Coś "przeskakuje" przy ruszaniu w przednich kołach

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Dan86 » 9 paź 2012, 00:16

Witam,

do tej pory właściwie na każde pytanie na tym forum uzyskiwałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź i mam nadzieję, że tym razem będzie podobnie, za co zresztą z góry dziękuje.

Chodzi o to, że jakiś czas temu mechanik wymieniał mi klocki i tarcze z przodu i z tyłu. Jakoś mi to tak wymienił, że nie dość że hamulce piszczały to jeszcze na nierównościach było słychać dosyć głośny stukot metalu o metal. Trochę mnie to nerwów kosztowało, bo mechanik zapierał się, że to nie jest związane z wymianą klocków i tarcz, ale dopiero wymiana klocków nowych na inne sprawiła, że stukotu nie słychać, ale piszczenie niestety nadal słychać.

Co ciekawe po kilku dniach od wymiany klocków i tarcz, ruszyłem samochodem i nagle jakby coś mi się oderwało/przeskoczyło w przednich kołach. Zapaliła się lampka ABS i ESP. Mechanik stwierdził, że tam jakieś przewody się urawały ( pewnie przez to że źle klocki i tarcze wymienił ) , że je przylutował i skasował błędy. Ja jednak do dzisiaj czuję i słyszę że coś jakby przeskakuje w przednich kołach po przejechaniu kilkunastu metrów. Ktoś ma jakieś pomysły? To jakby przeskoczy tak w chwili a potem jeszcze czuć delikatne tarcie w kołach.

P.S. Mechanik nie dość, że nie potrafił wymienić klocków, to jeszcze stwierdził że mazdy się psują i on by po 2 dniach mazdę sprzedał ;], co mnie wkur#$% bo to głupie tłumaczyć swoją nieudolność w ten sposób. Szkoda, że to jedyny mechanik we wsi ;[. Ale to tylko tak w ramach ciekawostki.
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 wrz 2011, 19:24
Auto: Mazda 3, 1.6 Diesel,
109KM, 2004, sedan

Postprzez some1 » 9 paź 2012, 06:57

Po każdym odpaleniu przy 20km/h uzbraja się ABS. Wtedy może być słychać takie pojedyncze stuknięcie, niezbyt głośne.
Forumowicz

Od: 4 lip 2010, 17:47
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez lukaszm » 9 paź 2012, 14:38

zobacz czy masz takie druciki zamontowane na zacisku. chodzi mi o tą co widać po lewej stronie na tej fotce http://img52.imageshack.us/img52/1627/jantar1133.jpg
Forumowicz

Od: 21 mar 2008, 21:04
Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999

Postprzez kudlaty » 9 paź 2012, 16:04

some1 napisał(a):Po każdym odpaleniu przy 20km/h uzbraja się ABS. Wtedy może być słychać takie pojedyncze stuknięcie, niezbyt głośne.

I tutaj znalazłem odpowiedź na moje pytanie:) Często przy pierwszym ruszaniu po odpaleniu auta jak zmieniam bieg na drugi słychać stuknięcie. Myślełem że może to coś ze sprzęgłem bo dzieje się tak jak puszczam pedał sprzęgła (zaraz przy końcu). Teraz mam wytłumaczenie:)
Forumowicz

Od: 2 mar 2012, 21:58
Auto: Mazda 3 1,6 citd 2006r

Postprzez Dan86 » 14 paź 2012, 12:44

kudlaty napisał(a):
some1 napisał(a):Po każdym odpaleniu przy 20km/h uzbraja się ABS. Wtedy może być słychać takie pojedyncze stuknięcie, niezbyt głośne.

I tutaj znalazłem odpowiedź na moje pytanie:) Często przy pierwszym ruszaniu po odpaleniu auta jak zmieniam bieg na drugi słychać stuknięcie. Myślełem że może to coś ze sprzęgłem bo dzieje się tak jak puszczam pedał sprzęgła (zaraz przy końcu). Teraz mam wytłumaczenie:)

Ok, dzięki some1, to pewnie jest to. Zastanawia mnie tylko dlaczego przez pół roku tego nie słyszałem tylko dopiero teraz po wymianie klocków i tarcz. W ogóle jak kupowałem ten samochód miał 7 lat ale hamowanie było naprawdę super, miękko, cicho, skutecznie i przyjemnie. Teraz po wymianie to słychać ten stukot (i tak jak piszesz kudłaty z biegami nie ma to nic wspólnego, bo nawet jak się z górki stoczę to to słychać) i dodatkowo piszczenie i niezbyt przyjemne hamowanie :(.
Obrazek
Forumowicz

Od: 12 wrz 2011, 19:24
Auto: Mazda 3, 1.6 Diesel,
109KM, 2004, sedan

Postprzez Kai. » 14 paź 2012, 13:09

Ale jak się toczysz z górki to już chyba nie ABS? Ztego co wszyscy pisali to ABS uzbraja się chwile po odpaleniu... Ja u siebie właściwie nigdy czegoś takiego nie słyszałem.
Obrazek
“The only courage you ever need is the courage to live your heart’s desire.”
Forumowicz

Od: 27 wrz 2011, 12:07
Auto: Może będzie:
RX-8
Jest:
Renault Talisman 16r
Było:
VW PaSStuch B6 08r
BMW E46 Coupe, 320Ci, 99r.
Mazda 626 GF, 1,8 90KM, 98r.
Mazda 3 BK, 2.0 MZR-CD 07r.

Postprzez Ralf2107 » 14 paź 2012, 14:23

ABS uzbraja się przy ok 20km/h, u mnie czasami słychać to bardzo wyraźnie (jakby jakaś sprężyna odskakiwała), a czasami prawie nie słychać...
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 12:54
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP