kierownik napisał(a):bo tak co chwila się pojawiają teksty z linkami do allegro i pytaniami czy może być z taką pompą czy inną :/
dokładnie tak.... ile razy można w kółko pisac to samo
www.mazdaspeed.pl
orsn napisał(a):Tak dla statystyk i pogłębienia wiedzy. Waszej, bo moją już pogłębiłem i to nie darmo.
Pasek Conti przeżył jakieś 5 lat i 85 tyś km. Gdy odchodził w ten weekend, zabrał ze sobą spory kawałek silnika.
Szkoda, że przy wymianie nie powiedzieli, że 120 to sobie mogę między bajki włożyć.
Mazdę sprzedam. Nie bita. Ma jakiś problem z silnikiem.
Neonixos666 napisał(a):orsn napisał(a):Pasek Conti przeżył jakieś 5 lat i 85 tyś km. Gdy odchodził w ten weekend, zabrał ze sobą spory kawałek silnika.
uuu no to bardzo nam przykro, ale dzięki kolego że to napisałeś może innym da to do zrozumienia że nie warto oszczędzać przy rozrządzie. Jakie konkretnie zniszczenia są?
orsn napisał(a):Wkurza mnie tylko to, że gdybym wiedział, że po 60, to bym zmienił po 60.
Riki napisał(a):Neonixos – moze zmien temat tak aby było jasne ze tylko OE MAZDA....
Neonixos666 napisał(a):orsn napisał(a):Wkurza mnie tylko to, że gdybym wiedział, że po 60, to bym zmienił po 60.
na te maski nie ma reguły mogą strzelić przy różnym przebiegu. Twoja wina może być jedynie taka że nie dałeś oryginału (nie zaglądałeś pewne na forum), a to że te paski pękają to moim zdaniem wina ich producenta który nie dostosował konstrukcji i materiału do wymagań silnika.
z tymi kosztami to trochę przykolorował bo nawet jak uszkodzenia są większe niż dźwigienki i mostki to słupek silnika kosztuje 2000zł w przyzwoitym stanie.
orsn napisał(a):...
A co do ceny remontu, to wrócę tu z opisem uszkodzeń i chętnie poznam opinie na temat wyceny. Z pamięci to dwa tłoki uszkodzone, jakaś tam część pęknięta, coś o zaworach było, o regeneracji głowicy.
Mają to, co rozmontowali zapakować do pudła i odbieram trupa w takim stanie. Coś mu się może pogorszyć od tego?
...
orsn napisał(a):po zerwaniu paska rozrządu został uszkodzony silnik a mianowicie
– zawory głowicy wraz z konikami ( cała głowica do naprawy lub używana)
– 2 tłoki zostały uszkodzone
– do wymiany pasek rozrządu ,wszystkie rolki rozrządu, pompa wody, uszczelniacze wału korbowego, wałka rozrządu, śruby głowicy, uszczelka głowicy, kolektora wydechowego, uszczelka kolektora ssącego, uszczelka pokrywy zaworów oraz miski olejowej, olej + wszystkie filtry, dodatkowo należy sprawdzić panewki wału górnego i korbowodów oraz osiowość wału i wszystkie tłoki wraz z cylindrami.
tadziol napisał(a):co do kosztów,to może faktycznie są wygórowane nieco,ale merytoryka i logistyka prac naprawczych na 5+
należało by je zmierzyć czy się nie wydłużyły, zazwyczaj śruby są OKorsn napisał(a):śruby głowicy
tam nie ma uszczelki, autor wyceny się nie wykazał znajomością tematu.orsn napisał(a):uszczelka miski olejowej
smile napisał(a): orsn napisał(a):śruby głowicy
należało by je zmierzyć czy się nie wydłużyły, zazwyczaj śruby są OK
tadziol napisał(a):ale jak np.pompa olejowa będzie podejrzana,to co?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość