Dzisiaj zauważyłam, że przy uruchamianiu silnika nie pali się kontrolka ciśnienia oleju. Natomiast gdy szybko wjeżdżam w "ostry łuk" (przechyla samochód) lub szybko ruszam z miejsca dioda lekko mrugnie, lecz też nie za każdym razem. Co może być przyczyną? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, Aneta
Mazda 323 2.0D 97r. Problem z kontrolką c. oleju
Strona 1 z 1
Witam wszystkich.
Dzisiaj zauważyłam, że przy uruchamianiu silnika nie pali się kontrolka ciśnienia oleju. Natomiast gdy szybko wjeżdżam w "ostry łuk" (przechyla samochód) lub szybko ruszam z miejsca dioda lekko mrugnie, lecz też nie za każdym razem. Co może być przyczyną? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam, Aneta

- Od: 15 maja 2012, 09:57
- Auto: Mazda 323S BA (sedan) 2.0 D 71KM 1997r.
Poziom jest wporządku...
Dopisano wtorek, 9 paź 2012, 12:41:
Poza tym to czy zbyt niski poziom oleju byłby przyczyną nie świecenia się kontrolki podczas włączania samochodu? Chyba problem będzie tkwił w czujniku...
Dopisano wtorek, 9 paź 2012, 12:41:
Poza tym to czy zbyt niski poziom oleju byłby przyczyną nie świecenia się kontrolki podczas włączania samochodu? Chyba problem będzie tkwił w czujniku...

Czujnik ciśnienia oleju może być przyczyną. Kontrolka oleju powinna się palić przy zapłonie tak długo aż silnik nie zacznie pracować.
Z tyłu silnika. Tzn jak staniesz przed maską i otworzysz klapę, to czujnik znajduje się na tylnej ścianie silnika.
Niestety, ale w moim samochodzie na tylnej ścianie silnika wychodzą tylko same rurki, zero kabelków – zero czujnika:/ 3 osoby go szukały i nic.
Czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcie, na którym jest pokazane miejsce montażu czujnika?
Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Aneta.
Czy mogłabym prosić o jakieś zdjęcie, na którym jest pokazane miejsce montażu czujnika?
Z góry dziękuję. Pozdrawiam, Aneta.

Jest z tyłu. To jest mniej więcej po środku. Obok filtra oleju.
Zdjęcie masz tu: http://www.xedos.com.pl/allegro/rafal/K ... 26-053.jpg
Jak widać jest po nieco o bok i nieco nad filtrem oleju.
Zdjęcie masz tu: http://www.xedos.com.pl/allegro/rafal/K ... 26-053.jpg
Jak widać jest po nieco o bok i nieco nad filtrem oleju.
No tak.. przeoczyłem to. Przepraszam za zamęt.
Strona 1 z 1