Żarówki ala ksenonowe – opinie
kupiłem ostatnio OSRAM COOL BLUE polecam swietnie swieca
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
radzi89 napisał(a):Ja kupiłem na Ebay`u, pudełka niestety już nie mam bo śmieci nie kolekcjonuje
To może fotka homologacji na żarówce?

- Od: 9 kwi 2012, 19:50
- Auto: Mazda 626
2.0
115KM
1997r.
Nom i moje żaróweczki sie spaliły
druga tydzień po pierwszej, ale wytrzymały z 7 000 km
Poluje na nowe i chyba teraz
http://moto.allegro.pl/bosma-6340-12v-1 ... 01155.html
Poluje na nowe i chyba teraz

2.0
115KM
1997r.
Przeczytaj cały wątek to się dowiesz
a jak masz 100zł żeby wydać na 1 żarówke h7 firmy BOSCH OSRAM czy PHILIPS to kupuj, ja nie zamieżam
homologacje przeważnie wszystkie już mają, nawet te najtańsze, a Bosma nie należy do złej firmy. Ku twojemu zdziwieniu żarówki ala ksenonowe z Carefur wypadły w tescie autoświat całkiem nieźle pod względem oświetlenia i barwy
Pozdrawiam
2.0
115KM
1997r.
Bosma nie ma homologacji to po raz. Po 2 ja mam Philipsy i żarówka nie kosztowała 100 zł za sztuke. Zasadniczo to zapłąciłem niecałe 80 zł za dwie no ale jak lubisz kupować badziewie i wspierac firmy robiące badziewie u chinczykow to kupuj. Tylko potem nie placz jak te 100 watowe pseudo zaroweczki zmatowią klosz albo szybko się przepalą.
CLAU napisał(a):Bosma nie ma homologacji to po raz. Po 2 ja mam Philipsy i żarówka nie kosztowała 100 zł za sztuke. Zasadniczo to zapłąciłem niecałe 80 zł za dwie no ale jak lubisz kupować badziewie i wspierac firmy robiące badziewie u chinczykow to kupuj. Tylko potem nie placz jak te 100 watowe pseudo zaroweczki zmatowią klosz albo szybko się przepalą.
A co nie jest robione teraz w chinach?? A skoro chcecie miec tak mega super swiatlo to sobie xenon zalozcie i po problemie. Kazdy kupuje to co chce
takze kupujcie jak kogo stac i co woli
- Od: 8 mar 2010, 19:20
- Auto: Mazda BA 323f 97' Z5 PB+LPG
Ford Focus 11' 1.6 tdci Titanium
Kupujcie xenon, a co to xenon nie jest robiony w chinach
Ale fakt faktem, żarówek 100W nie polecam, bo może być z tego więcej szkody niż pożytku
btw. arafal jak się czepili o xenon to chcieli ci zabrać dowód, wymieniłeś żarówki i dowód oddali, a płaciłeś jakiś mandacik czy nic nie chcieli prócz dowodu?

Ale fakt faktem, żarówek 100W nie polecam, bo może być z tego więcej szkody niż pożytku

btw. arafal jak się czepili o xenon to chcieli ci zabrać dowód, wymieniłeś żarówki i dowód oddali, a płaciłeś jakiś mandacik czy nic nie chcieli prócz dowodu?

No xenon tez w chinach robiony to fakti 
Nie nic tylko dowod chcial mi zgranac, wymienilem zarowki na miejscu bo mu powiedzialem ze mam normlane i dowod mi oddal
moze by sie nie czepil ale te 5000k niby biale ale w lampie widac niebieski kolor
jutro dojada 4300k takze praktycznie problem z glowy z kolorem
A i piesek dosc dokladnie mi auto sprawdzil:)
Nie nic tylko dowod chcial mi zgranac, wymienilem zarowki na miejscu bo mu powiedzialem ze mam normlane i dowod mi oddal
Hmm no to pora wymienić lampę i kupić zestaw xenon
bo myślałem że jeszcze się coś płaci dlatego się z tym wstrzymywałem do tej pory 

Cos Ty
mandat moga wtedy CI wsadzic jesli zaczniesz sie spierac itd i nie zechcesz zmienic swiatel, tak to normlanie Cie puszczja bo przystosowujesz auto zeby swiatla mialy znow hmologoacje
Tak pan "biala czapa" mi powiedzial 
Kupiłem ostatnio w chińskim markecie żarówki HID Xenon firmy SuperStar za 12 zł! Nie polecam tego chińskiego dziadostwa, chyba zrobili je z ryżu... Świeci na żółto jak normalna żarówka z nieco niebieską poświatą w reflektorach wygląda to strasznie dennie dodatkowo delikatnie dotkniesz jej paluszkiem i niebieska plakatówka zostaje na palcu... Niestety!

Tylko Mazda...
- Od: 11 wrz 2012, 08:47
- Auto: Mazda 323f BJ 1998r 2.0 DiTD (90HP) – Była
Mazda 6 GH 2008r 2.0 MZR-CD (140HP) – Jest
Wątek powraca 
W mojej M6 ostatnio padła jedna żaróweczka postojowa, a zaraz potem (tego samego dnia) druga. Nie wiem skąda taka synchronizacja, ale faktem jest, że obecnie postojowych brak
Jako że wymiana lewej niesie za sobą konieczność demontażu tego i owego, a od pewnego czasu chodzi mi to po głowie, postanowiłem wymienić wszystkie (postojowe, mijania, długie).
Przejrzałem ten wątek, a ten o żarówkach główny (viewtopic.php?f=329&t=9374) nie, bo 42 strony trochę odstraszają
Nim przejdziemy do konkretnych modeli mam kilka pytań.
1. Czy to prawda, że wszystkie te para-Xenony krócej żyją niż zwykłe? Mówię o markowych (np. Philips), a nie o chińszczyźnie.
2. Jak wypada zwykła żarówka W5W względem LEDa względem BlueVision? Warto? Powiem szczerze, że to co miałem do tej pory na postojowych (z Orlenu pewnie) to jakiś żart był – w nocy było widać, że coś się świeci, ale w dzień już nie. A idea jest taka, żeby inni kierowcy widzieli ewidentnie że to auto, nawet w środku dnia jak zaparkowane przy drodze. Przez to również optycznie wyglądało to słabo – tak jakby żarówka się prawie spaliła i nie 'dawała rady'. Ale może to zwyczajnie wina tego, że to z Orlenu, a nie coś 'markowego. Chociaż to raczej był Osram. A tutaj na forum widziałem zdjęcia jak niektórzy sobie wrzucili LEDy i fajnie to wygląda. I ewidentnie jest dobrze widoczne. Nie trafiłem natomiast na zdjęcie z postojowymi BlueVision.
3. "Topienie" reflektorów – rozumiem, że to się może zdarzyć tylko jak ktoś sobie wsadzi jakieś extra mocne (np. 100W), a przy normalnych żarówkach (czy to zwykłe czy para-Xenon) nic takiego się nie wydarzy?
4. Odblaśnik? Co to jest i co to daje/zmienia? Ktoś tu mówił, że niektórzy wsadzają para-Xenony do reflektorów z odblaśnikiem i to oślepia innych.
5. Czy dobrze pamiętam, że w M6 długie i mijania to ten sam tym żarówki tzn. H1? Czy więc cała "moc" długich generowana jest optycznie?
6. Nie mam przeciwmgielnych i jak zdarza się mgła jest problem. Długie nie wchodzą w grę, bo odbija się od mgły i jest gorzej niż na samych mijania. Czy takie BlueVision albo coś może pomóc? Jak właściwie robią to światła przeciwmgielne, że pomagają w takiej sytuacji?
Chciałem zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie chcę oślepiać innych kierowców, a jedynie polepszyć widoczność, a przy okazji może i wygląd auta (ale to nie koniecznie, nie mam "manii białego").
Mam spryskiwacze reflektorów, więc nikt się czepiać nie będzie – uprzedzam ewentualne uwagi
W mojej M6 ostatnio padła jedna żaróweczka postojowa, a zaraz potem (tego samego dnia) druga. Nie wiem skąda taka synchronizacja, ale faktem jest, że obecnie postojowych brak
Jako że wymiana lewej niesie za sobą konieczność demontażu tego i owego, a od pewnego czasu chodzi mi to po głowie, postanowiłem wymienić wszystkie (postojowe, mijania, długie).
Przejrzałem ten wątek, a ten o żarówkach główny (viewtopic.php?f=329&t=9374) nie, bo 42 strony trochę odstraszają
1. Czy to prawda, że wszystkie te para-Xenony krócej żyją niż zwykłe? Mówię o markowych (np. Philips), a nie o chińszczyźnie.
2. Jak wypada zwykła żarówka W5W względem LEDa względem BlueVision? Warto? Powiem szczerze, że to co miałem do tej pory na postojowych (z Orlenu pewnie) to jakiś żart był – w nocy było widać, że coś się świeci, ale w dzień już nie. A idea jest taka, żeby inni kierowcy widzieli ewidentnie że to auto, nawet w środku dnia jak zaparkowane przy drodze. Przez to również optycznie wyglądało to słabo – tak jakby żarówka się prawie spaliła i nie 'dawała rady'. Ale może to zwyczajnie wina tego, że to z Orlenu, a nie coś 'markowego. Chociaż to raczej był Osram. A tutaj na forum widziałem zdjęcia jak niektórzy sobie wrzucili LEDy i fajnie to wygląda. I ewidentnie jest dobrze widoczne. Nie trafiłem natomiast na zdjęcie z postojowymi BlueVision.
3. "Topienie" reflektorów – rozumiem, że to się może zdarzyć tylko jak ktoś sobie wsadzi jakieś extra mocne (np. 100W), a przy normalnych żarówkach (czy to zwykłe czy para-Xenon) nic takiego się nie wydarzy?
4. Odblaśnik? Co to jest i co to daje/zmienia? Ktoś tu mówił, że niektórzy wsadzają para-Xenony do reflektorów z odblaśnikiem i to oślepia innych.
5. Czy dobrze pamiętam, że w M6 długie i mijania to ten sam tym żarówki tzn. H1? Czy więc cała "moc" długich generowana jest optycznie?
6. Nie mam przeciwmgielnych i jak zdarza się mgła jest problem. Długie nie wchodzą w grę, bo odbija się od mgły i jest gorzej niż na samych mijania. Czy takie BlueVision albo coś może pomóc? Jak właściwie robią to światła przeciwmgielne, że pomagają w takiej sytuacji?
Chciałem zaznaczyć, że pod żadnym pozorem nie chcę oślepiać innych kierowców, a jedynie polepszyć widoczność, a przy okazji może i wygląd auta (ale to nie koniecznie, nie mam "manii białego").
Mam spryskiwacze reflektorów, więc nikt się czepiać nie będzie – uprzedzam ewentualne uwagi
Pozdrawiam,
QmQ
QmQ
- Od: 2 sie 2009, 16:44
- Auto: Mazda 6 GG 2003 2.0i
QmQ napisał(a):Wątek powraca
1. Typowe chińczyki oraz Osram/Philips z allegro podrabiane w chinach żyją znacznie krócej. Znajomy ostatnio połasił się na "oryginalne" palniki philipsa za 100zł i już wymienia drugie w ciągu roku. Mówiłem aby kupił ori w ASO ale upierał się przy swoim.
2. Ledy na postojówkach badziewie świecą, taka prawda. Nawet te hiper lutowane co mają poprzyklejanych pełno róznych ledów dookoła. To badziew i świeci punktowo. BlueVision świeci dość dobrze na postojówkach.
3. Niehomologowane halogeny mogą dawać więcej niż 55w ciepła i mogą psuć, matowić klosz od wewnątrz. Ksenon nie topi i nigdy nie stopi klosza skoro wydziela 35W.
4. Odbłyśnik – chromowane lusterko w postaci wkładu w zwykłym reflektorze bez soczewki, lub specjalny lejek w reflektorze soczewkowym. To element odbijający światło wewnątrz klosza i kierujący go na zewnątrz.
5. Długie to H1 na osobnych żarówkach, nie bardzo rozumiem co to znaczy generowana optycznie.
6. Mam bluevision na soczewce ale nowym reflektorze z niewypalonym odbłyśnikiem i świecą wg mnie świetnie jak na żarówkę halogenową. Światła przeciwmgłowe mają inną soczewką która świeci nisko przed autem i szeroko. Światłą mijania świecą dalej i we mgle nie dajątakiego efektu jak typowe lampy przeciwmgłowe. W zależności od mgły, żadne źródło Ci nie pomoże, nawet 20 soczewek przeciwmgłowych.
Ha, miałem nadzieję, że to Ty odpowiesz 
Czyli na Allegro są też podrobione BlueVision? Mówiąc 'chińszczyzna' miałem na myśli wszystkie te nie markowe... Jest jakiś sposób, żeby to odróżnić?
Mówisz, żeby kupić w ASO – ale czy ASO Mazdy ma BlueVision? Tzn. oni to gdzieś seryjnie pakują? Orientujesz się mniej więcej ile ASO chce za sztukę H1 BV?
Co do postojowych – widzę, że LEDów nie polecasz, OK. A sam co masz? Zwykłe W5W czy właśnie BV?
Odbłyśnik – nie ukrywam, że nie wiem co jest u mnie. W seryjnej M6 (taka jak Twoja) jest z soczewką czy bez? Skąd w ogóle dwie wersje? Sądziłem, że światła to światła – jedno i to samo, tylko różnić się może żarówką...
Z tymi długimi chodziło mi o to, że kiedyś byłem zaskoczony jak się dowiedziałem, że taka sama żarówka robi mijania i długie, a różnica kolosalna. Sądziłem wtedy, że "długie" mają jakieś specjalne super żarówki. A tymczasem to się załatwia optyką. Masz jakieś doświadczenie z BV zamontowanym też na długich?
Czyli na Allegro są też podrobione BlueVision? Mówiąc 'chińszczyzna' miałem na myśli wszystkie te nie markowe... Jest jakiś sposób, żeby to odróżnić?
Mówisz, żeby kupić w ASO – ale czy ASO Mazdy ma BlueVision? Tzn. oni to gdzieś seryjnie pakują? Orientujesz się mniej więcej ile ASO chce za sztukę H1 BV?
Co do postojowych – widzę, że LEDów nie polecasz, OK. A sam co masz? Zwykłe W5W czy właśnie BV?
Odbłyśnik – nie ukrywam, że nie wiem co jest u mnie. W seryjnej M6 (taka jak Twoja) jest z soczewką czy bez? Skąd w ogóle dwie wersje? Sądziłem, że światła to światła – jedno i to samo, tylko różnić się może żarówką...
Z tymi długimi chodziło mi o to, że kiedyś byłem zaskoczony jak się dowiedziałem, że taka sama żarówka robi mijania i długie, a różnica kolosalna. Sądziłem wtedy, że "długie" mają jakieś specjalne super żarówki. A tymczasem to się załatwia optyką. Masz jakieś doświadczenie z BV zamontowanym też na długich?
Pozdrawiam,
QmQ
QmQ
- Od: 2 sie 2009, 16:44
- Auto: Mazda 6 GG 2003 2.0i