Szumi przy malej predkosci
Strona 1 z 1
Ostatnio madzia robila sporo dlugich tras, wracajac z jednej w tylnym kole pojawil sie jakis szum, pow 40km/h szum ustaje, slychac to w tylnym lewym kole, mam bebny wiec tu moje pytanie,co to? moze sie nie znam ale mysle ze gdyby to byly lozysko to szum nasilaby sie wraz ze wzrostem predkosc 

- Od: 16 maja 2012, 15:53
- Auto: Mazda 323F BA 1,5 Z5 1997
Sprawdź czy grzeją ci się koła po dłuższej jeździe, sprawdź także czy samochód się stacza ze wzniesień. Miałem podobny problem i okazało się, że to rozpierak szczęk nawalił.
-
Alerzam
Auto sie nie stacza reczny trzyma jak trzymal, kola sprawdzalem zaraz po zatrzymaniu i sa zimne, ja mysle ze tam cos jest obluzowane,tez myslalem ze to lozysko ale ponoc lozysko odzywa sie przy ok 50 i szumi glosiej wraz ze wzrostem predkosci, a te zimne kola po jezdzie mnie w tym przekonaly czekam az bede mial wolny podnosnik i chwile czasu ale chcialem miec odrazu czesci w razie potrzeby, dzieki za odp 
kzktkn napisał(a):Auto sie nie stacza reczny trzyma jak trzymal, kola sprawdzalem zaraz po zatrzymaniu i sa zimne, ja mysle ze tam cos jest obluzowane,tez myslalem ze to lozysko ale ponoc lozysko odzywa sie przy ok 50 i szumi glosiej wraz ze wzrostem predkosci, a te zimne kola po jezdzie mnie w tym przekonaly czekam az bede mial wolny podnosnik i chwile czasu ale chcialem miec odrazu czesci w razie potrzeby, dzieki za odp
musisz rozebrać żeby się dowiedzieć.... nikt nie powie ci co u ciebie nawala bo każde auto ma swoje problemy, a odgłosy dochodzące mogą być podobne do typowych usterek... miałem kiedyś przykład w jakimś francuzie że huczało w tylnym kole i myślałem że to łożysko a okazało się że pękła sprężynka od szczęk i dostała się pomiędzy okładzinę i bęben... więc zanim zrobisz zakupy typu piasta za 250 zł to zdejmij koło i bęben i zobacz czy przypadkiem nie wystarczy zestaw montażowy za 30 zł...
- Od: 14 cze 2008, 16:44
- Auto: Mazda
Jeśli łożysko Ci się zepsuło to możesz też sprawdzić przez podniesienie tego koła i zakręceniem jego dość szybko i nasłuchiwać czy to hamulce obcierają czy odgłos szumu łożyska. Możesz tez złapać za koło w pozycji 12:30 i próbować machać kołem lub 14:45 i też machać, jeśli wyczuwasz luz jest to łożysko. Może smar Ci wygoniło, ale jeśli ono już szumi to trzeba nowe. Koszt nie jest duży.
Bylem u elektryka spr abs i w tym kole jest kumulacja pokoazuje blad LT czujnika a do starego ktos sie dobieral i urwal srube
teraz mowia zeby zostawic auto zeby przegladneli przewody czujnika ale chyba sam to zrobie tylko to rozwiercanie mi sie nie usmiecha 
Dopisano 9 paź 2012, 19:35:
szum zlikwidowany, blaszki wchodzace w rowek w bebnie obcieraly o beben, do tego doszla korozja traca o obudowe, troche pracy i jest ok
Dopisano 9 paź 2012, 19:35:
szum zlikwidowany, blaszki wchodzace w rowek w bebnie obcieraly o beben, do tego doszla korozja traca o obudowe, troche pracy i jest ok
Strona 1 z 1