Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez tomek131 » 5 wrz 2012, 23:48

Za mazdę wychodzi z metalikiem 158500 chyba.Audi na grupy zawodowe też ma 10% ,do tego jeszcze z 2% powinieneś urwać.Coś tanio ci wyszło ,mnie wyszło ,że Q5 wyrwę za 165 doposażone w automacie,xenonie,beżowej tapicerce z matowym drewnem (do czarnego wygląda rewelacja)perłą met za 3850zł,ciemnymi szybami za ponad 2tys zł,systemem muzycznym,el.składanymi lusterkami,czujnikiem deszczu i zmierzchu (jak może nie być takich pierdół w standardzie nawiasem mówiąc),kierownicą wielofunkcyjną i jakimś tam kolorowym komputerem i jakimś tam lepszym oświetleniem wnętrza za tysiaka.Jak pisałem 165za takie auto jest do zrobienia.Choć trzeba trochę potargować.
A jednak cx5 przy Q5 to takie trochę jezdzidełko,choć wymiar wnętrza i bagażnika podobny.Bym powiedział ,że nawet w Mazdzie w środku przestronniej.Oczywiście wykończenie to trochę inna liga
Forumowicz

Od: 4 wrz 2012, 16:08

Postprzez polak900 » 5 wrz 2012, 23:50

160 tys kosztuje taka wersja Audi:) czy to opcje są bo nie bardzo rozumiem
Mazda jest łądniejsza, ale to też szczegół
Obrazek
Forumowicz

Od: 18 lis 2010, 20:00
Auto: M6 GH 2.0 MZR DISI Ex+
Subaru Legacy 2.0 D MY10

Postprzez Paweł » 6 wrz 2012, 00:03

Jeśli dobrze patrzę, a dilerzy VW nie udzielają kilkudziesięciotysięcznych rabatów, to wspomniane 160 tys. jest bazową kwotą za całkowicie gołe Q5 z silnikiem Diesla, napędem Quattro i ręczną skrzynią. Wybranie kilku dodatków – lepszej tapicerki, metalicznego lakieru, elektrycznie regulowanych foteli, automatycznej skrzyni, ksenonowych świateł i paru detali znacznie podnosi cenę. Tak więc różnica pomiędzy Audi i Mazdą zaczyna wynosić minimum ~30 tys. zł (co nie dziwi). Oczywiście można z tego wszystkiego zrezygnować i zapłacić dla emblematu rzeczywiście niewiele więcej, ale za dużo mniej.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez Draconian » 6 wrz 2012, 00:10

Zgadzam się z przedmówcą. Wprawdzie konfigurowałem nie Audi a Volvo XC60 i cena startowa skoczyła o 40 tysięcy jak dodałem wyposażenie mojej Mazdy. Cana ostateczna była 217 tys. i podziękowałem dilerowi. Gonił mnie jeszcze do mojego samochodu proponując rabat 7 tys. jeżeli podejmę decyzję w tym samym dniu. :D .
Początkujący

Od: 24 maja 2012, 04:28
Auto: CX-5 Sky Passion 6AT

Postprzez Novy » 6 wrz 2012, 00:27

Paweł napisał(a):Jeśli dobrze patrzę, a dilerzy VW nie udzielają kilkudziesięciotysięcznych rabatów, to wspomniane 160 tys. jest bazową kwotą za całkowicie gołe Q5 z silnikiem Diesla, napędem Quattro i ręczną skrzynią. Wybranie kilku dodatków – lepszej tapicerki, metalicznego lakieru, elektrycznie regulowanych foteli, automatycznej skrzyni, ksenonowych świateł i paru detali znacznie podnosi cenę. Tak więc różnica pomiędzy Audi i Mazdą zaczyna wynosić minimum ~30 tys. zł (co nie dziwi). Oczywiście można z tego wszystkiego zrezygnować i zapłacić dla emblematu rzeczywiście niewiele więcej, ale za dużo mniej.

Nie prawda,taką ofertę otrzymałem po negocjacjach.Opcje przy których są kwoty wybrałem sam dlatego dodano je z wyszczególnionymi kwotami za każdą opcję.Podałem kwotę łączną.Możliwy odbiór za 3 miesiące.
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Draconian » 6 wrz 2012, 01:24

Gratulacje. Jeżeli uda Ci się kupić Q5 w konkurencyjnej cenie do Mazdy w dieslu to ciesze sie razem z Tobą. I nie jest to sarkazm. Za to nie bardzo rozumiem sens Twoich postów. Czy naprawdę uważasz, że nabywcy Mazdy kierowali sie tylko 'jedyną słuszną' marką na rynku, czy nie sprawdzali ofert u innych dilerów oferujących podobny typ samochodu ? Ja również sprawdzałem Tiguana, Q5, XC60, Outlandera i albo oferty były znacznie droższe albo auto starszej generacji. Czy myślisz, że ci co czekają na dostawę nagle zaczną rozwiązywać zawarte umowy po przeczytaniu o Twoim Q5 ? Tylko siebie możesz winić, że decyzję o zakupie podjąłeś zbyt pochopnie, a wrażenia z jazdy próbnej umieść na forach Audi :D Pozdrawiam.
Początkujący

Postprzez Marianek » 6 wrz 2012, 06:49

Szczerze mówiąc chciał bym zobaczyć skan takiej oferty , Q5 w tym wyposażeniu za ta cenę <diabełek> .
Daj namiary na dilera pół Belgii mu się zwali kupować auta u niego :) .
Warunki belgijskie ,tak wyposażona Q5 będzie kosztować 52000eur netto.
A jeśli rzeczywiście taka dostałeś to rezygnuj z CX-5 i bierz Q5,no chyba ze poczekasz na nowa Hondę już niedługo.
To takie parę stojących u dilerów w Belgii;
http://nl.autoscout24.be/ListGN.aspx?at ... sort=price
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez zielony110 » 6 wrz 2012, 09:32

Witam panowie.
Mazda oglosila dzisiaj ze otwiera nowa fabryke Mazdy w Rosji we Wladywostoku.
Bedzie to na poziomie partnerskim 50% Mazda : 50% Sollers.
Najpierw bedzie tam produkowana CX-5 a pozniej dolaczy do niej nowa Mazda 6

Wiecej informacji tutaj:
http://www.mazda.com/publicity/release/ ... 20906a.pdf
Forumowicz

Od: 5 mar 2011, 20:20
Auto: Inne

Postprzez tomek131 » 6 wrz 2012, 09:58

Pany ,to żaden problem ,po co się spierać.Jest konfigurator Q5 ,wystarczy wejść i policzyć.Od ceny która wam wyjdzie odjąć 12% rabatu (10% do leasingu lub na grupy zawodowe i 2% od dealera do tego)I mamy cenę
To co ja pisałem czyli Q5 4x4 2.0tdi 177KM z dodatków,to co niezbędne,z części można zrezygnować,np zwykły czarny zamiast perły i mamy oszczędność 4tys prawie,ciemne szyby od połowy -ponad 2tys gdyby zrezygnować.Ja dobrałem: lakier perła za 3800zł,automat,tapicerka jasna materiałowa z matowym drzewem jako dodatkiem,bixenon,system muzyczny,ciemne szyby od połowy,komputer kolorowy,składane lusterka elektrycznie,jakiś pakiet dodatkowego oświetlenia ,czujnik deszczu i zmierzchu,kierownica wielofunkcyjna i jakaś pierdoła jeszcze,nie pamiętam już. Daje to na konfiguratorze (i przecie każdy może to zobaczyć)kwotę 188tys brutto, minus 12% rabatu =165tys brutto.To 15 minutowa rozmowa z dealerem.NIe wiem,może można więcej utargować
Zauważcie – nie mamy skóry i navi ,ale mamy inne auto,inne wykończenie wnętrza (beżowa tapicerka z matowym drzewem – obejrzyjcie !)dwusprzęgłowy automat , i co bardzo ważne !! -napęd quattro!!
NIe mam nic do mazdy ,bo to bardzo fajne auto ,ale przesadzają z cenami ,dopłata do automatu jak w Audi ,mercedesie i bmw które np ma 8 biegowy bardzo szybki automat jest absolutną przesadą.
Negocjacje cenowe, to mnie powiedzieli -alarm i dywaniki ,no może coś tam jeszcze hahaha
Ponadto ,prawie każdy kupując auto ,chciałby żeby jakoś wyglądało ,jak wydaje 150czy160tysi.I nie chodzi o szpan
A postrzeganie na drodze CX5 przez laików (czyli większość) będzie podążać w kierunku Quasquaia ,ASX-a itp
Więc full w dieslu w okolicy maks 140 byłoby w/g mnie kwotą realną
Forumowicz

Postprzez Paweł » 6 wrz 2012, 11:52

Zdaje sie, ze "quattro" w Q5 to zwykly Haldex ze sprzeglem hydraulicznym. Mniej wiecej ta sama polka, co ATS Mazdy, choc osobiscie ten drugi wydaje mi sie skuteczniejszy ze wzgledu na polaczenie mechanicznej "szpery" z elektronicznym sterowaniem.

Co do ceny CX-5, to pewnie bylaby o te 20 tys. nizsza, gdyby nie idiotyczna akcyza od pojemnosci powyzej 2 litrow.

Dopisano 06 wrz 2012 11:53:

P.S. 12% znizki na auto z konfiguratora wydaje sie nierealne. Na forum Audi mowia, ze 8% to maksimum. Wiecej tylko na auta z placu lub dema.
the right man in the wrong place...
gasoline
Zarząd – Prezes

Od: 20 paź 2003, 15:13
Auto: 4FH0VL CAJA '09
256 B4204T35 '17

Postprzez tomek131 » 6 wrz 2012, 12:03

quattro to napęd stały ! To nie to samo co dołączane haldexy czy ATS w Mazdzie.To razem z Subaru chyba najlepszy napęd na świecie
10% jest do leasingu i dla grup zawodowych -lekarze,prawnicy i jeszcze parę.Dodatkowe 2% wyrwiesz od dealera
Forumowicz

Postprzez Draconian » 6 wrz 2012, 15:14

tomek131 napisał(a):I nie chodzi o szpan
A postrzeganie na drodze CX5 przez laików (czyli większość) będzie podążać w kierunku Quasquaia ,ASX-a itp
Więc full w dieslu w okolicy maks 140 byłoby w/g mnie kwotą realną

W końcu jak to jest ? Napisałeś, że nie chodzi o szpan , a w następnym zdaniu sam sobie zaprzeczasz pisząc o postrzeganiu Mazdy CX-5 przez innych jako auta klasy Quasquaia czy ASX-a. Szczerze mówiąc zdanie 'innych' mam w głębokim poważaniu. ;)
Początkujący

Postprzez Novy » 6 wrz 2012, 16:24

Draconian napisał(a):
tomek131 napisał(a):W końcu jak to jest ? Napisałeś, że nie chodzi o szpan , a w następnym zdaniu sam sobie zaprzeczasz pisząc o postrzeganiu Mazdy CX-5 przez innych jako auta klasy Quasquaia czy ASX-a. Szczerze mówiąc zdanie 'innych' mam w głębokim poważaniu. ;)

Pełna zgoda....ale chyba nie sadzisz że auta tej klasy co Mazda kupują tacy co im się kasa przelewa.Więc jak ktoś wydaje 150k pln-ów to chciałby mieć adekwatnie za tę kasę porządną furkę..Tak jest i w moim przypadku.Będę musiał wozić się tym autem 3 lata więc między innymi zawitałem tutaj by porozmawiać z Wami jak z dorosłymi ludźmi a nie dziećmi.Nie jestem fanatykiem Hondy choć nią pomykam,każdemu kto zapyta mówią całą prawdę,spalanie,komfort,awaryjność itd.Chciałem takich informacji uzyskać i tu ale okazuje się że na początku pisali tu jedynie sprzedawcy,teraz im więcej użytkowników zbliżamy się do prawdy o tym aucie.marketingowy bełkot mamy już za sobą więc pozostaje pytanie -czy warto?To chyba nie trudne pytanie,prawda?Chciałbym by ktoś napisał jak misza,krótko i na temat.a nie jak w temacie poniżej,koleś pisze że wszystko fajnie tylko maska jakoś tak drga i lusterka też ale ogólnie ok,śmiech.Niech nikt nie mówi że w aucie za 150k drgająca maska i lusterka to norma.Dlaczego nikt nie pisze że to nienormalne i że mu to przeszkadza?Bo już ma to auto i nic nie poradzi bo serwis go olał.Dlatego ja ciągle się waham choć nie ukrywam że ciekaw jestem tego silnika 175PS :)Znam silnik audi Q5 TDI 177kM ale nie jest to szczyt,niestety na 3,0 TDI mnie nie stać.Dlatego skłaniam coraz bardziej do audi,to co czytam tutaj mnie przeraża,drgająca maska z blachy jak folia PCV ehh...
Nikt nie ma odwagi napisać;kupiłem i zrobiłem błąd-dałem się nabrać na bełkot o skyactiv i niskim spalaniu,zoomy i inne takie,Wszyscy są happy? <lol>
Forumowicz

Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez Marianek » 6 wrz 2012, 16:56

Novy napisał(a):ale okazuje się że na początku pisali tu jedynie sprzedawcy

Kolejna teoria spiskowa dziejów,pokaz chociaż jednego? .
Novy napisał(a):Chciałbym by ktoś napisał jak misza,krótko i na temat.

Bywają ludzie zadowoleni,choć Tobie trudno w to uwierzyć.
Novy napisał(a):Dlatego skłaniam coraz bardziej do audi,to co czytam tutaj mnie przeraża,

Myślę ze warto skorzystać i skontaktować się z kolega który pokazał Q5 za 160k,chyba warto.
Ewentualnie poczekaj na Honde.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez cheatah » 6 wrz 2012, 17:02

Novy napisał(a):marketingowy bełkot mamy już za sobą więc pozostaje pytanie -czy warto?To chyba nie trudne pytanie,prawda?Chciałbym by ktoś napisał jak misza,krótko i na temat.

nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ale zamawiajac samochod Ty rowniez dolaczyles do grona osob, ktore jak mowisz, daly sie nabrac na marketingowy belkot. Takze wysmiewajac te osoby, swiadomie lub mniej swiadomie wysmiewasz sie z samego siebie.

Po drugie, na forum jest wiele opini, 'krotko i na temat', ktore opisuje wraze posiadaczy CX-5. Tyle tylko ze dla Ciebie 'krotko i na temat' oznacza tylko i wylacznie negatwnwa ocene.

Stawiasz zarzut ze wypowiedzi sa pisane przez sprzedawcow mazdy ... idac ta logika, moznaby pomyslec, ze rowniez mozesz byc sprzedawca Audi badz Hondy, szukajac tylko negatywnych opinii o CX-5. Prawda, ze absurd ??
Forumowicz

Od: 8 lut 2012, 20:35
Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM

Postprzez Novy » 6 wrz 2012, 17:09

Marianek napisał(a):Kolejna teoria spiskowa dziejów,pokaz chociaż jednego? .
Bywają ludzie zadowoleni,choć Tobie trudno w to uwierzyć.

Co do kolegi misza -on jedyny jest obiektywnie niezadowolony :)
Jeśli zadowolenie z auta za 150k polega na tolerowaniu(lub wmawianiu sobie i innym) że drgające lustra,maska i silnik palący ponad 10l powyżej 120km/h -to ok,taki poziom zadowolenia dyktuje Mazda CX-5 <spoko>

Dopisano 6 wrz 2012, 17:13:

cheatah napisał(a):
Novy napisał(a):marketingowy bełkot mamy już za sobą więc pozostaje pytanie -czy warto?To chyba nie trudne pytanie,prawda?Chciałbym by ktoś napisał jak misza,krótko i na temat.

nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe ale zamawiajac samochod Ty rowniez dolaczyles do grona osob, ktore jak mowisz, daly sie nabrac na marketingowy belkot. Takze wysmiewajac te osoby, swiadomie lub mniej swiadomie wysmiewasz sie z samego siebie.

To się nazywa dystans do samego siebie,zgoda dałem się nabrać.
Nie wydają się dziwne same dobre opinie?
Użyłem słowa sprzedawcy mając na myśli fanatyków podkręconych marketingowym bełkotem :D
Forumowicz

Postprzez wojteczek29 » 6 wrz 2012, 18:31

Novy
Osobiście jeszcze nie kupiłem tego auta, choć mi się bardzo podoba. Niemniej nie wykluczam jego zakupu. Przeprowadziłem do tej pory dwie jazdy próbne (za krótkie jak dla mnie aby dobrze ocenić to auto) i powiem szczerze, że nie zauważyłem wad o których wspominają forumowicze. Może miałem szczęście i trafiłem na wyjątkowe dwa egzemplarze. Zgodzę się w jednym z tobą, że w aucie za ponad 100k pln nie powinny mieć miejsca tego typu usterki nawet jeśli jest to nowy model dopiero co wprowadzony na rynek. Mówimy tu o dwóch rzeczach drganiu maski i luster. (choć nie we wszystkich egzemplarzach). Natomiast twoje uwagi i porównania odnoszą się do aut, które są już od dłuższego czasu na rynku i albo tak jak w przypadku twojej Hondy schodzą z rynku lub jak w przypadku Audi są w połowie "życia" i właśnie przeszły lifting. Wiarygodnie porównać usterkowość danego modelu będziesz mógł np z dopiero co pokazaną na różnych salonach Hondą CRV. I wtedy będzie można oceniać czy tam też nie ma chorób wieku dziecięcego.
Początkujący

Od: 26 lip 2012, 16:34
Auto: obecnie brak

Postprzez Marianek » 6 wrz 2012, 18:49

Novy napisał(a):Użyłem słowa sprzedawcy mając na myśli fanatyków podkręconych marketingowym bełkotem :D

Używaj cudzysłowów "sprzedawca" będzie wiadomo o co Tobie chodzi.
Novy napisał(a):fanatyków podkręconych marketingowym bełkotem

Tą treścią obrażasz innych wypowiadających się.
Ostrzegam Ciebie ostatni raz,obrażania tu nie będzie.
Jeszcze raz i się pożegnamy.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez tomek131 » 6 wrz 2012, 19:55

Powiem Ci najkrotsza ocene CX5
Full wersje z dieslem 175km warto za maks 135do138tys w metaliku z dywanikami,alarmem,dostawkami na zderzaki przod i tyl .Tyle.
Powyzej, czyli np za 150 lepiej sie spiac dorzucic 10 czy nawet 15 i Q5 lub x3 lub xc60 szukac i targowac.Te dorzucone 10czy 15 odbierzesz przy sprzedazy bez trudu
Za 160 bez sensu zupelnie
Forumowicz

Postprzez piotrriv » 6 wrz 2012, 20:42

tomek131 napisał(a):Powiem Ci najkrotsza ocene CX5
Full wersje z dieslem 175km warto za maks 135do138tys w metaliku z dywanikami,alarmem,dostawkami na zderzaki przod i tyl .Tyle.
Powyzej, czyli np za 150 lepiej sie spiac dorzucic 10 czy nawet 15 i Q5 lub x3 lub xc60 szukac i targowac.Te dorzucone 10czy 15 odbierzesz przy sprzedazy bez trudu
Za 160 bez sensu zupelnie

Tak zrób.
Forumowicz

Od: 28 lut 2012, 20:52
Auto: Była 323F, CX-5 I gen 2.0 MT.
Jest 2.5 II gen.