Naprawa podświetlenia klimatyzacji, radia, zegarów i przełączników
demontujesz ramkę ,tą duzą,wykręcasz śruby od części gdzie jest radio i masz dostęp od góry do żarówek panelu,pokrętła się domontują lekko je wyszarpując,a sam panel odczepisz nożykiem,zobaczysz takie małe uchwyty czarne-3 u góry i 3 na dole-lekko podważasz-pozycja trochę ciężka i wtedy panel zejzie i widzisz żarówki i dostęp do tych od AC-te sa jakby diodowe-długie nóżki,a te od podswietlenia pokręteł mozesz zdemontować od czoła piencetą,sam zobaczysz-to proste jest
zamówiłem zestaw diod walcowych niebieskich,wymienię żarówki-bo kupiłem lakier do żarówek ale kłopot,po pewnym czasie zaczyna świecić na biało-chyba ten lakier się skruszył pod wpływem temperatury (co za szajs ) i odpadł,teraz pójdzie zestaw diod-zobaczymy jak będzie widać,ciekawe czy teraz ściemnianie jasności będzie działało..
zamówiłem zestaw diod walcowych niebieskich,wymienię żarówki-bo kupiłem lakier do żarówek ale kłopot,po pewnym czasie zaczyna świecić na biało-chyba ten lakier się skruszył pod wpływem temperatury (co za szajs ) i odpadł,teraz pójdzie zestaw diod-zobaczymy jak będzie widać,ciekawe czy teraz ściemnianie jasności będzie działało..
-
rajtkezjusz
daję w osobnym poście ,bo ciekawe spostrzeżenia mam co do diód otóz te walcowe W5W są....słabe ,o ile te małe ,zdaje się że to T5 wystarczą (całkiem szklane powodują kłopot ,bo po włożeniu w oprawkę wypadają,gdy wciśniemy konkretnie to oprawka sie rozszerza i jest problem z zamocowaniem jej na płytce elektrycznej licznika ),to te W5W słabo świecą,tyle że nie ma problemu z montażem.Po zamontowaniu skrajne zegary są w połowie oświetlone a prędkościomierz i obrotomierz widać oświetlenie tylko po ciemku i słabiutko.Więc zakupiłem tak samo ale diody SMD (niebieskie),W5W jest 4diodowa,T5 1diodowa,jest różnica,bo one mają trzonek plastykowy ,nie ma problemu z montażem do odp gniazda no i oświetlenie -to jest to
koszt w sklepie tuningowym to W5W SMD 10 zł/szt ,T5 5 zł/szt
diody prawidłowo reagują na działanie regulacji natężenia światła
diody prawidłowo reagują na działanie regulacji natężenia światła
Ostatnio edytowano 21 sie 2013, 10:02 przez rajtkezjusz, łącznie edytowano 1 raz
-
rajtkezjusz
Witam,
orientuje się ktoś gdzie można kupić zielone żaróweczki 12V do podświetlenia panelu klimatyzacji (brak podświetlenia klawiszy rear i front)? Szukałem na allegro, ale bezskutecznie. I jeszcze jedno – czy włączniki od świateł przeciwmgielnych, regulacji świateł i komputera też powinny świecić? Jak je wymienić?
Pozdrawiam
orientuje się ktoś gdzie można kupić zielone żaróweczki 12V do podświetlenia panelu klimatyzacji (brak podświetlenia klawiszy rear i front)? Szukałem na allegro, ale bezskutecznie. I jeszcze jedno – czy włączniki od świateł przeciwmgielnych, regulacji świateł i komputera też powinny świecić? Jak je wymienić?
Pozdrawiam
- Od: 4 kwi 2012, 23:13
- Auto: Mazda Premacy Sportive
2.0 LPG
rok prod. 2002
To są białe żaróweczki w zielonych koszulkach. Kupujesz białe żaróweczki i przekładasz zielone koszulki. Żaróweczki kupisz w każdym sklepie elektronicznym lub w warsztacie samochodowym. Najlepiej 14. woltowe. Włączniki też świecą. Odkręcasz bok deski, odpinasz kostkę i wypychasz włącznik do przodu.
Dokładną fotorelację masz u mnie na stronie.
Dokładną fotorelację masz u mnie na stronie.
Wielkie dzięki za pomoc Yard. Mam zamiar rozprawić się z tym problemem, bo teraz wcześniej zapada zmrok i zaczyna mnie to denerwować. Jutro też wymieniam rozszczelnioną chłodnicę wody, ale to już inna para kaloszy 
2.0 LPG
rok prod. 2002
Witam, jak w temacie, konsola klimatyzacji czasem włącza mi się dopiero po rzejechaniu kilku km.
Gdy zdarzyło mi sie to po raz pierwszy, uruchomiłem samochód, po zauważeniu, iż konsola nie działa, nie reaguje na żadne przyciski/pokrętło, zgasiłem auto, odpaliłem ponownie i zaskoczyło.
Po nocnym postoju w garażu nie zauważyłem na razie problemu, problem wystąpił 2x pod rząd, jak auto stało przed pracą na powietrzu. Podejrzewam, że może ma na to wpływ temperatura, miał ktoś z czymś podobnym do czynienia ?
Gdy zdarzyło mi sie to po raz pierwszy, uruchomiłem samochód, po zauważeniu, iż konsola nie działa, nie reaguje na żadne przyciski/pokrętło, zgasiłem auto, odpaliłem ponownie i zaskoczyło.
Po nocnym postoju w garażu nie zauważyłem na razie problemu, problem wystąpił 2x pod rząd, jak auto stało przed pracą na powietrzu. Podejrzewam, że może ma na to wpływ temperatura, miał ktoś z czymś podobnym do czynienia ?
-
Tvisty
Na razie jeszcze tego nie rozkręcałem, choć fotoinstrukcję już widziałem
, wczoraj było trochę cieplej i konsola włączyła się od razu, bez problemu, sprawdzę to jak tylko znowu zacznie szwankować, przy okazji zmienię żarówkę, bo jedna padła. Zastanawiam się tylko czy wtedy wymienić jedną, czy od razu dwie, z obawy, że nowa może świecić jaśniej/ciemniej.
O, przypomniało mi się jeszcze, że czasem nie mam podświetlenia przycisków ogrzewania szyb (tylnej i przedniej), puknięcie ręką w obudowę rozwiązuje problem. Może to być wina złego styku żarówek, czy może to coś innego ?
O, przypomniało mi się jeszcze, że czasem nie mam podświetlenia przycisków ogrzewania szyb (tylnej i przedniej), puknięcie ręką w obudowę rozwiązuje problem. Może to być wina złego styku żarówek, czy może to coś innego ?
-
Tvisty
Kupiłem ostatnio LEDy w oryginalnych oprawkach pasujących do modułu klimatyzacji i niestety są za długie (4 PLN za sztukę). Zamówiłem więc oryginalne żaróweczki w cenie 1,5 PLN/szt. – mam nadzieję, że nie będą się zbyt często przepalały. Nawiasem mówiąc bardzo trudno dostać te żarówki. Pytałem w wielu sklepach i tylko w jednym elektronicznym gość zamówił specjalnie dla mnie kilka sztuk.
Przy okazji – czy te żaróweczki będą pasowały do włączników świateł przeciwmgielnych i regulacji świateł?
Przy okazji – czy te żaróweczki będą pasowały do włączników świateł przeciwmgielnych i regulacji świateł?
2.0 LPG
rok prod. 2002
neon09 na miłość boską – GDZIE kupiłeś te żaróweczki ? Ja od 3 miesięcy pytam w okolicznych elektronicznych i sprzedawcy patrzą na mnie jak na debila (Panie, 12 V to mamy..ale na 6
). Choćbym miał pół Polski jechać...z góry dzięki za namiary!

- Od: 29 maja 2010, 20:06
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 74kW 2004r.
Yard napisał(a):do czego potrzebne tobie żarówki na 6V?
jak juz, to powinny byc 14V , bo 12V za szybko padaja