Problemy z Układem Chłodzenia – Temat Zbiorczy
napisz w dziale KUPIĘ CZĘŚCI co potrzebujesz.
Jahoo napisał(a):niestety przy zakładaniu termostatu pękła mi pokrywa i prace chwilowo wstrzymane. może ktoś ma dostęp do części tego silnika co w temacie??
Niestety częsta przypadłość , mi tez raz pękła Koniecznie szukaj od BF moze być nawet od 1.3 to taki sam jest ale BG czy EC jest juz mniejszy przepływ plynu. Pamietaj tez ze czujnik ktory pokazuje na desce jest w chłodnicy. Mi po otwarciu dużego obiegu idzie temp do góry i zaraz spada do normy.
Po "krótkim" czasie uporałem się z pokrywą, okazało się również że pompa wody była do wymiany (brak łopatek na wirniku).
Cichy21_86 odłączałem na włączonym silniku odłączyłem tą wsuwkę i wentylator się nie włączył ręce opadają...
Cichy21_86 odłączałem na włączonym silniku odłączyłem tą wsuwkę i wentylator się nie włączył ręce opadają...
Mazda 323 BF 1,6 GT '89
Kiedyś będzie 323 BF GTX
Kiedyś będzie 323 BF GTX
- Od: 28 lut 2012, 22:15
- Auto: Mazda 323 BF 1.6 GT '89
a po wypieciu przewodu od czujnika mierzyłeś czy jest napięcie na zaciskach do wentylatora? Może bezpiecznik?
o ile pamiętam to bezpiecznik 30 amper zielony. Ale który to nie wiem. Na obudowie będzie zaznaczone.
tak dokładnie 30A był spalony i do tego jeszcze 7.5A włożony. Madzia jeździ, już się nie grzeje teraz zostaną tylko formalności i latać. No i wiadomo kolejne prace to już kosmetyka.
cichy21_86 dzieki serdeczne za pomoc pozdrawiam serdecznie i do uslyszenia
cichy21_86 dzieki serdeczne za pomoc pozdrawiam serdecznie i do uslyszenia
Mazda 323 BF 1,6 GT '89
Kiedyś będzie 323 BF GTX
Kiedyś będzie 323 BF GTX
cieszę się że udało się rozwiązać problem. Pochwalił byś się swoją Madzią na forum.
Witam ponownie po długim czasie nieobecności znów ten sam problem. Czy ktos wie jaka powinna być optymalna temperatura silnika Czasami nawet wzrasta mi do 100 stopni i to nie w mieście tylko w trasie.
Mazda 323 BF 1,6 GT '89
Kiedyś będzie 323 BF GTX
Kiedyś będzie 323 BF GTX
o ile dobrze pamiętam to wentylator załącza się w granicach 82-86 stopni. W granicach tej temp. jest optymalna dla silnika .