giberes napisał(a):W instalacjach domowych stosujemy przewód grzewczy na 230V. Ma on średnicę ok.5-6 mm.
Druty oporowe jak najbardziej są prąd stały na 12v.
giberes napisał(a):Ułożony płasko na dachu powoduje wytopienie w śniegu w promieniu ok.5 cm. Ponieważ te przewody układa się w odległości 0k.5-6 cm od siebie ,powoduje to, że podtopiony śnieg się zapada i dalej w kółko. W rynnie przewód wytapia tylko "rurkę" ,którą woda może spływać z dachu bez problemu.
Kwestia obszaru jaki będzie podgrzewany, rozwiązywana jest przez zagęszczenie nitek (tak jak to opisałeś w przypadku dachów) ułożonych obok siebie jak to ma miejsce chociażby w ogrzewaniu tylnej szyby. Dalszym tematem jest dobór przewodu o odpowiedniej rezystancji, aby otrzymać porzadana moc grzewczą.
giberes napisał(a):
Zarówno w rynnach jak i na dachach obwody grzewcze są najczęściej sterowane czasowo, bo termostat raczej nie spełni swojej funkcji.
Nie wiem, dlaczego twierdzisz ze termostat w tym przypadku sie nei spisze, termostaty z powodzeniem stosowane są w ogrzewaniu podłogowym, opartym również na przewodach grzewczych.
giberes napisał(a):Umieszczenie przewodu pod kratką moim zdaniem mija się z celem. Lepiej ułożyć na kratce i zasilanie podpiąć pod sterowanie ogrzewania tylnej szyby, które w m6 jest wyłączane czasowo.
Tu mamy do czynienie z kwestia estetyczną, takie przewody ułożone bezpośrednio na kratce po prostu szpeciły by samochód, owszem miały by lepsza skuteczność, bo nie musieli byśmy czekać na rozgrzanie kratki.
Sam dobór druta, to nie problem trzeba tylko dokładnie pomierzyć kratkę i rozplanować ile nitek się zastosuje, najgorszy jest dobór odpowiedniej mocy grzewczej, i tu wpadłem na pomysł coby zmierzyć rezystancję grzałki w tylnej szybie z której to można by obliczyć jej moc grzewczą. Kratka, jako że znajduje się poniżej linii maski, jest osłonięta od pędu powietrza, wiec nie powinniśmy mieć za dużych strat z tego tytułu. Kwestia czasu znów się kłania

, pewnie pod koniec przyszłego tygodnia coś w temacie podziałam.
..::Boost::..
Były GD 2.2i GLX Ultra 91r., GW 2,0 Diesel po FL silver 01r.,GY 2.0 Diesel po FL 07r. (black)
Są GW 2.0 Diesel po FL black devil (JMZGW...666) 01r. & GY 2.0 Diesel po FL 07r. (strato blue)
Będą... Mazdy oczywiście :)
>>>Mazda or Nothing<<<