Mazda 3 1.6 BK spadek mocy
Strona 1 z 1
Spadek mocy jest odczuwalny dopiero na czwartym i piątym biegu. Na czwórce jest lekki ale wyczuwalny spadek mocy od 4000 obrotów, auto już nie idzie tak dobrze jak na benzynie. Trochę poczytałem i niektórzy dopatrują się problemu w reduktorze Alaska który nie wyrabia co o tym myślicie? Reszta gratów to stag 4 i wtryski omvl reg. Może wymienić ten reduktor na Zavoli???
http://www.romb.org.pl
Sprzedam Mazde 5 1.8 benzyna z 2011r.
- Od: 14 cze 2012, 21:03
- Auto: Mazda 5 CW 1.8 116KM 2011r.
Mazda 3 BK 1.6B 2005 r.
Stag4,Barracuda,Alaska
najpierw zobacz co się dzieje z instalacja na podpietym kompie....
potem ewentualnie cos wymieniaj...
a jak zmieniasz reduktor pomyśl o NIKO – tłokowy żadnych spadków cisnienia
Zavoli tez ma swoje wady.
może regi nie daja rady ?
ale po pierwsze to to co napisałem wyżej... komp i sprawdzenie parametrów
potem ewentualnie cos wymieniaj...
a jak zmieniasz reduktor pomyśl o NIKO – tłokowy żadnych spadków cisnienia
Zavoli tez ma swoje wady.
może regi nie daja rady ?
ale po pierwsze to to co napisałem wyżej... komp i sprawdzenie parametrów
Premacy.... :)
Instalka jest nowa na gwarancji więc będzie sprawdzona. Dziś zatankowałem gaz w pewnym miejscu i zero poprzednich objawów mazda idzie jak burza 
Mazda 3 BK 1.6B 2005 r.
Stag4,Barracuda,Alaska
a ja proponowałbym podpięcie się pod skaner OBD i sprawdzenie co się dzieje w każdym zakresie obrotów, może jest za ubogo lub za bogato...
alaska i regi to nie jest mistrzostwo świata ale ten zestaw ma prawo działać..
ile koni ma ta Mazda ?
alaska i regi to nie jest mistrzostwo świata ale ten zestaw ma prawo działać..
ile koni ma ta Mazda ?
Pozdrawiam
Marcin
Kto chce – szuka sposobu.
Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
Marcin
Potrafię wyregulować i naprawić instalacje LPG – sekwencje Stag, KME, Agis, Esgi, Lecho, Versus, Elpigaz itp. – zapraszam do kontaktu.
- Od: 27 lip 2005, 21:20
Standardowo 105 koni. Jak narazie nie zaobserwowałem już tego zjawiska. Ale jak by był taki problem jeszcze to zawitam do kolegi żeby mi sprawdził 
Mazda 3 BK 1.6B 2005 r.
Stag4,Barracuda,Alaska
miałem dziś okazję podpiąć się pod auto – pod sterownik benzynowy i gazowy, alaska daje radę nienajgorzej ale większy problem widzę we wtryskach – benzynowe mają bardzo krótki czas otwarcia na wolnych obrotach (2,2 ms) a gazowe nie należą do najszybszych. Sterownik przy zimnym silniku skraca czasy otwarcia wtrysków gazowych poniżej granicy przy której są w stanie stabilnie pracować i stąd niestabilne wolne obroty – trochę to poprawiłem ale wymiana wtrysków na szybsze np. hana byłaby bardzo pomocna, i zapewne wkrótce to nastąpi 
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Na pewno nastąpi w ten piątek
Wtryski Hana już zamówione
A serwis u Marcina super i duży plus że mieszka tam gdzie moja dziewczyna więc serwis mam pod nosem 
Mazda 3 BK 1.6B 2005 r.
Stag4,Barracuda,Alaska
instalacja poprawiona – auto dostało wtryski hana czerwone, puszkowy filtr czaja fl-o2, strojenie wg korekt OBD
wprawdzie alaska ma spadki ciśnienia, ale nie ma zapętleń wtrysków gazowych a sonda lambda pokazuje bogatą mieszankę przy końcu obrotomierza, więc powinno być OK,
właściciel jeszcze wpadnie do mnie na poprawkę podłączenia wody do reduktora więc będzie okazja do ponownego sprawdzenia ustawień
wprawdzie alaska ma spadki ciśnienia, ale nie ma zapętleń wtrysków gazowych a sonda lambda pokazuje bogatą mieszankę przy końcu obrotomierza, więc powinno być OK,
właściciel jeszcze wpadnie do mnie na poprawkę podłączenia wody do reduktora więc będzie okazja do ponownego sprawdzenia ustawień
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
Mazda spisuje się bardzo dobrze. Wtryski Hana lepiej się spisują od regów przynajmniej nie klekoczą jak diesel
i trzymają obroty na zimnym silniku.
Mazda 3 BK 1.6B 2005 r.
Stag4,Barracuda,Alaska
Strona 1 z 1