Witam!
Jak niektórzy wiedzą mam kłopot z zakupem skrzyni biegów do swojego Xedosa. Auto jest 2000 rok produkcji. W mojej sterowanie skrzyni (manualnej) jest za pomocą dwu linek, a w większości tych które są na allegro i które oferują koledzy z forum jest drążek. Czy ktoś z Was wie, czy da się zmienić skrzynię na taką sterowaną drążkiem bez zmiany sprzęgła, koła zamachowego itd... Mogę mięć taką skrzynie wraz z drążkiem, lewarkiem i poduszkami....
Ewentualnie w jakich innych samochodach była wkładana skrzynia sterowana linkami taka jak u mnie? Coś słyszałem o Fordzie Cougar-ze ale nie wiem ile w tym prawdy.
Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają.......
Xedos ( – wymiana skrzyni biegów sterowana drążkiem – linkami. Czy da się zamienić? Od czego pasuje?
Strona 1 z 1
krisXedos9 napisał(a):Witam!
Jak niektórzy wiedzą mam kłopot z zakupem skrzyni biegów do swojego Xedosa. Auto jest 2000 rok produkcji. W mojej sterowanie skrzyni (manualnej) jest za pomocą dwu linek, a w większości tych które są na allegro i które oferują koledzy z forum jest drążek. Czy ktoś z Was wie, czy da się zmienić skrzynię na taką sterowaną drążkiem bez zmiany sprzęgła, koła zamachowego itd... Mogę mięć taką skrzynie wraz z drążkiem, lewarkiem i poduszkami....
Ewentualnie w jakich innych samochodach była wkładana skrzynia sterowana linkami taka jak u mnie? Coś słyszałem o Fordzie Cougar-ze ale nie wiem ile w tym prawdy.
Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają.......
Jak to skrzynia sterowana linkami
Proszę uzupełnij profil o potrzebne dane.
Popraw temat na zgodny z regulaminem inaczej wyślę go do kosza.
]
-
Kamil
- Od: 24 kwi 2009, 20:24
- Auto: Mazda Xedos 9 TA KL 1993/98 A/T A7RED Pearl
Mazda Xedos 6 CA KF MT 1995 – Projekt odbudowa/swap
hmm, nie zamienisz sterowania za pomocą linek na sterowanie drążkiem, nie ma miejsca na drążek, mechanizm jest całkowicie inny, możesz popatrzeć za skrzynią do X9 2.0, też jest sterowana linkami.
Co Ci się stało ze skrzynią?
Co Ci się stało ze skrzynią?
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
tylko x9 chyba z tych starszych mazd ma sterowanie biegami za pomoca linek te ktore sa sterowane za pomoca drazka pochodza od 626 albo xedos 6 na allegro nie ma takiej skrzyni napisz moze do wiesiek5 moze cie poratuje
MAZDA i'like that prum
- Od: 21 lis 2007, 01:27
- Auto: były 2XMazda 626 GD & Mazda 626 GE & Mazda Xedos 9 FL 2,5V6 A/T & Fiat Ducato 2.5 TDI laweta &
MPV LW FS & Mazda 5 cr 1.8 obecnie Mazda MPV LW 2.3 L3
Na allegro jest jeden manual z tego co widziałem, granatowa mazda z 95 roku, Białystok
Brałem od gościa jakieś części już... a za skrzynie jak pamiętam chciał coś 400zł...
Dużo rozwiązań z X9 jak widać jest w nowych Mazdach, np sterowanie skrzyni linkami
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Dużo rozwiązań z X9 jak widać jest w nowych Mazdach, np sterowanie skrzyni linkami
In rock we trust
In rock we trust
ProboszczV6 napisał(a):Na allegro jest jeden manual z tego co widziałem, granatowa mazda z 95 roku, BiałystokBrałem od gościa jakieś części już... a za skrzynie jak pamiętam chciał coś 400zł...
Ale kochani o czym wy piszecie
A sprzęgło też masz na lince
]
-
Kamil
Kolego co do sprzegla chyba jest normalnie ale skrzynia jest na pewno sterowana linkami. Postaram sie wrzucic foto na jakis serwer i tu wkleic. Dzwonilem rowniez do serwisu Mazdy w Lodzi (Matsuoka czy jakos tak) i po numerze nadwozia rowniez wychodzi ze skrzynia biegow sterowana jest linkami(dwiema) Dzwonilem do Japancarsu i maja taka skrzynie ale cena zabija...czekam jeszcze na odpowiedz bo znalazlem chyba taka jak nalezy za wmiare normalne pieniadze....
- Od: 27 wrz 2012, 22:19
- Auto: Mazda Xedos 2.5v6 167KM manual 2000r
To jak będziesz miał możliwość to proszę wrzuć zdjęcie, bo aż sam jestem ciekaw
Jeżeli okażę się że skrzynia jest normalna to znajdziesz ją bardzo prędko. Ja mam na sprzedaż skrzynie ale od 2,0V6 więc ma trochę krótsze przełożenia.
Czekam na foto
Pozdrawiam
Jeżeli okażę się że skrzynia jest normalna to znajdziesz ją bardzo prędko. Ja mam na sprzedaż skrzynie ale od 2,0V6 więc ma trochę krótsze przełożenia.
Czekam na foto
Pozdrawiam
]
-
Kamil
Radar skrzynia biegów może mieć wybierak sterowany dwiema linkami, ten mechanizm jest bardziej precyzyjny od zwykłego drążka. W skrócie działa to tak:
jedna linka realizuje ruch wybieraka przód tył(drążkiem przód/tył), a druga wybiera "wysokość"(czyli drążkiem lewo/prawo) na której wybierak ma zrobić ruch przód tył...
przy drążku jest ruch drążka wokół własnej osi i ruch przód tył. Skrzynia może być sterowana również wiekszą ilością linek, jak to "mondrze" robi jeden z niemieckich producentów "najwspanialszych" samochodów na świecie, linki cienkie lubią się zacierać w pancerzach, zrywać, zgroza....
tyle detali technicznych.
kris patrzyłeś na to:
http://moto.allegro.pl/skrzynia-biegow- ... 60242.html
raczej masz ten model przed liftem wiec skrzynia powinna pasować... ja też mam rocznik 2000 ostatni wypust tej budy z białymi kierunkami i ładniejszym grillem
jedna linka realizuje ruch wybieraka przód tył(drążkiem przód/tył), a druga wybiera "wysokość"(czyli drążkiem lewo/prawo) na której wybierak ma zrobić ruch przód tył...
przy drążku jest ruch drążka wokół własnej osi i ruch przód tył. Skrzynia może być sterowana również wiekszą ilością linek, jak to "mondrze" robi jeden z niemieckich producentów "najwspanialszych" samochodów na świecie, linki cienkie lubią się zacierać w pancerzach, zrywać, zgroza....
tyle detali technicznych.
kris patrzyłeś na to:

raczej masz ten model przed liftem wiec skrzynia powinna pasować... ja też mam rocznik 2000 ostatni wypust tej budy z białymi kierunkami i ładniejszym grillem
In rock we trust
In rock we trust
bardzo wiele aut ma skrzynie sterowana linkami a ta skrzynia z linka bedzie pasowac napewno
MAZDA i'like that prum
- Od: 21 lis 2007, 01:27
- Auto: były 2XMazda 626 GD & Mazda 626 GE & Mazda Xedos 9 FL 2,5V6 A/T & Fiat Ducato 2.5 TDI laweta &
MPV LW FS & Mazda 5 cr 1.8 obecnie Mazda MPV LW 2.3 L3
Jak pisał kolega wyżej leży i czeka z xeda9 kl 96' sterowana linkami tyle, że linki poszły z budą na złom...pozdro
- Od: 25 paź 2008, 22:07
- Auto: xedos6v6, Bmw G20, A6 C7
Napisałem i czekam na odp
. Skrzynia którą się cieszyłem tydzień właśnie umarła wywalając części bokiem. Nie mam pomału sily do mojej ukochanej mazdy:( Tiger ratuj 
- Od: 27 wrz 2012, 22:19
- Auto: Mazda Xedos 2.5v6 167KM manual 2000r
Strona 1 z 1