mlodyMazda napisał(a):Patrząc najbardziej rozsądnie wybrałbym chyba M6 GH ,później CX7 i potem kolejno Audi A6,Volvo S80/S60 ,BMW 530 ,Lexus GS 300 ,BMW 630
Infiniti G35 na dzień dzisiejszy odpada
Rozważasz nieco inne klasy aut. Ciężko cokolwiek wtedy doradzać skoro sam jesteś niezdecydowany.
Rozumiem jednak twój dylemat. Masz do wydania 70 tyś PLN. Za tę kwotę można kupić nowe auto klasy kompakt, lekko używane auto segmentu D z pułki aut klasy średniej, średniej wyższej albo klasę wyższą, starszą ale na wypasie :–).
Przerabiałem podobny temat w tym roku. Może budżet nieco mniejszy, ale byłem w stanie kupić nową Octavie z salonu. Średnio wyposażoną, ale nową. Potem stwierdziłem ,że jeśli mam wydać taką kasę to chyba lepiej mieć coś jednak wygodniejszego. Zatem szukałem używek. Po kilku miesiącach poszukiwań zmniejszyłem budżet, bo i po co wydawać 60 tyś na używkę.
Szukałem BMW e91 w PB. Po jakimś czasie stwierdziłem że jednak 55 tyś za rocznik 2006-2007 za auto które nie jest większe od Octavi i w ogólnym użytkowaniu wcale nie jest tak wygodne to lekka przesada.
Myślałem o e60, ale analiza kosztów utrzymania tego auta wydała mi się za duża. Poza tym z tym budżetem mogłem szukać coś w okolicy 2003, może 2004.
Wsiadłem do starszego Volvo i stwierdziłem, że to jest jednak to. :–) i 20 tyś zostało w kieszeni :–).
Mam kolegę, który wydał 43 tyś na KIA Ceed z salonu. Auto niecałe 3 lata. Przebieg 10 tyś. Krajowe na gwarancji. Kupił bo w sumie okazja i prawie nowe. Teraz klnie że skusił się na coś takiego, gdy ja mówiłem mu, za 30-35 kupisz świetnie wyposażone jeszcze dobrze utrzymane używane. Wrzucisz 3 tyś i będziesz miał prawie nówkę. Teraz żałuje i twierdzi że miałem rację.
Ale to twój wybór :–). Ja osobiście nie dałbym 70 tyś za używaną Mazdę . Tylko jak pisałem, to jest moja subiektywna ocena.
Powodzenia w poszukiwaniach, bo temat niełatwy :–)