Witam.
Od 2 tygodni walcze z klimą. Sprawdziłem wszystko co potrafiłem, odwiedziłem 2 warsztaty i dalej nic.
Co udało mi się sprawdzić:
– szczelność całego układu – OK
– czynnik – OK (przy pierwszym sprawdzeniu po 2 latach było 400g – uzupełniono do 500g)
– sprężarka działa poprawnie
– czujnik temp. przy parowniku – OK
jedyna, kluczowa rzecz jaką znalazłem to podciśnienie na przewodzie niskiego ciśniena.
Wszystko wskazuje na zawór rozpręzny jednak nie wiem jak się zabrać do sprawdzenia tego zaworu.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub może polecić jakiś fachowy zakład w okolicy Rzeszowa to będę zobowiązany.
Z góry dziękuję.
Awaria klimatyzacji i nawiewu
Strona 1 z 1
- Od: 22 lut 2009, 19:33
- Auto: Mazda3 2.3 2006
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
Wszystko już jasne – pisze bo może się komuś przyda.
Winny był zawór rozprężny, zawieszał się.
Koszt nowego w ASO 405 zł, cena nowego w USA 50$ :–)
Wymiana niczym się nie różni od wymiany filtra kabinowego w tym modelu – gratulacje dla inżynierów :–)
Winny był zawór rozprężny, zawieszał się.
Koszt nowego w ASO 405 zł, cena nowego w USA 50$ :–)
Wymiana niczym się nie różni od wymiany filtra kabinowego w tym modelu – gratulacje dla inżynierów :–)
- Od: 22 lut 2009, 19:33
- Auto: Mazda3 2.3 2006
Mazda6 3.0 V6 2007
Mazda6 2.3 2007
Czasami, jak były wymieniane elementy ( szczególnie chłodnica ) w układzie są śmieci, które potrafią zatkać ten zawór.
U mnie dwukrotne odessanie i nabicie czynnika rozwiązało problem. Ale faktycznie nie zawsze pomaga.
U mnie dwukrotne odessanie i nabicie czynnika rozwiązało problem. Ale faktycznie nie zawsze pomaga.
Witam a w którym miejscu znajduje się ten zawór w mazda6 2006 rok 2,0 benzyna ? będę wymieniał ten zawór w środę więc gdzie mam g szukać? czy pod schowkiem tam gdzie filtr kabinowy ?
Witam,
mam problem z klimatyzacją i nawiewem. Mianowicie klima włącza się dopiero po przejechaniu jakiś 25-30 km, słychać jak się załącza od razu po naciśnięciu przycisku ale działa dopiero dużo później. A jeśli chodzi o nawiew to w ogóle nie działa, raz podczas jazdy włączył się dwa razy dosłownie na 10-15 sekund i wyłączył się i od tego czasu w ogóle nie działa. Sprawdzałem bezpieczniki i są ok oraz odpinałem akumulator żeby zrestartować komputer i nie dało to nic. Miał ktoś może podobny problem? Czy zatkany filtr kabinowy może być tego powodem?
mam problem z klimatyzacją i nawiewem. Mianowicie klima włącza się dopiero po przejechaniu jakiś 25-30 km, słychać jak się załącza od razu po naciśnięciu przycisku ale działa dopiero dużo później. A jeśli chodzi o nawiew to w ogóle nie działa, raz podczas jazdy włączył się dwa razy dosłownie na 10-15 sekund i wyłączył się i od tego czasu w ogóle nie działa. Sprawdzałem bezpieczniki i są ok oraz odpinałem akumulator żeby zrestartować komputer i nie dało to nic. Miał ktoś może podobny problem? Czy zatkany filtr kabinowy może być tego powodem?
- Od: 14 gru 2011, 21:33
- Auto: Mazda 3, 1.6D 109KM, 2005r
Połączyłem z innym tematem odnośnie awarii klimatyzacji.
ttom_10 Sprawdź przekaźnik w skrzynce bezpieczników pod maską – HEATER 40A .Miałem takie same objawy ,rozebrałem przekaźnik i okazało się,że styki elektromagnesu miały wżery i nie łączyły się ze sobą, parę minut dłubaniny pilniczkiem i po bólu.
http://moto.allegro.pl/przekaznik-12v-3 ... 54994.html

- Od: 10 cze 2012, 10:35
- Auto: Mazda3 2006r.1.6CiTD BK Y6 109KM
Witam,
ponawiam temat, ponieważ zbliża się zima i nawiew się przyda, a mianowicie mam problem z klimatyzacją i nawiewem. Mianowicie klima włącza się dopiero po przejechaniu jakiś 25-30 km, słychać jak się załącza od razu po naciśnięciu przycisku ale działa dopiero dużo później. A jeśli chodzi o nawiew to w ogóle nie działa, raz podczas jazdy włączył się dwa razy dosłownie na 10-15 sekund i wyłączył się i od tego czasu w ogóle nie działa. Sprawdzałem bezpieczniki i są ok oraz odpinałem akumulator żeby zrestartować komputer i nie dało to nic. Miał ktoś może podobny problem? Czy zatkany filtr kabinowy może być tego powodem?
ponawiam temat, ponieważ zbliża się zima i nawiew się przyda, a mianowicie mam problem z klimatyzacją i nawiewem. Mianowicie klima włącza się dopiero po przejechaniu jakiś 25-30 km, słychać jak się załącza od razu po naciśnięciu przycisku ale działa dopiero dużo później. A jeśli chodzi o nawiew to w ogóle nie działa, raz podczas jazdy włączył się dwa razy dosłownie na 10-15 sekund i wyłączył się i od tego czasu w ogóle nie działa. Sprawdzałem bezpieczniki i są ok oraz odpinałem akumulator żeby zrestartować komputer i nie dało to nic. Miał ktoś może podobny problem? Czy zatkany filtr kabinowy może być tego powodem?
- Od: 14 gru 2011, 21:33
- Auto: Mazda 3, 1.6D 109KM, 2005r
Strona 1 z 1