fabryczne radio mazda 323f BJ.

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez perkoniu » 28 mar 2010, 15:54

Cześć
Mam problem z seryjnym radiem w mazdzie 323f z 2002 roku. Dokładnie chodzi o jakąś instrukcje do tego radia, nie wiem jakiej kombinacji klawiszy mam użyć żeby zmienić godzine w zegarku. Radio wygląda tak jak na tej aukcji
http://www.allegro.pl/item972860559_maz ... zesci.html

Ma dwa pokrętła poniżej wyświetlacza, i jest na płyty CD. Ktos umie mi pomóc
perkoniu

Postprzez Jacekm_ » 30 mar 2010, 15:34

Musisz wcisnąć i przytrzymać przycisk CLOCK.
Jak zegar zacznie migać wraz z formatem czasu, wciskasz przycisk jeszcze raz krótko zatwierdzając format czasu (12h lub 24h).
Teraz zacznie migać sam zegar i przyciskami od przewijania utworów (przewijania, nie zmiany na kolejny) ustawiasz godzinę (przycisk w górę ustawia godzinę, przycisk w dół minuty). Jak jest już OK, zatwierdzasz całość przyciskiem CLOCK.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Od: 6 paź 2008, 17:56
Auto: mazda dwa zero

Postprzez MadElement » 30 mar 2010, 20:48

Witam Was _ jestem laikiem, dopiero zalogowałem się na forum _ mam mazde 323f 2003 rok, 2.0 DITD. Mam pytanie: nie posiadam oryginalnego radia ale mam okazję takie kupić, czy jest szansa zamontowania tego radia ? czy mogą pojawić się problemy ? Pytam, bo żeby zamontować to radio trzeba zdemontować ten panel z zegarkiem i schowkiem _ czy ktoś robił taki manewr kiedykolwiek?. Z góry mega dzięki za odpowiedź – nie wiem czy się w to bawić czy dać sobie spokój _ aaaa jeszcze jedno info: nie mam komputera w swojej furmance/ pozdrawiam...
Tommy
Obrazek
Początkujący

Od: 30 mar 2010, 20:41
Auto: 2003 mazda 323F 2.0 DITD

Postprzez Jacekm_ » 30 mar 2010, 21:47

Zamontować możesz pod warunkiem, że w aucie instalacja jest sprawna.
Kieszeń ze schowkiem i zegarkiem jest na wcisk, trzeba wyciągnąć.
Radio musi być oczywiście sprawne i niezablokowane, a jeśli już to musisz dostać kod od sprzedającego.
Proponuje to sprawdzić przed zakupem.
Komputer pokładowy montowali tylko w wersjach benzynowych. W dieslu powinien być tylko termometr (temperatura wyświetlana przy liczniku przebiegu).
Pzdr.
Forumowicz

Postprzez MadElement » 30 mar 2010, 22:23

Dokładnie tak jest ,tzn apropo tego termometru _ instalacja jest tip top, auto generalnie jak nowe, także z tym nie ma problemu ... / no widzisz ten koleś sprzedaje to radio z demontażu i jak go pytam o szczegóły to tak średnio z polotem w tej sprawie, praktycznie nie wie nic ( mówi, że sprawne i da ewentualną gwarancję jakby nie działało ) ale kodu nie zna na 100pro...
Czytałem gdzieś na forum, że te radia tez były zmieniane chyba w 2001 roku i wtyczki się zmieniły ... kurde zmartwiłeś mnie tym kodem/ Mega dzięki za wszelkie info w tej sprawie ' każda wiedza pomocna ;]
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez MadElement » 31 mar 2010, 00:46

Jacek lub Ktoś inny ;] , czy oznaczenie cyframi 2191 oryginalnego radia CD – to radio stare czy nowe – czy to bose ? dzięki z góry za info ...
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez Jacekm_ » 31 mar 2010, 09:52

To Clarion. Jak masz foto to wrzuć tutaj, może pomogę coś więcej. Zwróć też uwagę, żeby kupić radio o takim samym kolorze podświetlenia, jak masz w aucie, bo były 2: zielony i bursztynowy – lipa by była, jak byś trafił inne. Ogólnie jak nie masz pewności co to za sprzęt, i czy będzie działał to najlepiej odebrać osobiście i testować na miejscu. Aha, te radia ogólnie nie grają zbyt rewelacyjnie – tyle o ile. Ich główną zaletą jest to, że nie musisz się przejmować demontowaniem panela, co np dla mnie jest bardzo istotne.
A czy radio jest stare, czy nowe to nie wiem, w każdym razie, jak jest 2DIN to raczej po lifcie, więc najprawdopodobniej z nowymi wtyczkami.
Kod znowu jak jest w radiu to by było ciężko bo raczej nie znajdziesz nikogo, kto by go zdjął za cenę niższą od wartości radia. W każdym razie fabrycznie te radia nie były kodowane, ale mają możliwość zabezpieczenia kodem. Jeśli ktoś sobie zabezpieczył... to lepiej to sprawdzić.
Forumowicz

Postprzez MadElement » 31 mar 2010, 10:45

Extra _ w porządku, już wklejam foty. Pojęcia nie mam jakie jest podświetlanie ' może ktoś wywnioskuje coś więcej po zdjęciu ' dla mnie to abstrakcja póki co...:
Nie wiem czy po tych fotach uda się wywnioskować czy ma niezbędne plugi...chciałbym to podświetlanie bursztynowe ale problem polega na tym, że ten koleś mieszka 130km od poznania..

Obrazek
Obrazek
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez MadElement » 31 mar 2010, 13:10

a tutaj wklejam moje wejścia 2003 rok _ to chyba nowa instalacja tak ? myślę że nie powinno być z tym problemu, bo jak porównuje zdjęcia to plug wydaje się być ten sam...
Obrazek
Obrazek
sorry, że takie duże te wrzuty ale przynajmniej wyraźnie widać o co chodzi ;]
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez Jacekm_ » 31 mar 2010, 19:12

Ta dołączona część zaczynająca się żółtym gniazdem a kończąca małymi wtyczkami to przejściówka na radio niefabryczne.
Oryginalna instalacja to to kończące się dużą białą wtyczką. Radio ze zdjęcia powinno działać na tej instalacji – tak myślę.
Co do samego radia. Nie da się sprawdzić, jakie ma podświetlenie, dokąd się go nie podłączy, ew. można spytać gościa, jakie podświetlenie miała deska rozdzielcza w aucie – radio będzie miało to samo.
Zwróć uwagę, że to radio ma uszkodzony (wciśnięty) przycisk SEEK TRACK ACP, oraz jakieś uszkodzenie obudowy pod potencjometrem regulacji głośności.
Poza tym jest to wersja z samym radiem oraz napędem na jedno CD. Ma też wyjście na zewnętrzną zmieniarkę.
Ogólnie z tymi uszkodzeniami wizualnie trochę średnio. Jak już kupować to ładne – takie moje zdanie.
Są też wersje z kaseciakiem na dole i zmieniarkami CD wbudowanymi zamiast napędu na 1CD. Poszukałbym czegoś ze zmieniarką, ale to już Twoja decyzja.
Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez MadElement » 31 mar 2010, 19:42

Wielkie THX !! zszokowałeś mnie swoim sokolim okiem ' radio oglądałem dość wnikliwie ale zupełnie nie zwróciłem uwagi na ten przycisk i fakt, że jak już się kupuje to lepiej w idealnym albo przynajmniej b dobrym stanie. Szczerze to rozwiałeś me dylematy i nie pojadę po to radio... postaram się znaleźć coś lepszego i z wiadomego źródła ' tylko tego radia szukałem dłuuuugo i podejrzewam, żeto mega rzadkość ' pojęcia nie mam gdzie można się pokręcić za tym ' może ktoś ma jakiś pomysł ? Dzięki stary za pomoc ! jak tylko znajdę coś jeszcze to zaatakuję Ciebie ponownie po porady, bo widać masz wiedzę i oko haaah / pozdrawiam
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez Jacekm_ » 31 mar 2010, 19:46

MadElement macie w Poznaniu giełdę samochodową.
Na Twoim miejscu bym uderzył tam. Pewnie będzie większy wybór niż na Allegro, a i przetestować pozwolą.
Dodatkowo wiesz jakie są ceny, potargujesz się i wyrwiesz w dobrych pieniądzach.
Forumowicz

Postprzez MadElement » 31 mar 2010, 19:55

dobry pomysł _ a nawet bardzo !! uwaga: czwartek atak na giełdę !! thanks again Jack
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez MadElement » 19 lip 2010, 12:17

Witam _ minęło trochę czasu ale dop teraz dostałem radio 2 DIN z bursztynowym podświetlaniem. Pojawił się nowy problemik, właściwie dla posiadających wiedzę pewnie bardzo banalny. Nie potrafię zdemontować tego schowka z zegarkiem, podobno jest na wcisk ale przy okazji prób jego wyciągania poniszczyłem trochę plastików dookoła. Proszę o rady jak to zdemontować >? z góry dzięki ... pozdrawiam
PS Jacekk help ;]

mam mam mam _ znalazłem wrzut odnośnie tego tematu na forum, zainteresowanych odsyłam: viewtopic.php?f=115&t=98392

edit by PLaster: połączyłem posty – nie pisz posta pod postem, modyfikuj
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez MadElement » 30 wrz 2010, 15:14

Witam ponownie, oczywiście już kupiłem oryginalne radio w stanie "primo" podświetlane na bursztynowo tak jak chciałem. Teraz pojawia się następne pytanie, jak wszyscy wiemy oryginalne radia nie mają szałowej jakości i chcę dokupić do niego wzmacniacz i woofer . Pytanie: czy da redę podłączyć wzmacniacz do oryginalnego radia, jeśli tak to w jaki sposób ? ' nie kojarzę żeby było tam jakieś wejście do tego przeznaczone... Dzięki z góry
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez MadElement » 18 lis 2010, 13:14

proszę o szybką odpowiedź na mój post powyżej, czy ktoś podłączał wzmacniacz do oryginalnego radia ? pozdrawiam ( może być też informacja na e-mail: mad.element@yahoo.com) / dzięki z góry
Tommy
Obrazek
Początkujący

Postprzez cinekkasp » 17 wrz 2012, 18:59

łącze wątki

Witam!
Mam problem z fabrycznym radiem FMS Audio 2191 w mojej 323F BJ. Pada laser – rozebrałem – przeczyściłem/ bez rezultatu. No to zacząłem szukać nowego. Ustaliłem, że jest Panasonic RAE... . No i właśnie w tym sęk, że nie ma nigdzie żadnej informacji jaki ma konkretnie symbol.
To też pytam tych wszystkich, którzy zetknęli się z tym problemem, jaki laser podkładali??
cinekkasp

Postprzez bikus » 18 wrz 2012, 14:12

z tego co wiem to samo CD do tego radia kosztuje jakies chore pieniądze i do tego prawie niedostępne. a jak dostępne to używka która też nie wiadomo ile podziała :/ ja szukałem do siebie CD bo mam takie radio bez niczego (samo FM i AM) i nie znalazłem nadal modułu CD. a nie wiem jak z wymianą samego lasera ale podejrzewam że też łatwo nie będzie...
www.poturbowani.pl – tuning, części – ZAPRASZAM!!!
moja Mazda – viewtopic.php?f=312&t=137583
Forumowicz

Od: 24 sty 2008, 15:28
Auto: Mazda 323F BJ Sportive 02'

Postprzez tomxl » 19 wrz 2012, 12:16

Praktycznie pozostaje kupno innego takiego radia z CD : http://allegro.pl/mazda-premacy-mp-v-le ... 05798.html

Ja muszę przyznać ,ze lubie te fabryczne radio 2DIN ( choć wiadomo osiągi ma takie sobie ;) )
Ostatnio udało mi się podłączyć do niego fabrycz. pilota z kierownicy.
Zmienilem tez cale podświetlenie na biale ledowe z regulacja jasnosci <spoko>
Pozdros. Tom
Było DEMIO Sportive 1,5 02r Teraz jest 626 kombi 2,0 ditd 00r
Forumowicz

Od: 16 lut 2009, 22:01
Auto: V70 D5

Postprzez banan800 » 28 paź 2013, 21:33

Witam wszystkich.
Chcialem zalozyc mojemu tacie oryginalne Radio 2Din do Mazdy 232,
takie moje pytanie jest pod ktore piny moge tego pilota podlaczyc tak aby wspolpracowal z tym radiu,
pomiedzy pilotem a tasma jest mi jasne, a od tasmy mam przewody od pilota ale w starej wtyczce, chce dorobic przejsciowke ze starej wtyczki na ta do tego radia,
zdjecia radia i pilota przesylam,
Prosze o pomoc, przeszukalem Google i nic na ten temat nie znalazlem, tylko na temat nie oryginalnego radia z fabrycznym pilotem.
Załączniki
3638627039.jpg
3564560999.jpg
DSC_4652.jpg
banan800