centralny zamek – problemy (zdjęcia na str.11)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wojtek » 2 lis 2011, 21:16

Qadracik napisał(a):okazało się anglikiem po przekładce i od czasu jak je kupiłem nie działały zamki w przedni drzwiach,człowiek głupi myślał że to jakaś pierdoła i się zrobi za grosze nie myśląc że coś z tym autem jest nie tak.W tej chwili muszę zamykać je ręcznie, centralny reaguje tylko na drzwi tylne i bagażnik

prawdopodobnie nie zostal podpiety na drzwi przednie...
polecam wizyte u elektryka ...

rycho70 napisał(a):fabryczny centralny z domykaniem szyb i uzbrajaniem nie mruga kierunkami ,
kierunki oraz awaryjne działają poprawnie ,
Moje pytanie to czy można to uaktywnić bez przerabiania instalacji ?

pewnie mozna... ale potrzeba kogos, kto to juz przerabial...

ps. w UK rowniez migaja kierunki ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez rycho70 » 3 lis 2011, 19:19

Wszystkie zamki działają poprawnie ,domykanie szyb również ,dwukrotne naciśnięcie przy zamykaniu blokuje wszystkie zamki ,nie ma tylko informacji kierunkami o zamknięciu lub otworzeniu , gdzie jest problem ?
Początkujący

Od: 31 paź 2011, 21:33

Postprzez Wojtek » 3 lis 2011, 20:14

rycho70 napisał(a):gdzie jest problem ?

...pewnie w podlaczeniu wyjscia z centralki pod kierunki... ;)
po prostu:
przy montazu panowie nie dostali takiego polecenia, aby auto dawalo znac, ze centralny dziala ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez rycho70 » 3 lis 2011, 20:52

gdzie w Mazda6 2007r GG jest centralka (fabryczna ) i jak to podłączyć ,proszę o dokładniejsze instrukcje
Początkujący

Od: 31 paź 2011, 21:33

Postprzez marlab10@wp.pl » 30 lis 2011, 15:58

Witam

Mam kłopot z zamkiem w mazdzie 6 1.8 B a mianowicie przy oteieraniu lub zamykaniu drzwi czasami nie zawsze zamek zamyka się i otwiera kilka razy podczs jazy i kiedy kluczyk jest w stacyjce wszystko jest ok mam takie wrażenie że jest to wina pilota ktury jest ztrasznie czuły na dotyk czasami wystarczy go dotknąć i już zamek reaguje
marlab10@wp.pl

Postprzez Lumen30 » 5 lut 2012, 21:03

Witam...Dość nie dawno stałem się posiadaczem Mazdy 6 już jakiś czas szukałem samochodu odpowiedniego dla mnie i chyba właśnie znalazłem...Niestety pojawiły się problemy których przy zakupie nie zauważyłem...otóz nie działa mi centralny zamek i nie mam nawet pamięci w klimie i radiu...Wczoraj odebrałem auto od "elektryka" i stwierdził że mam padniętą centralkę choć w tamtym tygodniu jak robił mówił że wszystko działało mu dopóki nie złożył wszystkiego w całość...W następnym tygodniu mam wizyte u kolejnego elektryka ale zastanawiam się czy może znacie jakieś sposoby by sprawdzić co tak naprawdę tam siedzi...

załozyłem wcześniej temat lecz został zamknięty więc podłączam się pod ten...dzięki za odpowiedzi z góry
Lumen30

Postprzez taryfa84 » 11 mar 2012, 18:49

Witam.
Jestem nowy na tym forum wiec proszę o wyrozumiałość.

W tym tygodniu zakupiłem
Mazde 6 z 2005 roku (wersja poliftowa) 2.0 benzynka 148 kucy wersja UK (ponieważ żyję w Anglii)

Od wczoraj mam dziwny problem...

Gdy zamykam auto (zamykam drzwi potem zamkniecie przez pilota) zamyka wszystkie drzwi ale gdy juz chce otworzyć z pilota to otwiera wszystkie drzwi po za tymi od kierowcy <co?> kazdy moze z pasazerów wsiąść + bagaznik też działa ale ja jako kierowca muszę sobie z kluczyka otwierać :(
Dodam że mam 2 kluczyki i na obu to samo jest.
I nie mam pojecia o co biega.

Gdy jestem w aucie i tym czerwonym przyciskiem w drzwiach zamknę, zamyka wszystkie i otwiera wszystkie ale z pilota już tylko te 3 chodza a kierowcy juz nie .
Ktoś wie o co kaman?

Help

EDIT(mod) przeniosłem do odpowiedniego wątku-proszę na przyszłość bardziej się starać przy wyszukiwaniu wątków ;)

EDIT
Po wizycie u mechanika dostałem w końcu odpowiedź: silniczek w zamku działa tylko w 1 strone w drugą już nie bo sie popsuł – do wymiany.
Ostatnio edytowano 28 maja 2012, 22:30 przez taryfa84, łącznie edytowano 2 razy
Początkujący

Od: 11 mar 2012, 18:36
Auto: Mazda 6 TS, 2005, 2.0 benzyna 148bhp, Angielka

Postprzez agrest_j » 13 mar 2012, 06:36

Hej.
Ja od wczoraj mam trochę inny problem związany z zamkiem. <co?>
Pilot działa normalnie otwiera i zamyka drzwi, poza drzwiami kierowcy, których nie można otworzyć.
Zamki we wszystkich drzwiach działają, słuchać że silniczki pracują jak powinny, "cycki" w środku samochodu we wszystkich drzwiach działają, z kluczyka auto normalnie zamyka i otwiera drzwi oprócz drzwi kierowcy które są zamknięte na amen. Od środka także nie można otworzyć drzwi kierowcy.
Help bo trochę kiepsko wsiada się i wysiada z auta drzwiami pasażera.
EDIT:
Tak się zastanawiam czy jest tam jakaś linka , cięgno itp które mogło spaść/zerwać się czy coś w tym guście?
Dopiero w sobotę będę miał czas rozebrać i zobaczyć o co chodzi :(
Forumowicz

Od: 26 sty 2012, 08:01
Auto: M6 2.0/147 GY doładowana podtlenkiem LPG ;)

Postprzez Grzechoorx » 11 kwi 2012, 13:20

Witam!
Przeszukałem większość tematów na forum forum, i znalazłem wiele tematów ale niestety nic co mogło by mi pomoc...

Od dobrych kilku dni kiedy otwieram moją madzie pilotem
wszystkie zamki się otwierają, zamykają, otwierają, zamykają,
i tak podczas 5-6 sekund zamyka sie i otwiera z 8-10razy aż w końcu zostaje otwarty.

Kiedy już wyjdę i zamknę auto dzieje sie prawie to samo, podczas 1max2sek. zamyka otwiera zamyka i w końcu zamknie, albo od razu bezproblemowo zamknie,
jednak jeśli chodzi o otwieranie to za każdym razem mu odbija podczas 5-6 sek. z tym otwieraniem i zamykaniem z 8-10 razy co jest strasznie drażniące.

Czy może ktoś miał podobny przypadek?
Z góry byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc.
Pozdrowił!
Forumowicz

Od: 16 cze 2010, 21:01
Auto: Mazda 6 GINZA 2.0 MZR-CD /07r

Postprzez dobrzyn22 » 11 kwi 2012, 16:34

Proszę o zapoznanie się z zasadami panującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez RafJak » 11 kwi 2012, 21:21

Witam,

Koledzy podpowiedzcie, gdzie znajduje się centralka centralnego zamka. Miałem włamanie do samochodu (wybita lewa przednia szyba, wyrwali też cały panel sterowania radiem i klimą) nie działa mi też centralny zamek ani z pilota ani z kluczyka. Co może być przyczyną?

RJ
Początkujący

Od: 10 gru 2007, 21:31
Auto: Mazda 6 Kombi
2.0 diesel 136KM
2004

Postprzez marex » 11 kwi 2012, 22:30

Centrala centralnego zamka znajduję się z prawej strony w nogach pasażera (osłona nadkola) nie wiem jak to dokładnie określić w każdym bądź razie pod schowkiem :)
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
Forumowicz

Od: 23 lip 2011, 18:49
Auto: M6 GY1 '06 MZR-CD 2.0 105KW

Postprzez lofiks » 15 kwi 2012, 14:41

a tak zaczepnie zapytam – na jakiej zasadzie zamki zamykaja sie po kilku minutach od otwarcia auta? dzis otworzylem auto poszedlem wyrzucic smieci a gdy wracalem i chcialem zlapac za klamke uslyszalem jak praktycznie przed nosem auto sie zamknelo:) – po jakim czasie auto zamyka sie samo i kiedy sie nie zamyka bo madzie mam miesiac i wczesniej odziwo zostawialem ja otwarta- jeszcze z kluczami w srodku i do tej pory sama sie nie zamknela:)

madzia 6 kombi 2.0 diesel. 2004 rok. GY, 121 kucy 16V
lofiks

Postprzez Mandey » 15 kwi 2012, 16:42

Działa to na takiej zasadzie, że gdy otworzysz samochód centralnym, a nie otworzysz drzwi, wtedy samochód sam się zamknie. Działa to tylko wtedy. Wystarczy otworzyć drzwi i już się nie zamknie. To jest zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem samochodu. Samoczynne zamknięcie aktywuje się po 30 sekundach od jego otwarcia.
Obrazek Mazda 6 [2.0 DISI]

Obrazek Mazda 6 [2.5 MZR]
Forumowicz

Od: 4 lut 2012, 02:09
Auto: Mazda 6 [GH], 155 KM, 2.0 DISI, Rok prod.: 2011

Mazda 6 [GH], 170 KM, 2.5 MZR, Rok prod.: 2008

Mitsubishi Lancer [CY3A], 143KM, 1.8 MIVEC, Rok prod.: 2008

Postprzez lofiks » 15 kwi 2012, 16:43

ok dzięki wielkie za odpowiedz
lofiks

Postprzez dobrzyn22 » 15 kwi 2012, 20:11

Mandey napisał(a):To jest zabezpieczenie przed przypadkowym otwarciem samochodu

dokładnie...chodzi o sytuację, kiedy np. naciśniesz przez przypadek przycisk pilota w kieszeni <spoko>
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez HARY66 » 12 sie 2012, 23:07

Podepnę sie pod temat aby nie pisac nowego.
Miał ktoś taki dziwny przypadek z centralnym w M6:
gdy mazda stoi np. poł dnia na słoncu w upalny dzień to centralny nie otwiera ani nie zamyka zadnych drzwi i tak jakoś dziwnie-słabo go słychać, gdy mazda nie jest nagrzana centraly działa normalnie.
Czy moduł centralnego może być wrażliwy na panującą w aucie temperaturę?
A może coś innego daje znak że niedługo wysiądzie.
Początkujący

Od: 17 paź 2011, 00:14
Auto: Mazda6 GY 121KM

Postprzez karuzel » 19 sie 2012, 22:58

Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem od niedawna posiadaczem Mazdy 6.
I niestety wystąpił pierwszy problem.
Otóż ni z gruchy ni z pitruchy pilot przestał reagować na komendy, nie mogę nim auta otworzyć ani zamknąć – co gorsza nawet zapalić nie mogę. Żadne kontrolki się nie palą oprócz autka z kluczykiem co jakiś czas delikatnie migającego. Bateria sprawdzona ma 3 V a jak się naciśnie przycisk to chwilowo spada do 2,6 V czyli wniosek że działa.
Co robić – opis z kodowania Premacy nie daje żadnych rezultatów, już na wstępie rygiel nie odbija tak jak by w ogóle prądu nie było – a jest akku w porządku drzwi tylko kluczykiem od strony kierowcy się otwierają. Najgorsze że nie wiem jak się do bagażnika dostać bo tam zamka nie ma!!!

Oki auto uruchomione ale nadal pilot od centralnego nie działa.
Kodowanie przebiega sprawnie do momentu jak trzeba nacisnąć guziki w pilocie – nie ma reakcji.
Pilot ma sprawną baterię i wysyła sygnał radiowy :(
karuzel

Postprzez ewemarkam » 30 wrz 2012, 11:06

Jak sprawdziłeś czy wysyła sygnał radiowy? Przyłóż do radia w domu, ustaw je na częstotliwość AM, powinno być coś słyszane podczas naciskania guzików na pilocie. To że występuje spadek napięcia na baterii świadczy tylko o jakimś działaniu układu, nie koniecznie o sprawnym. Swoją drogą jest to 6 więc możesz pod kompa podpiąć, może interfejs coś pokaże.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Forumowicz

Od: 7 sie 2011, 09:19
Auto: 323F BJ DiTD '99

Postprzez MishMash » 29 paź 2012, 23:11

Witam.

Kiedy chce zamknąć centralny zamek, coś 'odbija' i drzwi sie nie zamykają.
Po odłączeniu zamka drzwi od strony kierowcy, centralny działa bez zarzutów- oczywiście bez drzwi kierowcy.
Rozkręciłem zamek, nakręciłem krótki filmik i wrzuciłem na youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=YaUr4fe6 ... ata_player

Czy wiecie co moze być przyczyną?

Oprocz tego mam problem z otwieraniem szyb od strony kierowcy i pasazera z przodu- ale zakładam ze nie jest to ze soba powiązane i zostawie to na osobny temat.
Dane techniczne:
Mazda 6, 2002, 2l diesel. Anglik- kierownica po prawej stronie
Początkujący

Od: 29 paź 2012, 23:06
Auto: Mazda 6. GG. 2.0 CiTD
Exclusive