Auto nie odpala – zwilgotniałe przewody
1, 2
Witam, niedawno, bo parę dni temu kupiłam auto Madzię 3 rok 2006 w Niemczech.1,6 diesel. Jest jeszcze na tablicach eksportowych. Zrobiłam przegląd, ma miesięczne ubezpieczenie, urząd celny i skarbowy zrobiony teraz czekam na dokumenty -mają być za tydzień.
Pięknie jeździ, jest świetna:) ale..
Odjeżdżając spod pracy, dzisiaj, niestety ale samochód zgasł (za szybko puściłam sprzęgło, tak myślę), chcąc odpalić, musiałam przekręcić kluczyk za szybko w prawo, zamiast w lewo by zgasić silnik, i chyba jeszcze coś zrobić (może nacisnęłam na kluczyku zamykanie drzwi?) i ..zablokowałam system. Przekręcając kluczyk, samochód zaczyna kręcić – chyba alternator działa wobec tego, ale silnik nie załapuje. Nie chcę próbować w nieskończoność, bo moc tego procesu słabnie .
Pojawia się znak czerwone auto i kluczyk ( czarny w tym aucie), jak wyjmę kluczyk i miga. Próbowałam odpalić samochód z obu kluczyków. Nie udało się. Pojawiła się też równolegle ikona akumulatora, która pali się na czerwono i niestety, ale już ciągle.
Co zrobić by odblokować system antykradzieżowy?
POMÓŻCIE JUTRO MAM WAŻNY WYJAZD, a Madzia wciąż pod pracą:(
Pięknie jeździ, jest świetna:) ale..
Odjeżdżając spod pracy, dzisiaj, niestety ale samochód zgasł (za szybko puściłam sprzęgło, tak myślę), chcąc odpalić, musiałam przekręcić kluczyk za szybko w prawo, zamiast w lewo by zgasić silnik, i chyba jeszcze coś zrobić (może nacisnęłam na kluczyku zamykanie drzwi?) i ..zablokowałam system. Przekręcając kluczyk, samochód zaczyna kręcić – chyba alternator działa wobec tego, ale silnik nie załapuje. Nie chcę próbować w nieskończoność, bo moc tego procesu słabnie .
Pojawia się znak czerwone auto i kluczyk ( czarny w tym aucie), jak wyjmę kluczyk i miga. Próbowałam odpalić samochód z obu kluczyków. Nie udało się. Pojawiła się też równolegle ikona akumulatora, która pali się na czerwono i niestety, ale już ciągle.
Co zrobić by odblokować system antykradzieżowy?
POMÓŻCIE JUTRO MAM WAŻNY WYJAZD, a Madzia wciąż pod pracą:(
- Od: 27 paź 2012, 16:03
Grazyna napisał(a):Pojawia się znak czerwone auto i kluczyk ( czarny w tym aucie), jak wyjmę kluczyk i miga.
I ma migać. Myślę, że problem leży gdzie indziej.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Grazyna napisał(a):, która pali się na czerwono i niestety, ale już cią
może aku padł i stąd problemy
jak wyskoczyla ikonka aku to nie ma prądu
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Z twojego (trochę chaotycznego) opisu wynika ,że nie zrobiłaś nic co mogło by zablokować immo (chyba,że używałaś kluczyka nie od tego auta),faktycznie w niektórych modelach można zakodować ale tylko radio i to tylko wtedy gdy odłączysz aku na pewien czas i to też nie we wszystkich modelach.Ja na twoim miejscu posprawdzałbym wszystkie bezpieczniki i przekaźniki,zwłaszcza te pod maską?
- Od: 10 cze 2012, 10:35
- Auto: Mazda3 2006r.1.6CiTD BK Y6 109KM
silnik 1.6 Diesel ma taki kaprys, że lubi paść komputer w przypadku kręcenia na padającym aku. Objawy przeważnie to blokada immo. Ikonka akumulatora będzie zawsze do puki nie zacznie ładować alternator, a to następuje po odpaleniu silnika. Ikonka Immo (kluczyk) miga ze stałą częstotliwością ? Jeśli nie to zapisz sekwencje mrugnięć (długie / krótkie przerwy itd), da się z tego odczytać błędy immo.
Jeśli rozrusznik kręcił to akum jest OK, problem będzie, że to komputer blokuje "zapłon".
Jeśli rozrusznik kręcił to akum jest OK, problem będzie, że to komputer blokuje "zapłon".
I tu się z tobą do końca nie zgodzę akostarek,mam identyczną wersje madzi jak koleżanka i miałem już różne sytuacje począwszy od gwałtownego wyłączenia silnika przez szarpnięcie na światłach czy wykończenie aku zapaloną lampką w środku lub brak aku w aucie prze kilka dni i jakoś nigdy nie miałem problemu z kompem.
- Od: 10 cze 2012, 10:35
- Auto: Mazda3 2006r.1.6CiTD BK Y6 109KM
masz polifta ? problem o którym pisze pojawia się gdy akum pada całkowicie w trakcie prób odpalenia, sytuacja kilka razy opisywana na forum.
zawsze czułem że diesel to porażka
z benzyną też są takie jazdy z immo? W ogóle czy jesteście pewnie że to problem immo? To jest diesel może najlepiej niech się koleżanka określi skąd jest może ktoś miałby chwilę i podjechał do niej z interfejsem aby sprawdzić błędy. Z tego co piszecie to co z sytuacją zgaśnięcia auta np. podczas przejazdu przez tory próba szybkiego go odpalenia powoduje blokadę, przez co można mieć kolizję z pociągiem dziwne... nikt nie zapytał czy auto ma alarm/dodatkowe zabezpieczenie może jest ukryty czujnik który uzbroił system i trzeba go odblokować. Po zgaśnięciu auta nie da się przekręcić kluczyka chyba z drugą stronę ( nie jestem pewny nie mam auta pod ręką by to sprawdzić ) Czemu koleżanko uważasz że auto się zakodowało? To że kluczyk miga to on ma migać bo mazda tak ma. Świece były w aucie wymieniane?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
odpalalem tego diesla na szybko po zgaśnięciu i nigdy nic mi się dziwnego nie działo. Problem z immo występował tylko wtedy, gdy ktoś uparcie kręcił rozrusznikiem przy umierającym aku, licząc, że po kolejnym grzaniu świec żarowych i męczeniu rozrusznikiem akum nagle wykrzesa z siebie jakieś zapasy prądowe
W tamtym roku musiałem wymienić akum i 3x kręciłem na padającym akumulatorze, ale podłączyłem woltomierz i jak zobaczyłem, że po świecach żarowych zostało 11 V to odpuściłem.
Immo ma migać, ale przy wyciągniętym kluczyku lub przy pierwszej pozycji stacyjki. Jak włożysz kluczyk i przekręcisz to ikonka immo powinna zniknąć – oznacza to że immo dopuszcza rozruch, powinno być tak:
Immo ma migać, ale przy wyciągniętym kluczyku lub przy pierwszej pozycji stacyjki. Jak włożysz kluczyk i przekręcisz to ikonka immo powinna zniknąć – oznacza to że immo dopuszcza rozruch, powinno być tak:
Od chciejstwa odpalenia Madziuni w końcu aku był coraz słabszy, może to spowodowało, że system się zablokował..Aku podładował się przez noc. Ale sprawny i tak już nic nie wskórał, sytuacja ta sama, bez zmian.
Kluczyki mam dwa oryginalne, z obu próbowałam odpalić.
jestem z Łodzi, Madzia stoi przy pomorskiej.
8 30 dzwonię do serwisu, niech działają..?
Napiszę co się stało, jeśli poradzą. Najgorsze, że szykuje się pewnie laweta:) I dodatkowe koszty. A może serwis na ul krzemienieckiej wyśle kogoś do Madzi i nie będzie trzeba lawety. Zobaczymy.
Trzymajcie kciuki.
Kluczyki mam dwa oryginalne, z obu próbowałam odpalić.
jestem z Łodzi, Madzia stoi przy pomorskiej.
8 30 dzwonię do serwisu, niech działają..?
Napiszę co się stało, jeśli poradzą. Najgorsze, że szykuje się pewnie laweta:) I dodatkowe koszty. A może serwis na ul krzemienieckiej wyśle kogoś do Madzi i nie będzie trzeba lawety. Zobaczymy.
Trzymajcie kciuki.
Cześć Wszystkim, przede wszystkim dziękuję za posty, za to, że nie zostałam sama z problemem
UWAGA – problem leżał w zawilgotniałej instalacji, okazało się, że jakieś przewody były do wymiany (nie działały na synapsie)
Elektryk powiedział, że tego typu problem właściwie nigdy się nie zdarza, a ja miałam po prostu PECHA.
Oznacza to, że nigdy nie chwalcie się w nadmiarze znajomym i rodzinie nowym zakupem:) Ja chyba w tej kwestii przesadziłam.
Przy okazji też dowiedziałam się ilu mam przyjaciół, zawieźli mnie i moją rodzinę na niedzielny chrzest do Łowicza.
pozdrawiam
Grazyna
Elektryk powiedział, że tego typu problem właściwie nigdy się nie zdarza, a ja miałam po prostu PECHA.
Oznacza to, że nigdy nie chwalcie się w nadmiarze znajomym i rodzinie nowym zakupem:) Ja chyba w tej kwestii przesadziłam.
Przy okazji też dowiedziałam się ilu mam przyjaciół, zawieźli mnie i moją rodzinę na niedzielny chrzest do Łowicza.
pozdrawiam
Grazyna
Grazyna napisał(a):Oznacza to, że nigdy nie chwalcie się w nadmiarze znajomym i rodzinie nowym zakupem:) Ja chyba w tej kwestii przesadziłam.
Najważniejsze że auto już naprawione
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

VW Polo 6N 1.0 1999
lukaszm napisał(a):ja mam powieszoną jeszcze czerwoną tasiemkę na lusterku wstecznym, aby nie uroczyli
no nie wytrzymam
marcin255 napisał(a):lukaszm napisał(a):ja mam powieszoną jeszcze czerwoną tasiemkę na lusterku wstecznym, aby nie uroczyli
no nie wytrzymam
Nie ma się z czego śmiać przy 1 aucie chodziło dopóki koledzy z pracy go nie zobaczyli... gadali cały czas na temat mojego auta, i nagle awaria, za awaria... od kiedy powiesiłem czerwoną wstążkę auto zaczęło chodzić... niby głupota ale tak było

VW Polo 6N 1.0 1999
Ja po zakupie auta nie opiłem i też miałem przygodę – najpierw ktoś mi przytarł błotnik (zaraz na drugi dzień po sprowadzeniu) a później jakaś babka wjechała mi w d... 
Od kiedy porządnie się porobiłem z kolegami to nic mi się w aucie nie dzieje
Od kiedy porządnie się porobiłem z kolegami to nic mi się w aucie nie dzieje
1, 2