Odnawianie relingów

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez malzyk » 2 sie 2012, 21:05

Ostatnio, pod wpływem coraz bardziej bleknących relingów, postanowiłem coś z nimi zrobić. Na początku planowałem małe malowanie, ale nie chcę rysować farby, a napewno z czasem będę jeździł z bagażnikiem. Moje relingi były już praktycznie bielusieńkie. Próbowałem czernideł, ale 2, 3 mycia i wracało. Probowałem też pasty do butów – oczywiście to samo. Poczytałem trochę i doszedlem do wniosku, że spróbuje "nowy sposób". Wziełem opalarkę z pracy i skorzystałem z internetowego patentu...

Na początku należy pamiętać o dokładnym umyciu plastiku. Jeżeli ktoś nie ma wprawy w pracy opalarką, polecam kawałek kartoniku do zasłonienia uszczelek etc. Opalarka, którą używałem, to zwykła opalarka elektryczna za cenę ok 90zł.

opalarka1.jpg

Musimy pamiętać, że w trakcie opalania łatwo jest przesadzić, także nie czekajcie aż za mocno zczernieje, bo można przytopić!
Generalnie zasada prosta, włączamy i jedziemy z tym koksem. Ja od siebie dodam, że polecam trzymanie opalarki pod kątem, tak żeby strumień powietrza leciał po relingu jeszcze nie opalonym. Tworzywo sie nagrzeje i szybciej pójdzie, a i przypalenie nie będzie takie łatwe.

Niestety, nie mam zdjęć z pracy. Zrobiłem to w 5 minut, jednak dodaje zdjęcia niedoróbek żeby było widać efekt. Może zdjęcia tego nie oddają w zupełności, ale uwierzcie, że efekt powalający. Poki co, tydzień sie trzyma. Podobno jest to efekt bardzo długotrwały, więc nie przewiduje ponownego opalania, poza niedoróbkami.

TutaJ widać po lewej nie opalone, po prawej opalony plastik.

opalanie relingu.jpg

Jeśli trzeba będzie więcej zdjęć, pisać ;)
Ostatnio edytowano 21 mar 2013, 21:27 przez Yard, łącznie edytowano 3 razy
Powód: poprawilem zdjecia ;)
Początkujący

Od: 24 maja 2012, 20:19
Auto: Premacy, 2.0 ditd, 66kw, 99r.

Postprzez Wojtek » 2 sie 2012, 22:28

gratuluje pomyslu i odwagi... <spoko>
a o efekcie juz nie wspomne <jupi>

ps. dodaje do fotorelacji ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez mati_03 » 3 sie 2012, 21:26

ciekawa opcja :) wypróbujemy jak wróce zza granicy za ok 2 tyg, pochwalę się efektami ;)
Forumowicz

Od: 22 lip 2011, 17:58

Postprzez kacper0408 » 22 lip 2014, 20:16

super sprawa moje byly praktycznie cale biale juz... a tutaj opalarka 5 min i po problemie:D czarne jak nowe:P Dzieki:P
kacper0408