Witam,
czy ktoś z forumowiczów zakładał do swojej mazdy 323f BA czujniki cofania? Chodzi mi o umiejscowienie sensorów w zderzaku. Wiadomo muszą być pod kątem prostym i teraz kwestia czy muszą być na najbardziej wysuniętej linii zderzaka czy mogą być schowane pod dolnym przetłoczeniem? Prosiłbym o zdjęcia od tych którzy mają u siebie takie czujniki jak to wygląda w tym modelu. Chciałbym schować je pod przetłoczeniem dolnym tylko nie bardzo wiem jaki jest kąt działania takich czujników i na ile mogą być wsunięte i zasłonięte elementami stałymi. Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie pomocne zdjęcia i porady.
czujniki cofania 323F BA
Strona 1 z 1
MAZDA 323F 1,8 BA 1996 full opcja
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27726&highlight=przemek83">moja Madzia</a>

- Od: 24 lip 2005, 22:42
- Auto: MAZDA 323F 1,8 1996
Podejrzewam ze wszystko jest opisane w instrukcji od czujników....
Dodam taj od siebie ze lepszym rozwiązaniem jest kamera cofania,jak już ktoś tak sie boi cofać i nie ma poczucia odległości
Dodam taj od siebie ze lepszym rozwiązaniem jest kamera cofania,jak już ktoś tak sie boi cofać i nie ma poczucia odległości
-
Lantis 89
Tak jasne
ja kilka lat sobie radziłem bez problemów, ale żona zaczęła jeździć tym samochodem i pewniej by się czuła
, a ja chciałbym to zainstalować w jak najmniej widocznym miejscu
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
MAZDA 323F 1,8 BA 1996 full opcja
<a href="http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=27726&highlight=przemek83">moja Madzia</a>

- Od: 24 lip 2005, 22:42
- Auto: MAZDA 323F 1,8 1996
Moim zdaniem czujniki zamontowane w zagłębieniu zderzaka nie zdadzą egzaminu, ponieważ będą traktować koncówkę zderzaka jako przeszkodę, przez co od razu po wrzuceniu wstecznego sterownik będzie sygnalizował, że już wjechałeś na przeszkodę.
Kamera cofania w tablicy rejestracyjnej (gotowe zestawy na allegro) + wyświetlacz lcd wbudowany w lusterko wsteczne 
- Od: 18 cze 2011, 12:20
arczibeatbox napisał(a):Kamera cofania w tablicy rejestracyjnej (gotowe zestawy na allegro) + wyświetlacz lcd wbudowany w lusterko wsteczne![]()
ostatnio pokazywali to w tvn turbo, fajne rozwiązanie, tyle że koszt dużo większy
Zamontuj w jak najbardziej pionowej części zderzaka. Tylko upewnij się że nie ma nic pod zderzakiem, tzn wzmocnienia jakieś itp. Nie mniej niż 40 cm nad ulica. Choć bardziej wskazane jest nawet 50cm.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Ja zamontowałbym kamerę cofania w lotkę, skierowaną w doł... po to aby było widać koniec zderzaka i wszystko co jest za autem. Czasami zdarza się słupek, śmietnik czy cokolwiek niewidocznego w tylnej szybie czego może czujnik nie złapać (np wysokiego krawężnika).
- Od: 18 cze 2012, 10:05
- Auto: Mazda 323F BA Z5 1.5 16V 95'
Strona 1 z 1