Antena wewnętrzna w Premacy. Alternatywna naprawa anteny.
Strona 1 z 1
złamana antena w prymasie,ciekawe czy łatwy jest montaż takiej anteny,jak doście do radia,czy trzeba je wyciagać ,czy może przez np schowek mozna dojść do wtyczki antenowej

-
rajtkezjusz
no i gotowe ,podaję instrukcję,prosze tylko o poradę czy zasilanie zrobiłem dobrze,czy powinno być podłączone pod radio,jeżeli tak,to dlaczego
instrukcja:

1)za bezpiecznikami w kabinie jest wtyczka antenowa-rozłączamy

2)demontujemy oświetlenie kabiny,zatrzaski od osłony przeciwsłonecznej,ja zdemontowałem całość

3)demontujemy boczek lewy słupka

4)odtłuszczamy szybę i naklejamy antene

5)masa anteny podłączona do masy oświetlenia kabiny-lampka

6)przewód antenowy prowadzimy pod podsufitką ,aż do słupka,wtedy po słupku
pod deskę-przy trojkątnym okienku jest otwór dośc duży
aby przewód tam wszedł pod deskę
7)montujemy wszystko jak było
8)zasilanie anteny podłączamy do radia,albo prościej do np. zapalniczki,w tym celu demontujemy ramkę radia i klimy oraz odkręcamy panel klimy-4 wkręty

9)znajdujemy i odczepiamy wtyki od zapalniczki,różowo coś tam przewód ma zasilanie gdy zapłon jest załączony -o to nam chodziło

10)wpiąć się zasilaniem w przewód zapalniczki można zaciskiem do przewodów,
11)radio gra i bucy
12)w miejsce starej anteny wbiłem końcówkę takiej zwyklej,ok 5 cm,wygląda jakby to była schowana antena
instrukcja:

1)za bezpiecznikami w kabinie jest wtyczka antenowa-rozłączamy

2)demontujemy oświetlenie kabiny,zatrzaski od osłony przeciwsłonecznej,ja zdemontowałem całość

3)demontujemy boczek lewy słupka

4)odtłuszczamy szybę i naklejamy antene

5)masa anteny podłączona do masy oświetlenia kabiny-lampka

6)przewód antenowy prowadzimy pod podsufitką ,aż do słupka,wtedy po słupku
pod deskę-przy trojkątnym okienku jest otwór dośc duży
aby przewód tam wszedł pod deskę
7)montujemy wszystko jak było
8)zasilanie anteny podłączamy do radia,albo prościej do np. zapalniczki,w tym celu demontujemy ramkę radia i klimy oraz odkręcamy panel klimy-4 wkręty

9)znajdujemy i odczepiamy wtyki od zapalniczki,różowo coś tam przewód ma zasilanie gdy zapłon jest załączony -o to nam chodziło

10)wpiąć się zasilaniem w przewód zapalniczki można zaciskiem do przewodów,
11)radio gra i bucy
12)w miejsce starej anteny wbiłem końcówkę takiej zwyklej,ok 5 cm,wygląda jakby to była schowana antena
-
rajtkezjusz
Witam,
Wczoraj urwałem antenę w Premacy. Niestety koszt nowej to 357 zł + przesyłka. Jak dla mnie kosmos.
Mam pytanie czy może ktoś montował antenę wewnętrzna np. coś takiego? Jak sobie radzi tego typu sprzęt tj np. jakość dźwięku i odbiór.
http://allegro.pl/blaupunkt-wewnetrzna- ... 40727.html
Wczoraj urwałem antenę w Premacy. Niestety koszt nowej to 357 zł + przesyłka. Jak dla mnie kosmos.
Mam pytanie czy może ktoś montował antenę wewnętrzna np. coś takiego? Jak sobie radzi tego typu sprzęt tj np. jakość dźwięku i odbiór.

Mean Machine:P
Ja jako osoba która przez ponad 10 lat zajmowała się autoryzowanym serwisem Blaupunkta mogę powiedzieć że czasem klienci brali u nas (i nie tylko od nas) anteny wewnętrzne Blaupunkta i raczej nie było z nimi problemów...; Ale to był starszy model anteny niż ta co w linku;
- Od: 6 wrz 2012, 19:10
- Auto: Mazda 6 2.0 + lpg 2006r.
Mam od roku tą antenę balupunkta, jednak antena wewnętrzna ma swoje minusy. Jeżeli antena jest zewnętrzna to niezależnie jak ustawisz samochód względem przekaźnika sygnał nie zmienia się. To, co rzuciło mi się w oczy – to fakt, że na krętej drodze moje radio ma słabszy lub mocniejszy sygnał i doszedłem do wniosku, że to kwestia przysłaniania nadwoziem sygnału radiowego, bo nawet zmieniłem radio a o że jest ona elektrycznie zasilana nie ma nic do rzeczy z jakimś tam wzmacniaczem to prąd doprowadzany jest wyłącznie do podświetlania logo – bynajmniej tak jest w oferowanym modelu.
- Od: 12 sty 2012, 22:18
- Auto: Mazda Premacy Activ 1.9 benzyna, LPG
Strona 1 z 1