CO SIE DZIEJE Z SZYBAMI ELEKTRYCZNIE PODNOSZONYMI?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pavlikos » 20 sty 2006, 23:15

Od jakiegos czasu widze ze szyby w mojej mx3 podnosza sie strasznie wolno jak by mialy ogromny opor.... Na wylaczonym silniku podnosza sie doslownie w tepie zolwia... jak silnik pracuje podnosza sie duzo szybciej ale widzac ze znacznie wolniej niz podnosily sie kiedys...

OCZYWISCIE MOWA TU O SZYBACH ELEKTRYCZNIE STEROWANYCH.

Co sie dzieje? Jak to mozna naprawic?
Boje sie ze moga sie popalic silniczki wkoncu :(
Jest jedna rzecz dla której warto żyć .... MAZDA .... i nie liczy sie nic :)
Forumowicz

Od: 24 lis 2004, 14:57
Auto: mazda mx3

Postprzez GofNet » 20 sty 2006, 23:33

Zima drogi kolego, zima...

Kumpel z pracy ma Opla Vectra Diesel 97r. FullWypas (na marginesie – fajna fura) i mówił dziś, że na skrzyżowaniu z sąsiadującego samochodu gość chciał go zapytać o drogę. Zanim szyba się opuściła, zapaliło się zielone <lol>.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Xus » 20 sty 2006, 23:43

witam

mam podobny problem w swojej mx3 i narazie sie tym nie przejmuje, zaczne myslec co jest grane jak puszcze mrozy:P u mnie dzieje sie to po stronie kierowcy ze szyba sie strasznie muli przy zamykaniu.
Forumowicz

Od: 4 sty 2006, 10:43
Auto: MX-3 1,6 16v DOHC

Postprzez nero » 20 sty 2006, 23:46

wez wyjmij uszczelke od szyby (ta w ktorej szyba sie porusza) i ja porzadnie przesmaruj silikonem bo pewnie zrobilo Ci sie to samo co u mnie 2 dni temu – przy tych mrozach zrobila sie tak twarda ze blokowala podnoszenie szyby.
Bo ta uszczelka to pelni role uszczelki :P ale tez dodatkowo prowadnicy szyby wiec jak stwardniala to szyba napotyka na spory opor i przez to sa problemy.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 wrz 2004, 21:48
Auto: Mazda MX-3 1.6 16V

Postprzez Pavlikos » 21 sty 2006, 00:31

takim zwyklym silikonem np szklarskim? wystarczy ze palcem posmaruje w tych rowkach?
A moze psiknac WD 40? :D
Forumowicz

Postprzez nero » 21 sty 2006, 00:39

Pavlikos napisał(a):takim zwyklym silikonem np szklarskim? wystarczy ze palcem posmaruje w tych rowkach?

ja mam taki spray silikonowy do uszczelek gumowych – taki szklarski to chyba nie bardzo sie nada.
I lepiej jakbys ta uszczelke jednak wyciagnal cala bo spora jej czesc schowana jest w drzwiach i nie ma do niej dojsca (nawet jak zdejmiesz boczek) a wlasnie tam byla strasznei twarda. Ale jak Ci sie nie chce to spsikaj chociaz tym sprajem to moze czesc splynie i sytuacja sie poprawi – u mnie teraz szyba to nabrala takiej predkosci ze szok :P
Obrazek
Forumowicz

Postprzez Gajnek » 21 sty 2006, 00:58

hehe u mnie jest to samo, czyli ZIMA drogi kolego
Edit by mod: Rozmiar samej fotografii/grafiki w podpisie (i całego podpisu) jest jasno określony w temacie FAQ przyklejonym w każdym z działów. Proszę o przestrzeganie zaleceń.
Forumowicz

Od: 12 maja 2005, 21:00
Auto: Mazda 626 cronos 2.0i 95r.

Postprzez GofNet » 22 sty 2006, 13:41

Pavlikos napisał(a):takim zwyklym silikonem np szklarskim?
Tak. A po takiej operacji możesz już w ogóle zapomnieć o opuszczaniu/podnoszeniu szyb. Przecież silikon szklarski zaklei Ci to wszystko i w ten sposób unieruchomisz cały system. Silikon szklarski stosuje się zamiast kitu. Zapomnij więc o tym, bo będziesz później płakał na FORUM.

Należy użyć preparatu na bazie silikonu, który wykorzystuje się do smarowania uszczelek w drzwiach aby nie przymarzały. Powoduje on, iż guma robi się badziej elastyczna (jest przez silikon konserwowana i powstrzymuje wodę zdala od samej gumy) i nie truchleje. Niestety procedurę trzeba powtarzać na początku dosyć często, lecz później wystarczy przed sezonem zimowym – czyli raz na rok. Na początku trzeba zakonserwować tę gumę, musi ów preparat na bazie silikonu zintegrować się z uszczelkami gumowymi. Później to już tylko profilaktyka.

Takie praparaty można nabyć w każdym sklepie motoryzacyjnym i na większych stacjach paliw. Są one niestety o dosyć małych pojemnościach, więc proponuję nabyć od razu minimum dwie sztuki. Cena jednej, to przedział cenowy 5-10zł.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Budi » 23 sty 2006, 19:34

A w sumie po co otwierać przy 20-stu stopniach mrozu szyby? Ja tam czekam aż otwarcie szyby nie będzie groziło zapaleniem płuc, albo jeszcze czymś gorszym. Uszczeleczki w drzwiach posmarowane a szybki czekają na lepsze czasy (lato). pozdro
Początkujący

Od: 24 paź 2005, 11:10
Auto: Mazda MX – 3 1.6 16v 92r.

Postprzez nero » 23 sty 2006, 21:05

Budi napisał(a):A w sumie po co otwierać przy 20-stu stopniach mrozu szyby?

no jak po co – zeby sie lansowac z zimnym lokciem teraz przy -25 stopniach :D

A tak na serio to ja musze przylozyc karte magnetyczna zeby wjechac na parking wiec minimum 2 razy dziennie musze okno otworzyc albo i czesciej.
Obrazek
Forumowicz

Postprzez jacobs » 23 sty 2006, 21:25

mie to rozśmieszają teraz kolesie w maluchach bo jeżdżą z otwartymi oknami. Pewnie w środku mają zimniej niż na zewnątz <lol> . Ja tam nie otwieram szybek w zime. Są na OFF
If you’re in control, you’re not going fast enough.
Forumowicz

Od: 20 lis 2005, 13:31

Postprzez Pavlikos » 23 sty 2006, 21:36

To ja juz wiem dlaczego goscie w maluchach ubieraja sie cieplej niz inni kierowcy <lol>
Forumowicz

Postprzez siwy_dymek » 23 sty 2006, 21:51

ja tam zawsze rano sie troszke pomorduje z szybka --> <faja>

A tak przy okazji to mam troszke porysowane szybki z przodu w tej czesci gdzie sie na lusterka zerka! ryski sa od zewnetrznej strony od otwieranai i zamykania szybek i pytanko brzmi czy ten silikon tez pomoze na uszczelke zeby szyb bardziej nei ryosowala?? bo na moj gust to na 99% przez starsznei twarda zewnetrzna uszczelke! No i jescze jedna sprawa, ze od keirowcy szybka jest troszke luzniejsza, mam jakis luz miedzy uszczelka wewnetrzna i zewnetrzna! czy to jest przez slaby docisk tej wewnetrznej?? Nie robilem z tym jeszcze, bo chce to przy okazji popsutego przelacznika jednej z [jakich?] szybek zrobic.
Forumowicz

Od: 10 sty 2006, 17:29

Postprzez fedrr » 30 sty 2006, 01:34

Siwy,ja mam to samo-na wszsytkich 4 szybach..ale tak juz było od"nowości"...wiec juz wiem z czego to może wynikac.....co zrobić żeby nie rysowało się bardziej to jedno,ale czy istnije jakakolwiek możliwość usunięcia juz istniejących rys????
Początkujący

Od: 29 sty 2006, 20:02
Auto: była 323f jest AR 147:)

Postprzez siwy_dymek » 30 sty 2006, 02:07

fedrr tes sie nad tym usunieciem rys zastanawialem, nie jest to jakeis starszne i jakos nawet na to juz nei zwracam uwagi, ale fajnie by bylo ich nie miec :) Watpie zeby to dalo sie w jakis sposob wypolerowac, moze co najwyzej jakas masa uzupelniajaca!? wiem ze sa kity reperacyjnie pekniecia na przedneij szybie, gdzie wprowadza sie jakas zywice a pozniej poleruje... No ale co do bocznych to nei wiem, moze by i to podeszlo, ale w pierwszej kolejnosci trzeba raczej usunac przyczyne! Jak tylko bede meic wieksza chwile wolnego czasu ,to biore sie za sciaganei boczkow, czyszczenie uszczelek, no i sprobuje to tym siliconem przeleciec! Jesli chodiz o luz szybki, to mam 2 hipotezy! 1) slabo dociska uszczelka zespolona z boczkiem drzwi , bo u mnie widac ze w tych drzwiach boczki byly sciagane, bo ktos majstrowal z konsola elektryki w drzwiach, a te boczki maja takie smieszne blaszki mocujace poprzyklejane, ktore nachodza na zatrzaski w ramie drzwi! Z doswiadczenia wiem, jak sciagalem w [jakich?] drzwiach, ze te blaszki lubia sie odklejac 2) luzy na prowadnicach, co tez u mnie jest bardzo prawdopodobne, bo szybka od strony kierowcy domykajac sie w koncwej fazie robi delikatny przeskok-nie jest jej praca tak plynna jak od pasazera i czasem slychac taki odglos jakby cos sie lamalo, pekalo szklo, wlasnie pod koniec!...yhh, tzreba sie tym zajac
Forumowicz

Postprzez fedrr » 30 sty 2006, 23:40

Siwy-ja się czymkolwiek zajmę na wiosnę jak ciepło będzie ,bo garażem nie dysponuję:(
Mnie tez te rysy juz nie przeszkadzają(przyzwyczaiłem się)ale jednak....tak jak napisałeś-fajnie byłoby ich nie mieć..a nie orientujesz się może ile może kosztować jedna szybka?to na wypadek jakby rys nie udało się usunąć..
Początkujący

Od: 29 sty 2006, 20:02
Auto: była 323f jest AR 147:)

Postprzez siwy_dymek » 31 sty 2006, 01:10

nie mam pojecia, nie rozgladalem sie (nasczescie :)) Z tego co widzialem to na allegro cale drzwi z szyba i boczkami! Popatrz na allegro, moze cos znajdziesz, ale ona tez moze byc zrysowana! Ja i tak chce przyciemnic szybki, mysle ze wtedy to sie jakos zgubi...albo bedzie widoczne jescze bardziej hahaha
Napisze co i jak, bo we czwartek chyba sie pobawie troszke przy tych drzwiach od strony kierowcy, moze w koncu bede sie mogl pochwalic ze mam 4x elektryczne szyby, a nie jak do tej pory 3x el.szyby <jelen>
Forumowicz