Bagażnik rowerowy montowany na hak & trzecia tablica rejestracyjna.
1, 2
Witajcie, kupiłem bagażnik rowerowy na hak i mam taki problem, że on zasłania tablicę rejestracyjną. Na tym bagażniku jest nawet miejsce na tablicę ale nie wiem jak uzyskać trzecią. Nie mogę przełożyć tylnej na czas wiezienia tego bagażnika bo mam ją przykręconą.
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowano 27 kwi 2015, 15:01 przez stachan, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Aktualizacja 27.04.2015
Powód: Aktualizacja 27.04.2015
- Od: 28 lip 2012, 02:57
- Auto: 323
Musisz zdjąć z auta i założyć na nośnik rowerowy,za kartonik można mandat dostać.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Rozmawiałem w tej sprawie z zaprzyjaznionym Policjantem. Co prawda z innego regionu niż Mazowsze ale to nie ma znaczenia bo prawo wszędzie identyczne.
Zgodnie z prawem obowiązkiem kierującego jest przełożenie tablicy z tylnej części auta na bagażnik rowerowy jeśli zasłania tablicę umieszczoną na aucie. Kupic sobię ramkę i tylko wcisnąć. Inną sprawą jest to że naprawdę bardzo rzadko Policja czepia się jeśli będzie to karton. Jeśli już to najlepiej biały. Jeśli chodzi o radary to po prostu trzeba jechać zgodnie z przepisami i po sprawie
Prawo nie przewiduje trzeciej tablicy rejestracyjnej z Urzędu Komunikacji.
Zgodnie z prawem obowiązkiem kierującego jest przełożenie tablicy z tylnej części auta na bagażnik rowerowy jeśli zasłania tablicę umieszczoną na aucie. Kupic sobię ramkę i tylko wcisnąć. Inną sprawą jest to że naprawdę bardzo rzadko Policja czepia się jeśli będzie to karton. Jeśli już to najlepiej biały. Jeśli chodzi o radary to po prostu trzeba jechać zgodnie z przepisami i po sprawie
Prawo nie przewiduje trzeciej tablicy rejestracyjnej z Urzędu Komunikacji.
-
Szalotka
w ogóle radary to raczej z tyłu rzadko łapią chyba. Jakbym zrobił sobie dobre zdjęcie/skan tablicy i wydrukował we właściwym rozmiarze to będzie wyglądać jak prawdziwa, mam nadzieję że nikt nie uzna że próbuję ją podrobić
A wiecie jak to wygląda w innych krajach?
- Od: 28 lip 2012, 02:57
- Auto: 323
Ale jaki masz problem żeby odkręcić tą tablicę?
Przecież więcej czasu zejdzie Ci na montażu tego bagażnika i rowerów niż przekrecenie tablicy...
Nie wspominając już ile czasu tracisz opisując na forum historię z kartonikiem
Przecież więcej czasu zejdzie Ci na montażu tego bagażnika i rowerów niż przekrecenie tablicy...
Nie wspominając już ile czasu tracisz opisując na forum historię z kartonikiem
Chyba już lepszym rozwiązaniem jest napisanie na kartonie. Ze zrobionej zbyt dokładnie ciężej się tłumaczyć w przypadku oskarżenia o podrabianie. Najlepiej jak ci radzą, kup dwa komplety podkładek klubowych i przekladaj w razie potrzeby tablice 
Dziękuję za kolejne zakopanie ważnego tematu.
misiol napisał(a):właśnie mi kolega podpowiedział że można "zgubić" jedną wtedy wydają replikę i masz już 3.
Normalnie śmieszyć mnie to zaczyna. Chcą Ci ludzie pomóc a Ty sobie sam życie utrudniasz i kombinujesz

Czytałeś to ?
Dominooo napisał(a):Ale jaki masz problem żeby odkręcić tą tablicę?
Dokładnie jestem tego samego zdania.
Odkręcasz, przekładasz i masz po zawodach. To takie trudne poświęcić 5 minut ? Poproś sąsiada. Za piwo zrobi to za Ciebie

-
Szalotka
misiol napisał(a):właśnie mi kolega podpowiedział że można "zgubić" jedną wtedy wydają replikę i masz już 3. Niby mogliby się przyczepić, z drugiej strony jakby przypadkiem znaleźć tą zgubioną już po wyrobieniu repliki...
Tablica jest legalna pod warunkiem, że masz na niej naklejkę legalizacyjną zgodną z numerem w dowodzie.
Taniej wyjdzie kupić coś takiego:

Opracuj lepiej mechanizm prostego demontażu tej tablicy, która jest zamontowana na samochodzie i po sprawie. Pewnie nie będziesz tego robił częściej niż 2-3 razy w roku... Więc po co sztuczny problem?
odkręcenie tablicy zajmie Ci 5 minut, a ile stresów sobie odejmiesz:) Nie warto kombinować, bo policjanci są różni i kiedyś możesz trafić na kogoś kto się przyczepi.
- Od: 30 sie 2012, 18:05
- Auto: 323f BA
koledzy w naszym kraju nigdy nie jest tak prosto
podobno są sprzeczne przepisy – mówią, że tablica ma być zamontowana z tyłu i z przodu pojazdu – w miejscu dobrze widocznym niczym nie zasłonięta.
w chwili montażu bagażnika – zasłaniasz tylną tablicę – łamiesz prawo, kiedy ją zdemontujesz i założysz na bagażnik – złamiesz prawo bo jest na bagażniku – a nie zamontowana na tyle pojazdu
. Wypowiadali się z drogówki – że przymykają oko na przekładanie tablic z auta na bagażnik – i to chyba jedyne sensowne wyjście.
a fotoradary – łapią na potęgę od tyłu pojazdu – np słynny na całą PL – Biały Bór – stolica fotoradarów – tam mają ustawione tak, że jak go już miniesz i przyśpieszysz to dostajesz foto w plecy
a są na ograniczeniach do 40km/h więc za jazdę 51km/h i więcej dostajesz od razu pocztówkę z wakacji.
szerokości....
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
w chwili montażu bagażnika – zasłaniasz tylną tablicę – łamiesz prawo, kiedy ją zdemontujesz i założysz na bagażnik – złamiesz prawo bo jest na bagażniku – a nie zamontowana na tyle pojazdu
a fotoradary – łapią na potęgę od tyłu pojazdu – np słynny na całą PL – Biały Bór – stolica fotoradarów – tam mają ustawione tak, że jak go już miniesz i przyśpieszysz to dostajesz foto w plecy
szerokości....
- Od: 13 kwi 2011, 10:12
- Auto: ford cmax
W Belgii i Holandii można mieć dorabiana tablice na bagażniku rowerowym.
A żeby tak można by było w Polsce to trzeba by było zmienić przepisy na podobne jak w Beneluksie.
Jak dostajesz fotkę z kamery to jesteś z automatu winny chyba ze wskażesz kto prowadził w tym dniu twoje auto.
A żeby tak można by było w Polsce to trzeba by było zmienić przepisy na podobne jak w Beneluksie.
Jak dostajesz fotkę z kamery to jesteś z automatu winny chyba ze wskażesz kto prowadził w tym dniu twoje auto.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Zgłaszał ktoś zgubioną tablice lub wie jak to wygląda? Ile się płaci, ile się czeka? Czy zamienna czymś się różni?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
1, 2