Jakie paliwo tankować do silników DiTD?
Wolę mieć Diesla na ropę niż benzynę na gaz
A co do kolegi od opału, to bym się tak nie chwalił na forum publicznym bo nie wiadomo co za ekolog to czyta
I oszczędności z portfela mogą wyparować...
A co do kolegi od opału, to bym się tak nie chwalił na forum publicznym bo nie wiadomo co za ekolog to czyta
Kiedyś, w jakiejś gazecie był test na hamowni silnika zalanego najpierw ON a później opałem. Mowa tu o golfie mk3 1.9 TDi 90km (1Z). Wyniki wyszły parę Nm więcej na korzyść opału. Ale silnik zdecydowanie trudniej zapalał w niskich temperaturach, prawie jakoś zima była podczas testu.
Osobiście tankuję na Tesco, jeżdżę i nie narzekam, a jest taniej o parenaścię groszy niż na innych stacjach. Tankowałem na paru innych do pełna i w zasadzie robiłem bardzo podobna ilość km na baku. Zawsze tankuję do pełna. Chciałem sprawdzić czy tankując droższe paliwo przejadę zauważalnie więcej, nawet takowałem kiedyś zachwalanego Shell V-Power diesel. I bez zmian. Podsumowując po co przepłacać jak nie widać różnicy.
Osobiście tankuję na Tesco, jeżdżę i nie narzekam, a jest taniej o parenaścię groszy niż na innych stacjach. Tankowałem na paru innych do pełna i w zasadzie robiłem bardzo podobna ilość km na baku. Zawsze tankuję do pełna. Chciałem sprawdzić czy tankując droższe paliwo przejadę zauważalnie więcej, nawet takowałem kiedyś zachwalanego Shell V-Power diesel. I bez zmian. Podsumowując po co przepłacać jak nie widać różnicy.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Witam !
Jestem zainteresowany opiniami na temat jazdy DiTD na opale. Czy ktoś to próbował na dłuższym dystansie? jakie efekty ? jest różnica?.Nie interesują mnie teorie typu : " tak nie wolno bo okradamy budżet albo mama mi mówiła że to jest be ".Tylko jasne i rzeczowe informacje.....
Jestem zainteresowany opiniami na temat jazdy DiTD na opale. Czy ktoś to próbował na dłuższym dystansie? jakie efekty ? jest różnica?.Nie interesują mnie teorie typu : " tak nie wolno bo okradamy budżet albo mama mi mówiła że to jest be ".Tylko jasne i rzeczowe informacje.....
- Od: 9 sty 2011, 21:59
- Auto: Mazda 626 -99" DiTD Wagon
- Od: 21 lis 2010, 11:30
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 DiTD 18" – Kliknij
Też nad tym myślałem ale jakoś odwagi mi brakowało żeby spróbować kolega renault laguną zrobił 60 tyś km na opale i zero problemów z autem notabene wcześniej na ON auto było słabsze i głośniejsze a na czerwonej żwawsze itd. Oczywiście to tylko moje opinie
a ON w naszym kraju niestety pozostawia wiele do życzenia nawet na renomowanych stacjach. Nie ma dostępu do opału tak żeby mi się to opłacało dlatego nie jeżdżę.
- Od: 16 wrz 2010, 08:11
- Auto: mazda 323f 2.0 DiTD 99r.
renault scenic 1,9 dTi 2000
kiedyś wartburg 353 :)
Widziałem nissany które na czerwonej zrobiły ponad 300 tyś km.Mazdy które miały na czerwonej machnięte ponad 200tyś km i jakoś w żadnym aucie jakoś pompy nie popadały.Ludzie jeżdzą na oranżadzie i dolewają mixolu i dają radę.Pompa to nie common rail który pada po jakiś 40-60 tyś km,bo opał jest dla niego za suchy.Widziałem wiele aut na pompach,hasających na opale i nic się nie działo z nimi.Zobacz opał zimą,jest taki że przy -30 będzie rzadszy niż każdy zimowy ON kupiony naszej stacji.Nie mówię tu że opał jest lepszy.Każdy robi jak uważa,to jego auto.
- Od: 23 lut 2011, 18:56
- Auto: Mazda 626 GW 2.0D (RF2A) 101KM

Szkoda że usuwa się tu moje posty w odpowiedzi na jakas krytykę admina albo jego sympatyków.Powtarzam to forum to forum UŻYTKOWNIKÓW a nie urzedzników MIn Finansów czy jemu podobnych (ja notabene nie płace podatków w PL od 18 lat....) dlatego budżet Państwa PL mało mnie intersuje a ndgorliwcy prawnicy lub prawiczkowie mało mnie intersują. Wolność słowa to najwazniejsza z wolności......... 

- Od: 9 sty 2011, 21:59
- Auto: Mazda 626 -99" DiTD Wagon
Stacje benzynowe nie sprzedają ropy... Jak masz odróżnić "ropę" od "opału" skoro nie widzisz różnicy pomiędzy "stacjami benzynowymi" a "stacjami paliw"?!
Stacje paliw sprzedają olej napędowy, jest to rodzaj paliwa dedykowanego do silników diesla. Do tych samych silników olej opałowy nie jest ani dedykowany ani rekomendowany.
A odróżniasz mocz od piwa?
Stacje paliw sprzedają olej napędowy, jest to rodzaj paliwa dedykowanego do silników diesla. Do tych samych silników olej opałowy nie jest ani dedykowany ani rekomendowany.
A odróżniasz mocz od piwa?
Opał ma większą zawartość siarki niż olej napędowy, oraz nie zawiera dodatków uszlachetniających. Ot główne różnice. Ja bym opału nie zalał nigdy. No chyba że oszczędności wynikłe z tego wpakuje się później w remont pompy i wymianę wtrysków.
Pogotowie Komputerowe
Znajomy cały czas tankuje opał i mówi że jest spoko i tylko na tym juz 2 lata smiga, ja tam juz dłuższy czas tankuje niebieską z białorusi i szczerze powiem idzie lepiej niż ze statoila hehe, czasem doleje jakiegoś uszlechetniacza ale przekonała mnie na początku cena a teraz silnik lepiej pracuje nawet.
Różnica cenowa ok 1.4zł na litrze to sporo, a auto śmiga aż miło. więcej oktanów chyba ma i mniej bioestrów.
Różnica cenowa ok 1.4zł na litrze to sporo, a auto śmiga aż miło. więcej oktanów chyba ma i mniej bioestrów.
- Od: 10 wrz 2010, 21:33
- Auto: Mazda 323 BA S 1.7 TD
Było: Honda Civic Vgen,
VW Golf II,
Skoda 125L, :D
Proszę połączyć ten temat z :
viewtopic.php?f=89&t=87071
viewtopic.php?f=89&t=87071
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59