Po niespełna roku bycia członkiem forum czas najwyższy stać się odrobinę mniej anonimowym.
Zacznę może trochę jak na spotkaniu „AA”, albo raczej „AM” (czytaj: Anonimowych Mazdoholików)
Mam na imię Tomasz, jestem z Rzeszowa , woj. Podkarpackie. Moja przygoda z mazdą rozpoczęła się początkiem roku 2011. W tym to okresie bardzo napaliłem się na zmianę auta. Powodem zmiany była chęć przesiadki z leciwego już auta na coś młodszego, ale tak naprawdę prawdziwym bodźcem, był fakt, iż zakochałem się w Mazdzie 6. Początkowo mój wybór padł na wersję z silnikiem diesla, lecz niestety po kilku miesiącach poszukiwań i oględzin nie udało mi się znaleźć godnego uwagi egzemplarza. Problemem był ograniczony budżet, który ograniczał mnie do roczników maksymalnie z 2005 roku, czyli modeli przedliftowych, a te w przypadku diesli odstraszały dużymi przebiegami. Natomiast w przypadku wersji benzynowych nie miałem szczęścia, bo trafiałem, na sfatygowane egzemplarze. Wszystkie te niepowodzenia skłoniły mnie do tego, aby porozglądać się za mniejszą siostrą która w tym budżecie dawała większe pole do popisu.
Ponieważ zależało mi na dynamice, oraz lepszym wyposażeniu poniekąd powiązanym z mocniejszą jednostką napędową wybór padł na mazdę 3 sedan z silnikiem benzynowym 2.0 16V. Po stosunkowo niedługich poszukiwaniach, w lipcu 2011 stałem się szczęśliwym posiadaczem grafitowej Mazdy 3 Sedan którą poniżej Wam przedstawiam .
Mazda 3 Sedan BK
Kolor: Titanium Grey (29Y)
Rok produkcji: Czerwiec 2005 (mały LIFT)
Pierwsza rejestracja: Październik 2005
Silnik: 2.0 16V MZR
Skrzynia: Manualna 5-biegów
Moc: 110kW (150KM)
Wersja wyposażenia: TOP
Pochodzenie: Niemcy
Przebieg w dniu zakupu: 59 tyś km
Wyposażenie:
• TCS/DSC
• ABS
• ISOFIX
• 6 poduszek powietrznych
• Komputer pokładowy
• Zegary Optitron
• Automatyczna klimatyzacja Climatronic
• Elektryczne sterowanie wszystkimi szybami
• Elektrycznie regulowane i podgrzewane lusterka
• Regulowana w dwóch płaszczyznach kierownica
• Centralny zamek z podwójnym ryglowaniem drzwi
• Radio CD + sterowanie z kierownicy + 6 głośników
• Skórzana kierownica i gałka dźwigni biegów
• Ksenony ze spryskiwaczami i autopoziomowaniem
• Halogeny
• 3 światło STOP
• Czujnik zmierzchu
• Czujnik deszczu
• Czujniki parkowania -Tył
• Koła letnie Alu 17”z oponami Continental ContiSport Contact 3 205/50R17
• Koła zimowe Alu 16”z oponami Uniroyal MS plus 205/55R16
Wymiany eksploatacyjne wykonane bezpośrednio po zakupie:
• Wymiana świec (NGK Platynowe)
• Wymiana oleju (Mobil Super 3000XE 5W30) ------> obecnie Dexelia Ultra 5W30
• Wymiana filtrów (oleju, powietrza) -----------------> obecnie filtry Knecht
• Wymiana płynu wspomagania kierownicy ---------> Dexelia ATF M-V
• Wymiana pasków wieloklinowych
• Wymiana płynu chłodniczego
• Wymiana oleju przekładniowego
• Wymiana piór wycieraczek na Bosch AeroTwin
Dodatkowe inwestycje już wykonane:
• Konserwacja podwozia metodą Rust-Check
• Zakup felg stalowych 16” i opon zimowych Uniroyal MS plus 205/55R16
• Instalacja nakrętek zabezpieczających do kół McGard Open End 24012
Inwestycje planowane:
• Zakup wygłuszenia maski (fabrycznie brak) -------------> już zakupiona+wyklejenie maski matami GMS 07 XL
• Wygłuszenie bagażnika
• Instalacja oświetlenia z homologacją do jazdy dziennej
• Zmiana kpl felg zimowych ze stalówek na Alu 16” ------> już zakupione oryg. felgi pięcioramienne alu Mazda 16"
• Zakup tłumika końcowego Sebring
Po roku użytkowania samochód oceniam bardzo dobrze. Jak na razie uzasadnione jest dla mnie umiejscowienie producenta w czołówce aut najmniej awaryjnych. Jedyną można powiedzieć usterką jaką stwierdziłem stały się nie zlokalizowane stuki w przedniej części auta –temat poruszany przeze mnie wielokrotnie na forum, więc nie będę go przybliżał.
Samochód według mnie jest udaną konstrukcją. Posiada kilka wad, lecz zalety związane z przyjemnością z jazdy oraz piękny design zupełnie je rekompensują. Poza tym nie ma aut idealnych!!
Słabe strony:
• drobne ogniska rdzy
• podatny na zarysowania lakier
• słabe wytłumienie wnętrza
• niski otwór załadunkowy bagażnika (sedan), przy wyższych pakunkach podczas załadunku trzeba się sporo napocić,
• oświetlenie przednich świateł mijania według mnie za krótkie (może to kwestia wymiany żarówek xenon na nowe)
• spalanie ( ale w końcu nikt kto kupuje 2.0 nie kieruje się ekonomią)
Mocne strony:
• bardzo dobra dynamika – duża frajda z jazdy
• dobre właściwości jezdne
• precyzyjne wchodzące biegi i układ kierowniczy
• dobra jakość wykonania i spasowania
• mimo modelowego następcy, nie zestarzał się, dalej zwraca na siebie uwagę
• wszystkie inne zalety których nie wymieniłem