Wymiana tylnych amortyzatorów
Orientuje się ktoś jaki jest koszt wymiany/robocizny oraz ile mniej więcej trwa usługa 2x przód a ile 2x tył?
Ostatnio edytowano 4 sie 2012, 11:31 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
widmo82 napisał(a):Orientuje się ktoś jaki jest koszt wymiany/robocizny oraz ile mniej wiecej trwa usługa 2x przód a ile 2x tył?
wymieniałem tył u Jaksy i zapłaciłem ok. 100 zł;
zgadza się z cennikiem: http://www.autojaksa.com.pl/cennik.html
czas wymiany ok. 40 min – do godziny.
- Od: 1 maja 2011, 23:19
- Auto: Mazda 3 BK Z6 hb '07
dziwne ale wszędzie występuje jako
BOGE 88-389-A
FORD 1300459
FORD 3M51 18A116 AB
SACHS 802 34
http://www.mapco.de/shop_item.php?lang=pl&id_item=23642
BOGE 88-389-A
FORD 1300459
FORD 3M51 18A116 AB
SACHS 802 34
marcin255 napisał(a):dziwne ale wszędzie występuje jako
BOGE 88-389-A
FORD 1300459
FORD 3M51 18A116 AB
SACHS 802 34
Dzięki właśnie nie mogłem znaleźć po oryginalnym numerze mazdy- widocznie nie występuje i kupuję się pewnie jako komplet z amortyzatorem. Co dziwne te mocowanie jest z aluminium a na fotorelacji ta poduszka jest zrobiona z gumy.
Ostatnio edytowano 10 sie 2012, 09:27 przez samp30, łącznie edytowano 2 razy
- Od: 12 cze 2011, 15:40
- Auto: Mazda 3 1.6 Pb Sedan '05
samp30 napisał(a):kupuję się pewnie jako komplet z amortyzatorem
właśnie chyba tak to jest
Nie na pewno nie są w komplecie amorki są osobno i odboje są osobno ,tak sobie czytam ten wątek i już teraz wiem co mi skrzeczy w lewym tyle wymieniłem amorki i odboje a górnego gniazda nie jaki morał wysrany dwa razy płaci
Pozdrawiam ....

- Od: 18 paź 2009, 10:03
- Auto: M3 BM 15' SkyEnergy 165
Roomster Scout
M3 BK była
Pytanie dot. osłon przednich amortyzatorów KYB i protection KIT tej samej firmy
Czy te osłonki KYB powinny być przytwierdzone jakoś od dołu do amortyzatora czy tez tylko wsunięte. Pytam bo w sumie nie zwróciłem uwagi na to przy montażu a ostatnio jak podnosiłem auto do góry to osłona amortyzatora podjechała do gory – po opuszczeniu auta nasunąłem ją na goleń dość ciasno i została na miejscu pełniąc swoje zadanie ale zastanawiam sie czy nie powinno tam być jakiejś opaski zeby trzymało sie zawsze i wszędzie
Czy te osłonki KYB powinny być przytwierdzone jakoś od dołu do amortyzatora czy tez tylko wsunięte. Pytam bo w sumie nie zwróciłem uwagi na to przy montażu a ostatnio jak podnosiłem auto do góry to osłona amortyzatora podjechała do gory – po opuszczeniu auta nasunąłem ją na goleń dość ciasno i została na miejscu pełniąc swoje zadanie ale zastanawiam sie czy nie powinno tam być jakiejś opaski zeby trzymało sie zawsze i wszędzie
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
gt44 napisał(a):powinny być lużne, aby swobodnie mogły pracować; powinny luźno opaść/opadać przy ruchu amora
no to cool. dzieki za wyjasnienie
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
Witam,
Ja dodam ze WARTO obejrzeć górne mocowania ponieważ przytrafiła mi sie nie fajna sytuacja. Jade jade, cztery osoby w aucie, nierówność poprzeczna i mocowanie pękło od tak po prostu i amor latał sobie luźny...
Czy ktoś wymieniał mocowanie amorka? U mnie dziwny problem, zakręciłem nakrętkę na poduszce i podczas jazdy o coś obijała... No to rozebrałem na nowo dokręciłem ją na maxa i niestety dalej lekko obija... Czy ktoś miał podobny problem ? Czyżby poduszka złą ? Wyglądała na identyczną jak ta ze zdemontowanego mocowania...
Ja dodam ze WARTO obejrzeć górne mocowania ponieważ przytrafiła mi sie nie fajna sytuacja. Jade jade, cztery osoby w aucie, nierówność poprzeczna i mocowanie pękło od tak po prostu i amor latał sobie luźny...
Czy ktoś wymieniał mocowanie amorka? U mnie dziwny problem, zakręciłem nakrętkę na poduszce i podczas jazdy o coś obijała... No to rozebrałem na nowo dokręciłem ją na maxa i niestety dalej lekko obija... Czy ktoś miał podobny problem ? Czyżby poduszka złą ? Wyglądała na identyczną jak ta ze zdemontowanego mocowania...
- Od: 15 wrz 2013, 16:23
- Auto: Mazda 3 (BK) 2005
2.0 MZR Top Sport
Witam
Mam do wymiany wszystkie amory w mazdzie 3. Myślałem nad Kayaba co sądzicie???
Jakie marki są jeszcze warte uwagi???
Za wszelkie info bede wdzięczny
I pytanie czy spręzyny też trzeba wymienić
?
Mam do wymiany wszystkie amory w mazdzie 3. Myślałem nad Kayaba co sądzicie???
Jakie marki są jeszcze warte uwagi???
Za wszelkie info bede wdzięczny
I pytanie czy spręzyny też trzeba wymienić
Sprężyny tylko jak są pordzewiałe mocno lub pęknięte.
Większość zakłada KYB lub Sachs
Większość zakłada KYB lub Sachs
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Witajcie , mam taki problem. Dzisiaj nad ranem na autostradzie koło wpadło mi w koleinę (były roboty drogowe , noc , ciemno itd.) , po przejechaniu usłyszałem łomot w tylnym nadkolu po stronie pasażera. Kiedy się rowidnilo podniosłem auto lewarkiem i zobaczyłem , że urwał się łącznik amortyzatora na górze. Nie ma mnie teraz w Polsce więc mam nie lada kłopot , co prawda ma jutro jechać do mechanika ale kiedy zrobiłem zdjęcie koazało się , że najprawdopodobniej uwały się śruby mocujące , same łączniki mam odebrać jutro rano przed wyjazdem do mechanika (nie Polak niestety). Moje pytanie brzmi jak zamocować z powrotem amortyzator. Proszę o odpowiedzi , gdyż jutro muszę jechać i wiedzieć na czym stoję ( tutaj się płaci od roboczogodziny a mechanicy często mają trudny zapłon , więc wolę sam mu doradzić ewentualnie). Pozdrawiam i czekam.
- Od: 28 kwi 2012, 20:02
- Auto: Mazda 3 1.6 touring 2005
To nie łącznik tylko poduszka amortyzatora pękła.
sam byś to zrobił wystarczy ci klucz nasadkowy tulejka 12mm i klucz chyba 17mm do odkręcenia amortyzatora aby go wyjąć. Potem kleszcze i chyba zwykłe oczko 13mm do odkręcenia poduszki.
Czas naprawy jednej strony to około 30minut zależy jakie ruchy ma mechanik
sam byś to zrobił wystarczy ci klucz nasadkowy tulejka 12mm i klucz chyba 17mm do odkręcenia amortyzatora aby go wyjąć. Potem kleszcze i chyba zwykłe oczko 13mm do odkręcenia poduszki.
Czas naprawy jednej strony to około 30minut zależy jakie ruchy ma mechanik
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
ciekawe czy ja uda sie odkrecic bo "czas" zrobil spore spustoszenie.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Super dzięki , tutaj płacę parę stów za godzinę pracy , ale może się stać i tak , że spec będzie drapał się po głowie dwie godziny zanim zaskoczy co zrobić . Taka natura ludzi , spokojnie , spokojnie ale czas płynie tiktak. Chciałem sam ale leje cały dzień i nie mam jak się do tego zabrać , natomias jutro wracam do pracy i nie będę miał już czasu . A tłucze niemiłosiernie , natomiast jak kolega z mojego rodzinnego Radomia zauważył , że czas zrobił swoje chodź tutaj raczej morski klimat i wilgoć obecna wszędzie. Dlatego będę raczej musiał zrerzygnować z japończyków i kupić coś innego , moją 3-kę sprawdzam u znajomego blacharza co roku ale jak widać nie tak do końca. Pozdrawiam
- Od: 28 kwi 2012, 20:02
- Auto: Mazda 3 1.6 touring 2005