Problem z pasami i mocowaniem fotelika 9-18kg (626GF 00r FL)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez siegu » 18 wrz 2012, 21:03

ternyk napisał(a):A czy ktoś wypróbował jakieś inne foteliki w kategorii 9-18 dla tego modelu Mazdy (tzn. z takimi pasami)?

Ja mam Ramatti venus comfort i nie narzekam.
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez onek » 18 wrz 2012, 21:31

Mój szkrab od 3 lat jeździ z Kiddy Comfort Pro, o którym pisałem wcześniej i jestem w 100% zadowolony. I gdybym miał wybierać pewnie jeszcze raz wybór padłby na ten fotel. Z kwestii eksploatacyjnych powiem, że jestem bardzo mile zaskoczony bo po takim okresie użytkowania sądziłem, że będę musiał go prac ... a tak naprawdę sławetna poduszka była jak na razie tylko kilka razy wycierana na mokro. Reszta czysta.
http://malarz.org – Prace warte UWAGI

Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2009, 23:05
Auto: Mazda 626 GF 2.0 16V '00

Postprzez grzech_z » 19 wrz 2012, 08:06

ternyk napisał(a):przy ewentualnym zderzeniu klamra zachodząca na fotelik może go po prostu uszkodzić lub sama klamra się złamać. A szkoda, bo w kategorii 9-18 ten fotelik był najlepszy wg mnie.
A czy ktoś wypróbował jakieś inne foteliki w kategorii 9-18 dla tego modelu Mazdy (tzn. z takimi pasami)?

No z tym złamaniem klamry to chyba troszkę przesadził. Ja mam VENUS RAMATTI 9-18 i klamra też dotyka podstawy fotelika ale nie zmniejsz wg mnie bezpieczeństwa. Szukałem fotelika, który można położyć a w tym przedziale wagowym niewiele jest fotelików dających taką możliwość. Ten ma wygodną regulację i gdy maluch odpływa nie ma problemu z położeniem go jedną ręką podczas jazdy. Kupowałem go rok temu i sprawuje się b. dobrze, nic się nie przeciera, dobrze wykonany, obicie nie poci dziecka tak jak poprzedni chiko.
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez ternyk » 19 wrz 2012, 08:33

grzech_z napisał(a):No z tym złamaniem klamry to chyba troszkę przesadził. Ja mam VENUS RAMATTI 9-18 i klamra też dotyka podstawy fotelika ale nie zmniejsz wg mnie bezpieczeństwa. Szukałem fotelika, który można położyć a w tym przedziale wagowym niewiele jest fotelików dających taką możliwość. Ten ma wygodną regulację i gdy maluch odpływa nie ma problemu z położeniem go jedną ręką podczas jazdy. Kupowałem go rok temu i sprawuje się b. dobrze, nic się nie przeciera, dobrze wykonany, obicie nie poci dziecka tak jak poprzedni chiko.

Dzięki za odpowiedź. Wiedziałem o tej firmie ale brak testów trochę niepokoi, choć mogą być tak samo bezpieczne jak innych firm. Ten fotelik widzę ma fajną pozycję do spania, taką o jaką mi chodzi (Romer King Plus, Maxi Cosi Tobi i Prioti XP miały podobną). Musiałbym go przymierzyc i zobaczyc jak wygląda sytuacja z pasem i klamrą.

Dopisano 19 wrz 2012 8:42:

onek napisał(a):Mój szkrab od 3 lat jeździ z Kiddy Comfort Pro, o którym pisałem wcześniej i jestem w 100% zadowolony. I gdybym miał wybierać pewnie jeszcze raz wybór padłby na ten fotel. Z kwestii eksploatacyjnych powiem, że jestem bardzo mile zaskoczony bo po takim okresie użytkowania sądziłem, że będę musiał go prac ... a tak naprawdę sławetna poduszka była jak na razie tylko kilka razy wycierana na mokro. Reszta czysta.

Dzięki! Spróbuję go zobaczyć na żywo i przymierzyć. Tylko mi zależy też żeby fotelik miał dobrą pozycję do spania regulowaną w czasie jazdy (a nie przy wkładaniu fotelika do samochodu). Zdaje się, że Kiddy Comfort Pro ma odchylaną podpórkę z tyłu tylko i ona przechyla fotelik – to troche za mało jak dla mnie, bo córka dużo śpi w aucie. Znalazłem też w necie fotelik Cybex Pallas (również 2, 2-Fix), który wygląda podobnie do Kiddy Comfort ale ma regulowaną pozycję leżacą jedną reką i to by mi bardzo pasowało. Też chciałbym go przymierzyć w mojej Mazdzie.
A jak się sprawuje ta podpórka zamiast pasów? Dziecko nie boi się? W lecie nie jest dziecku gorąco? Czy w zimie w grubszym ubranku nie ma problemów z dobrym zapięciem tej podpórki?
pozdrowienia
ternyk
Forumowicz

Od: 5 paź 2007, 14:26
Auto: 626 GF DiTD '99

Postprzez onek » 19 wrz 2012, 10:13

ternyk napisał(a): Zdaje się, że Kiddy Comfort Pro ma odchylaną podpórkę z tyłu tylko i ona przechyla fotelik – to troche za mało jak dla mnie, bo córka dużo śpi w aucie. Znalazłem też w necie fotelik Cybex Pallas (również 2, 2-Fix), który wygląda podobnie do Kiddy Comfort ale ma regulowaną pozycję leżacą jedną reką i to by mi bardzo pasowało. Też chciałbym go przymierzyć w mojej Mazdzie.
A jak się sprawuje ta podpórka zamiast pasów? Dziecko nie boi się? W lecie nie jest dziecku gorąco? Czy w zimie w grubszym ubranku nie ma problemów z dobrym zapięciem tej podpórki?

Fakt ustawienie do pozycji leżącej może być trudne. Ja nie mam takiego ciśnienia w tym zakresie bo moja mała od 1 roku życia nie sypia w aucie – jak się jej to zdarzy to musimy to gdzieś to zapisać. Moi znajomi mają taki sam i jej mąż rozkłada to jedną ręką z dzieckiem w fotelu ale kobieta może mieć problem.

Co do podpórki Maja niczego się nie bała i nie boi ... powiem więcej stanowiło to niezłą podkładkę pod książki, tablice itp.

tu Link zrobiona jakiś czas temu
http://malarz.org – Prace warte UWAGI

Obrazek
Forumowicz

Od: 30 kwi 2009, 23:05
Auto: Mazda 626 GF 2.0 16V '00

Postprzez ternyk » 21 wrz 2012, 21:40

Dzisiaj byłem w innym sklepie z fotelikami i znowu inne wnioski: Maxi Cosi Priori XP pasował dobrze a Tobi już nie bardzo (klamra dotykała podstawy fotelika). Co prawda przy Priori trzeba było skręcić pas trzy razy oraz to, że kanapa trochę może się sfatygować bo przy naciągniętym pasie trochę się zniekształca, ale faktycznie siedział fotelik stabilnie.
Dodatkowo pozostaje dalej opcja z fotelikiem, o któym pisał onek – Kiddy Comfort lub podobnym Cybex Pallas, ale to już 9-36 i brak pozycji do spania.
PS Właśnie dziś przechodziłem obok zaparkowanej na chodniku Mazdy 626 (GF, kombi), która miała fotelik i z ciekawości sprawdziłem jaki – był to Priori :)
Z córką podajdę jeszcze zoabaczyć jak się jej siedzi w Cybex Pallas, jak wpadnie w panikę po zapięciu tej obejmy-pasa z przodu to pewnie wybiorę Priori.
pozdrowienia
ternyk
Forumowicz

Od: 5 paź 2007, 14:26
Auto: 626 GF DiTD '99

Postprzez grzech_z » 24 wrz 2012, 10:39

ternyk napisał(a):PS Właśnie dziś przechodziłem obok zaparkowanej na chodniku Mazdy 626 (GF, kombi),

Mogłeś fotkę zrobić – sam jestem ciekaw jak taka mazda wygląda;)
Co do pasów – mój smyk (2 latka) wydostaje się z każdych, muszę pasy dodatkowo zawiązywać na wysokości mostka:( Jak ramionka uwolni to i nogi wydostanie;) Na autostradzie czy na rowerze, a to potrafi podbić adrenalinkę:)
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM

Postprzez Koniu25 » 12 paź 2012, 22:17

Mam pytanie odnośnie montażu fotelika na przednim siedzeniu w GF'ce. Czy Ktoś rozwiązał problem z wyłączeniem poduszki?
Forumowicz

Od: 25 lut 2008, 00:05
Auto: Jest Mazda 6 GL 2,5L
Jest Mazda 2 GJ 1,5L PB
Była Mazda 6 GG RF5C 121KM '04
Była Mazda 626 GF Lift HB RF2A 101KM '00
Była Mazda 626 GE FP 105KM '95

Postprzez siegu » 12 paź 2012, 22:32

Koniu25 napisał(a):Czy Ktoś rozwiązał problem z wyłączeniem poduszki?

Można ją wyłączyć jedynie na poziomie komputera.
Moderator

Od: 27 sie 2007, 18:08
Auto: RX8 HP
626 GF FS
Infiniti M37x
Mitsubishi Colt Cz3

Postprzez Koniu25 » 13 paź 2012, 12:50

Czy jest możliwość kupna oryginalnego fotelika, który wyłączy poduszkę?
Forumowicz

Od: 25 lut 2008, 00:05
Auto: Jest Mazda 6 GL 2,5L
Jest Mazda 2 GJ 1,5L PB
Była Mazda 6 GG RF5C 121KM '04
Była Mazda 626 GF Lift HB RF2A 101KM '00
Była Mazda 626 GE FP 105KM '95