Grzyby napisał(a):Sam piszesz, że NIE JEST. Skuteczności układu hamulcowego w tym przypadku ustawodawca nie określił więc nie rozumiem sięgania po taki "argument".
Zapis jest prosty. Może nawet zbyt prosty jak widać.
xlord i tu kolega ma racje. Nad interpretujesz ogólny przepis. Przepis mówi jasno, " pojazdu za pomocą połączenia giętkiego, jeżeli w pojeździe tym działanie układu hamulcowego uzależnione jest od pracy silnika" i ale nie jest, bo działa i sam to przyznałeś xlord i tylko o to się rozchodzi. Działa czy nie działa. Każdy Ci powie , że działa. ALE JAK DZIAŁA to kogo to obchodzi? Przepisy tego nie określają. A jeśli przepis nie określa to z góry jest dopuszczalne. Tak też sądziłem i dlatego założyłem ten temat by się poradzić. Poradziłem się również prawnika i to samo powiedział. Policjant nie ma prawa zabrać dowodu czy skierować na badania, bo można się odwołać do sądu. Na podstawie przepisu, który nie określa jasno jak powinny działać hamulce. Ów przepis ma zastosowanie właśnie w przypadku pneumatycznych układów hamulcowych, które nie działają bez pracy silnika i to jest fakt. Natomiast samochodowe działają i powtarzam to jak działają nie jest podmiotem w przepisie lecz po prostu sama praca układu a nie jego jakość.
Tyle w tym temacie.