mnie przyjemnością :)
Choć wolałabym móc tam wpadać np. tylko na kawę – absolutnie sprawnym samochodem.
A
Forumowicz

Od: 31 sie 2005, 21:38
Auto: 323F BA 1.5 97r.

Postprzez sołtys » 24 sty 2006, 08:09

newbie
newbie napisał(a):a Leszek to gość...już jest moim idolem...zajrzał do silnika i stwierdził, że panewki są w idealnym stanie...szczgólnie łatwo mógł ocenić stan panewek głównych ysz

newbie
wszystko fajnie możesz miec taki czy inny stosunek do Jaksy tylko co to zmienia.

Zamiast najeżdzac na gościa może byś wreszcie coś ciekawego powiedział na temat twoich podejżeń jaka jest przyczyna awarii. ;)

Już kilka razy widziałem twoje odpowiedzi w różnych tematach, i albo nic nie wnoszą albo są totalnie ogólnikowe. Zachowujesz się jak typowi goście z serwisu dzwonisz pytasz że masz takie a takie objawy i co może by przyczyna, a w odpowiedzi otrzymujesz. A to trzeba sprawdzic jest dużo przyczyn najlepiej przyjechac bla bla bla i 0 konkretów i goś przyjeżdza kasuje się go 50zł za sam wjazd na kanał co dla mnie jest chore bo płaci się za usługe a nie za byle co. To jest tak jak bym miał płaci za przymierzanie ubrań.

To forum jest po to aby sobie bezinteresownie pomagac a nie bredzic ogólnikami.

przepraszam że nie na temat ale już nie mogłem wytrzymac.

pozdrawiam
Forumowicz

Od: 20 lip 2005, 16:56
Auto: Focus I TDCi

Postprzez newbie » 24 sty 2006, 11:14

sołtys napisał(a):wszystko fajnie możesz miec taki czy inny stosunek do Jaksy tylko co to zmienia

stosunek do Jaksy mam obojętny...to nas rozróżnia

sołtys napisał(a):Zamiast najeżdzac na gościa może byś wreszcie coś ciekawego powiedział na temat twoich podejżeń

powiedziałem co bym zalecił, ale ty widać nie umiesz czytać ze zrozumieniem

sołtys napisał(a):Już kilka razy widziałem twoje odpowiedzi w różnych tematach, i albo nic nie wnoszą albo są totalnie ogólnikowe

bredzisz

sołtys napisał(a):Zachowujesz się jak typowi goście z serwisu

gdyby nie tacy goście z serwisu do tej pory J&L myliby szklanki, a JC sprzedawałby tony hydropopychaczy, a ty snułbyś opowieści o "kowalach"

sołtys napisał(a):goś przyjeżdza kasuje się go 50zł za sam wjazd na kanał co dla mnie jest chore bo płaci się za usługe a nie za byle co. To jest tak jak bym miał płaci za przymierzanie ubrań

bardzo obrazowe porównanie...użyję swojego na podobnym poziomie:
po co masz płacić lekarzowi za wizytę, skoro cię od razu nie wyleczył a jedynie zasugerował metody leczenia i przepisał leki

sołtys napisał(a):To forum jest po to aby sobie bezinteresownie pomagac a nie bredzic ogólnikami

zdefiniuj słowo pomoc...bo ja najwidoczniej jakoś inaczej je rozumiem
Firma

Od: 31 paź 2003, 07:53
Auto: F20 M135i x
BP X AWD
F2 EQ

Postprzez sołtys » 24 sty 2006, 12:16

newbie napisał(a):stosunek do Jaksy mam obojętny...to nas rozróżnia

g prawda jesteś totalnie anty.

newbie napisał(a):w jakim celu wymieniono ten zawór?... ysz

jeżeli jest zepsuty to puszcza cisnienie za wcześnie stąd spadki i być może mruganie.

sugestia znajdz mechanika to żadna sugestia to wiedzą wszyscy.

Padniętą panewkę nawet laik usłyszy więc wybacz ale ty bredzisz.

newbie napisał(a):bardzo obrazowe porównanie...użyję swojego na podobnym poziomie:
po co masz płacić lekarzowi za wizytę, skoro cię od razu nie wyleczył a jedynie zasugerował metody leczenia i przepisał leki

tak jeszcze biorą w łape za byle co piją na umór itd

pracą ich jest udzielanie porad. Pracą serwisu jest naprawianie.
A jak chcesz porównania lekarskiego to prosze bardzo, kasujecie gościa za wjazd na kanał tak jak gdyby przychodnia kasowała za samo wejście do poczekalni lekarza a nie za poradę.

Jak oddaje telewizor do naprawy to płace za jego naprawę a nie za poradę czy się go da naprawić czynie, jak koleś stwierdzi że naprawa jest za droga lub że nie może tego naprawić to oddaje telewizor i nie bierze kasy.

newbie napisał(a):
gdyby nie tacy goście z serwisu do tej pory J&L myliby szklanki, a JC sprzedawałby tony hydropopychaczy, a ty snułbyś opowieści o "kowalach"

sam jestem jednym z tych kowali i sam sobie auta naprawiam, a opinie o serwisach mam podobną jak wiekszość ludzi tutaj.

pozdrawiam
Forumowicz

Postprzez amra » 24 sty 2006, 13:36

Panowie, błagam... atmosfera zrobiła się jakby nieco nieprzyjemna...
Forumowicz

Postprzez newbie » 24 sty 2006, 14:33

sołtys napisał(a):Padniętą panewkę nawet laik usłyszy więc wybacz ale ty bredzisz

Obrazek

teraz wysil się i pomyśl co będzie jeśli panewki zaznaczone na rysunku będą jednak w stanie nieidealnym...

czy laik lub profesjonalista to usłyszy?

co będzie działo się z ciśnieniem oleju?

uszkodzenie w "elektryce" z uwagi na prostotę jest mało prawdopodobne (zakładam, że ktoś to chociaż w stopniu podstawowym sprawdził)

Obrazek
Firma

BP X AWD
F2 EQ

Postprzez sołtys » 24 sty 2006, 14:42

newbie napisał(a):teraz wysil się i pomyśl co będzie jeśli panewki zaznaczone na rysunku będą jednak w stanie nieidealnym...

czy laik lub profesjonalista to usłyszy?

bedzie słychać charakterystyczne walenie (jak w zajechanym polonezie) przy dodawaniu gazu, ciśnienie może mrugać na wolnych a po dodaniu gazu bedzie gasnąc. Sęk w tym że z tego co pisała amra nie gaśnie.

newbie napisał(a):uszkodzenie w "elektryce" z uwagi na prostotę jest mało prawdopodobne (zakładam, że ktoś to chociaż w stopniu podstawowym sprawdził)

no właśnie pytanie czy ktoś sprawdził czujnik ciśnienia.
Forumowicz

Postprzez amra » 24 sty 2006, 15:01

Wcześniej było tak, że kontrolka rzeczywiście na wolnych obrotach mrugała (tylko przy rozgrzanym silniku, na zimnym nigdy), a po dodaniu gazu gasła, ale żadnych efektów akustycznych, które przypominałyby zajechanego Poloneza nigdy nie było...

Dopiero teraz w piątek kontrolka zapaliła się stałym światłem i to na zimnym silniku – coś takiego zdarzyło się po raz pierwszy.

Newbie – pisałeś wcześniej, że zaleciłbyś pomiar ciśnienia oleju manometrem. Może nie zauważyłeś w wątku o mrugającej kontrolce, ale pomiar ten był zrobiony niecałe 3 tyg. temu, przy okazji wymiany zaworu (gdy okazało się, że wymiana ta, pomimo, że zawór był przytarty, co widać gołym okiem, na mruganie nie pomogło). Dodam, że według manometru ciśnienie było książkowe w pełnym zakresie obrotów. Więcej nawet – w trakcie pomiaru, kontrolka sobie mrugała na wolnych obrotach, a manometr w tym samym czasie wskazywał wartości prawidłowe.

Co do elektryki – sam czujnik był wymieniony, panowie z tego co wiem, odłączyli zdaje się w pewnym momencie czujnik w ogóle, ale wtedy kontrolka nie świeciła się w ogóle
Forumowicz

Postprzez newbie » 24 sty 2006, 15:02

sołtys napisał(a):bedzie słychać charakterystyczne walenie (jak w zajechanym polonezie) przy dodawaniu gazu

zaznaczone jest ułożyskowanie główne...więc raczej nie będzie walić, a stukają na pewno panewki korbowodowe
Firma

BP X AWD
F2 EQ

Postprzez sołtys » 24 sty 2006, 15:05

z tego co teraz napisałaamra może wynikać że że faktycznie mogło obrócić jedną z panewek.
Być może nie wiesz czego wysłuchiwać

newbie zwracam honor to jest możliwe.

a stukają panewki korbowodowe

wiem tylko że przy słabym ciśnieniu i tak powinny stukać niezależnie czy są dobre czy nie bo nie pracują przy włąściwym ciśnieniu.
Forumowicz

Postprzez newbie » 24 sty 2006, 15:13

amra napisał(a):Więcej nawet – w trakcie pomiaru, kontrolka sobie mrugała na wolnych obrotach, a manometr w tym samym czasie wskazywał wartości prawidłowe.

rozumiem, że pomiar ciśnienia odbywał się równolegle z działającym czujnikiem....nie wiem jak to się robi, ale widać się da

jeśli wtedy przy wzorcowym ciśnieniu lampka dalej mrugała to należy sądzić, że winna jest instalacja i/lub czujnik...dokładnie to widać na załączonym schemacie

lampka świeci tylko wtedy jak na kabelku LG/B pojawi się masa (31)

więcej na odległość, niezależnie od chęci i nastawienia wymyśleć się nie da
Firma

BP X AWD
F2 EQ

Postprzez amra » 24 sty 2006, 15:27

sołtys napisał(a):Być może nie wiesz czego wysłuchiwać

Fakt, ja mogę nie wiedzieć, choć jestem wyczulona, ale ten samochód oglądało czterech mechaników zajmujących się mazdami (również w dawnym ASO w Warszawie, jeszcze przed zakupem) niezależnie od siebie i wszystcy twierdzili, że silnik pracuje idealnie! Jeździł nim mój mąż, który jako facet jakieś pojęcie o samochodach ma, jeździł nim przyjaciel, który w ogóle jeździ tylko mazdami i też nic podejrzanego nie słyszał.

Słuchajcie, ja nie jestem kompletną idiotką i naprawdę zadbałam najlepiej jak mogłam, żeby wiedzieć, co kupuję. Teraz się oczywiście boję, bo wiem, że nawet jeśli wcześniej silnik rzeczywiście był ok, a kontrolka mrugała z powodu oleju/filtra/syfu/elektryki (do wyboru). to po piątkowej akcji, być może właśnie czeka mnie jego remont, albo całkowita wymiana. Nie powiem, żeby było mi do śmiechu.

Dziś rano samochód dotarł do Jarka – nie mam jeszcze żadnych wiadomości od niego. Im dłużej czekam, tym bardziej się boję, ale chyba już się nastawiłam na najgorsze...
Forumowicz

Postprzez amra » 24 sty 2006, 15:33

newbie napisał(a):rozumiem, że pomiar ciśnienia odbywał się równolegle z działającym czujnikiem....nie wiem jak to się robi, ale widać się da

Hmmm... teraz to ja nie wiem, czy jesteś ironiczny, czy poważnie mówisz...?
Może ja coś pomieszałam, ale wydaje mi się, że tak mi Jarek mówił – o jednoczesnym mruganiu i wskazaniach manometru...

Cholera, mógłby tu zajrzeć, to by w razie czego wyprostował ewentualne moje głupoty, jeśli udało mi się takie napisać...
Forumowicz

Postprzez Jerry » 24 sty 2006, 17:51

sołtys napisał(a):Padniętą panewkę nawet laik usłyszy więc wybacz ale ty bredzisz.

hahaha
Forumowicz

Od: 18 kwi 2004, 13:00

Postprzez sołtys » 24 sty 2006, 22:05

Jerry
Jerry napisał(a):sołtys napisał:
Padniętą panewkę nawet laik usłyszy więc wybacz ale ty bredzisz.

hahaha

jak taki mądry jesteś to powiedz ile w życiu padniętych panewek wymieniłeś. I czy w każdym przypadku nic słychać nie było a silnik chodził równiutko bez problemów i podejrzanych odgłosów..

:P

newbie napisał(a):ozumiem, że pomiar ciśnienia odbywał się równolegle z działającym czujnikiem....nie wiem jak to się robi, ale widać się da

też tego nie łapie uważam że się nie da. No ale człowiek całe życie się uczy.

a czujnik ciśnienia oleju ci wymienili czy tylko sprawdzali??
Forumowicz

Postprzez Jaksa » 25 sty 2006, 00:37

amra napisał(a):Cholera, mógłby tu zajrzeć, to by w razie czego wyprostował ewentualne moje głupoty
Nie mam czego prostować , wszystko jest napisane poprawnie nie będę się sprzeczał z kolegami z branzy bo góra ma zawsze rację . Wiem ze panewki korbowodowe sprawdzalismy 2 tygodnie temu ( bo te mozna sprawdzic bez demontazu wału korbowego ) Auto dotarło do nas ok 9,00 , mozna było śmiało mięsko zamrozić w srodku eh zima daje czadu ... Po doprowadzeniu samochodu do normalnej temperatury wywalilismy "stary " olej oraz filtr . Madzia dostała nowego Mobila po ktorym zachowuje sie normalnie , jutro mam zamiar ( za zgodą włascicielki ) sprawdzic istniejący problem w cyklu miejskim . Na chwilę obecną tylko tylę mogę napisac, co będzie jutro postaram się poinformować wszystkich zainteresowanych tym problemem.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez kadam » 25 sty 2006, 00:45

ozumiem, że pomiar ciśnienia odbywał się równolegle z działającym czujnikiem....nie wiem jak to się robi, ale widać się da

Można... wstawia się trójnik
Początkujący

Od: 2 paź 2005, 09:45
Auto: 323C BA 1.8 BP `95

Postprzez Jaksa » 25 sty 2006, 13:43

Jaksa napisał(a):zachowuje sie normalnie
Na zimnym silnku ( po nocy ) kontrolka cisnienia oleju zbyt długo się swieci zaraz po uruchomieniu – tak być nie moze. Kopiemy się dalej....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez Puhcio » 25 sty 2006, 17:18

A zrobił ktoś odczyt błędów z komputera ... ?
Pozdrawiam,
Paweł
Forumowicz

Od: 16 sty 2005, 17:08
Auto: Volvo S70 2.5 A/T LPG

Postprzez amra » 25 sty 2006, 17:41

Puhcio napisał(a):A zrobił ktoś odczyt błędów z komputera ... ?

Zadam być może głupie pytanie... Komputer w samochodzie odpowiada za sterowanie wtryskami. To wiem na pewno. Ale za co jeszcze? Ma coś wspólnego z układem smarowania?

Czy to, co się dzieje, może mieć jakiś związek z elektroniką? Jarku...?
A
Forumowicz