Kiedy jest NA PRAWDE malo paliwa, wskazania licznika z obrotomierzem

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Pepey » 13 sty 2006, 16:31

Witam, jakis czas temu zmienilem licznik na taki z obrotmierzem, ale nie jezdizlem na PB, teraz sie przestawilem spowrotem na bene i chicalbym wiedziec kiedy na prawde jest bardzo malo paliwa?
czy jak wskazowka wejdzie troche na ta gruba kreske przy E, czy moze jak sie z nia zrowna? a moze jak spadnie pod nia. Pytam bo moze ktos wie a ja nie chce probowac narazie hehe :)
Forumowicz

Od: 20 maja 2004, 19:22
Auto: Mazda 323 BG 1.3 16V 95'

Postprzez Tykwa » 13 sty 2006, 17:08

dlaczego nie próbować , mały karnister w bagażniku i jazda do końca
tylko najlepiej na szosie , żeby czasem paliwko na skrzyżowaniu się nie skończyło :D

Ja tak zrobiłem , chociażby po to żeby sprawdzić wskazania zegara, tak by później niespodzianki nie było.
Forumowicz

Od: 2 sty 2006, 18:21

Postprzez Pepey » 13 sty 2006, 17:12

no wlasnie problem w tym ze jezdze glownie w miescie ;] i myslalem ze moze juz ktos sprawdzal hehe
Forumowicz

Postprzez P0L4K » 13 sty 2006, 17:17

nie wiem czy jest duza roznica ale qmpel w B6 jak ma ponizej ostatniej kreski to jeszcze jezdzi <szok>
Główno-dowodzący LOŻY VIP'ów
Forumowicz

Od: 25 sie 2004, 12:23
Auto: Passat B7

Postprzez GofNet » 13 sty 2006, 18:22

Jak u mnie kontrolka rezerwy zaczyna mrugać, to dolewam. I tak muszę zatankować, więc nie czyni mi to różnicy, czy zrobię to wcześniej, czy później. Mazda z tego powodu więcej paliwa nie spali :).

Jednak jak kupiłem auto i wracałem z Gorzowa Wielkopolskiego, to jechałem na oparach. Sam się zastanawiałem, czy dojedziemy do najbliższej stacji paliw. Na stacji jeszcze paliwo miałem (nic nie przerywało), a wskazówka była na trzy, cztery grubości wskazówki poniżej ostatniej kreski. U mnie właściwie rezerwa zapala się bodaj na poziomie około jednej, dwóch grubości wskazówek ponad ostatnią kreską. A rezerwa wynosi około 7-10l. Warto zwrócić uwagę jednak na fakt, iż zawsze kilka litrów paliwa zostaje w baku, bo bak nie jest jak kanister, lecz wewnątrz jest taka miska, która ma niwelować wahania poziomu paliwa na zakrętach i przy dynamicznej jeździe. Dlatego też w takiej misce jest paliwo, z którego jest ono dopiero pobierane, natomiast cześć paliwa ozostaje w baku poza tą miseczką – ono do wewnętrznego pojemnika nigdy się nie naleje, gdyż nie przeleje się przez krawędź owej miseczki, a poza tym jest to celowo tak rozwiązane, gdyż dodatkowo ma to za zadanie trzymać tzw. "syf" (wodę, rdzę, zanieczyszczenia) daleko od układu zasilania paliwem.

Pozdrawiam
..::GofNet::..
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
                           (v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Forumowicz

Od: 17 lis 2004, 18:33
Auto: Mazda 323 BG B6E 1,6i 8v 4/OHC

Postprzez Pepey » 13 sty 2006, 19:53

GofNet napisał(a):ak u mnie kontrolka rezerwy zaczyna mrugać, to dolewam. I tak muszę zatankować, więc nie czyni mi to różnicy, czy zrobię to wcześniej, czy później. Mazda z tego powodu więcej paliwa nie spali usmiech.

tylko ze ja rezerwy nie mam (przeszczep licznika) :)

P0L4K napisał(a):nie wiem czy jest duza roznica ale qmpel w B6 jak ma ponizej ostatniej kreski to jeszcze jezdzi szok

mysle ze roznicy w baku nie ma :) dobrze wiedziec ze da sie jechac jeszcze ponizej E ;) bo wlasnie sie zdziwilem ostatnio jak wlalem za 50zeta (13,5l) przejechalem 100 km a tu do E blisko. teraz juz wiem ze mam zapas jakichs 5l :)
Forumowicz

Postprzez konrad 79 » 19 sty 2006, 15:24

ja jeżdzę jeszcze poniżej ostatniej kreski, narazie jeszcze nie stanęłem , ale jak ktoś słusznie zauważył jak zatankujesz wczesniej to i tak spali tyle samo, pozdro...
a... moja i tak więcej pali więc się nie przejmuj zbytnio. :)
Początkujący

Od: 11 sty 2006, 17:12
Auto: 323f BG 1,8 GT '91

Postprzez Pepey » 19 sty 2006, 18:49

nie to ze spali tyle samo to ja wiem :) chcialem tylko orientacyjnie wiedziec jak to wyglada na tym liczniku, bo na starym (z duzym wskaznikiem paliwa) na kresce E jeszcze jezdzilem bez problemow :) Myslalem ze tu jest gorzej hehe
Forumowicz

Postprzez Globy » 19 sty 2006, 21:01

Akurat na E zapala sie komornik, da sie jeszcze przejechac z rozwaga kilkadziesiat km :P
Klubowicz

Od: 24 paź 2003, 22:02
Auto: C140 M120

Postprzez Pepey » 29 sty 2006, 19:12

no to sie ostatnio zdiwilem.. strzaleczka lekko ponad E i stanalem... a powinienem jeszcze z 60 km zrobic. Podejrzewam ze to woda w baku (2 lata nie jezdzilem na benie+ostatnie mrozy) Filtra paliwa jkeszcze nie zmienialem lezy w bagazniku i teraz moje pytanie, jak sie najlepiej tego pozbyc? sa te magiczne srodki na bazie dentki mam zamiar to zanabyc :) ale lepiej uzyc chyba na starym filtrze? nie wykluczam tez opcji ze to zapchany filtr paliwa nie byl jeszcze nigdy zmieniany... Co radzicie? aha z tankowaniem do pelna to nie jest dobry pomysl w obecnej mojej sytaucji finansowej (sesja dla studenta jest dosc kosztowna hehe )
Forumowicz

Postprzez adam198608 » 16 lut 2006, 14:36

U mnie skolei wskazówka jest już na ostatniej kresce a przy dośc oszczędnej jeździe potrafie jeszcze przejechac ok. 60 km.
Dziwna jakaś akcja z tym 'pomiarem' benzyny w tym modelu jest. Większosć ludzi się na to skarży i ja niestety też.
Np, po zalaniu benzyny za 100 zł wskazówka pokazywała mi 3/4 baku a przeciez weszło tylko ok. 28 litrów.
Właśnie !! mam pytanie: jaka jest dokładna pojemność baku w Madzi 323 3drzwiowej z 91 roku (nie wiem czy rocznik ma coś do rzeczy, w każdym razie podaje :) )

pozdro
Sensey
Forumowicz

Od: 1 lut 2006, 09:27
Auto: Mazda 323 BG 1,3 16V 91'

Postprzez RALF_Piastów » 16 lut 2006, 14:39

u mnie w 1.3 16 V ( gażnik) jak zrównała się z niajniższą kreska przejechałem jescze ok 30 km do najbliższej stacji
Obrazek
Forumowicz

Od: 6 cze 2005, 23:00
Auto: jeździ bokiem