Ja znowu wtrące się w temat o częściach

Napiszę coś co większość wie, ale widzę, że niektórzy z was mówią o oryginałach jako o najlepszych częściach. Mazda, tak jak Audi (na temat tej marki wiem dość sporo, chociaż jestem młody) i wszyscy producenci o których wiem, nie produkują sami większości części do samochodów, ani też nie pakują jako oryginały części najlepszych, tylko takie jakie uznają za optymalne, sprzedając je ze znaczkiem, nierzadko 2 razy drożej niż "zamiennik" tego samego producenta, tej samej jakości co oryginał, bez znaczka. W hamulcach BMW bierze najczęściej brembo, audi bierze Ate, a Mazda ... ? Nie wiem

u mnie widziałem, że klocki były wymienione na oryginały i trochę pylą

Teraz już piszczą więc niedługo je wymieniam, wybrałem ADL BluePrint -90zł, bo oryginał w voyager club poznań ok 230zł

a ADL – właściciel marki BluePrint, powstało po "wykupieniu się" z Mazda cars, niedawno zostało przejęte przez bilstein. Gdybym nie dostał od kumpla dobrej ceny na BluePrinta to pewnie wziąłbym brembo, Zimmermanna lub ATE, i jak dla mnie dwa ostatnie będą lepsze od oryginału Mazdy. Kiedy parę lat temu siedziałem na forum klubu a4, byłem bardzo przekonany że oryginał produkuje audi, bo każdy pisał tylko "bierz ori bo najlepsze". Ori nie jest najlepsze dlatego ja nie będę płacił więcej za to samo, ze znaczkiem... A jeśli ktoś chcę, to jego wybór, jego wygoda, jego pewność, tylko żeby wiedział że może kupić taniej to samo
Ate i Brembo brałbym raczej ze sklepów, na allegro jest coraz więcej podróbek, więc jeśli ktoś ma narzekać na te dwie marki, to tylko wtedy, kiedy kupował w sprawdzonym sklepie.
Jeszcze jedno, parę stron wcześniej, kolega z forum odradzał tarcze JPN i OYODO, może co do JPN to się teoretycznie można zgodzić bo są to części produkowane w chinach i korei dla GePartsa, co nie znaczy że muszą być złe, ale nigdy nie wiadomo co tam będzie. Jednak OYODO produkują sami części wysokiej jakości i wystarczy wpisać w googlach i trochę poczytać, żeby wiedzieć że OYODO dużo produkuje oryginałów i części na pierwszy montaż dla samochodów japońskich, więc może polecajcie to co przetestowaliście i odradzajcie to, na czym się przejechaliście, a nie tak po prostu skreślacie porządne marki bo nazwa jakaś nie znajoma. Kolega odradzał JPN i OYODO, polecał 2 inne marki, podejrzewam że nie jeździ tak dużo, żeby zużyć i przetestować 4 pary tarcz różnych firm... Chyba że pracuje w sklepie z częściami i wie które tarcze często oddawane są na gwarancję lub na które narzekają. Na wielu forach teraz zamiast doradzać fachową wiedzą, doradza się w sposób "ja mam to i jest dobrze, reszty nie znam to jest do D..., chyba że jest drogo to pewnie jest ok" – co to za doradzanie?

w taki sposób można tylko wyrazić opinię o czymś, czego się używa, ale nie krytykować coś innego.
Jeśli ktoś chcę podyskutować, bardzo chętnie będę kontynuował