A więc mam taki problem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, wiec pytam tu. Od wczoraj jestem posiadaczem 626 z 2001r. i chcę podłączyć swoje radio JVC. Wpinam bezpośrednio obie kostki oraz antenę ale antena się nie wysuwa. Może być, że jest uszkodzona ale nie wiem jak to sprawdzić. Pomyślałem, że może coś z kablami jest (zamiana PINów). Rozpiszę jak wyglądają u mnie kable i w które piny są wpięte postaram się zrobić to szczegółowo:
biała kostka (bezpośrednio od auta) jest 6 PINów (znaczy kostką jest większa ale reszta pinów pusta) a 5 przewodów:
PIN 1 przewód różowy z czarnym paskiem
PIN 2 przewód niebieski z czerwonym paskiem
PIN 3 przewód seledynowy z czarnym paskiem
PIN 6 jest pusty
PIN 7 przewód brązowy
PIN 8 przewód biały
do białej kostki jest podłączona jakby przejściówka (chyba wiadomo co mam na myśli?) i wygląda ona tak:
jest to czarna kostka na której nie ma nr pinów, a co pod danym przewodem się znajduje, i tak:
czerwony przewód to Power 12V
niebieski przewód to El. Antena
pomarańczowy to Ilumination
czarny to Ground
żółty z paskiem czerwonym to Memory 12V
Samo podłączenie białej kostki z czarną wygląda tak (dodam, że nie wiem co/gdzie znajduję się na oryginalnych przewodach z białą kostaką):
Power (czarna kostka) łączy się z PINem 1 (biała kostka)
Memory (czarna kostka) łączy się z PINem 2
Ilumination (czarna kostka) łączy się z PINem 3
El. antena (czarna kostka) łączy się z PINem 7
Ground (czarna kostka) łączy się z PINem 6 białej kostki który to jest pusty
Natomiast PIN 8 z białym przewodem w kostce białej łączy się z PINem pustym w czarnej kostce
Od radia wychodzi kostka z takimi kolorami i oznaczeniami:
Czerwony – Accessory
Żółty – Battery
Czarny Ground
Niebieski z białą linią – Remote
Pomarańczowy z białą linią – Illumination
a połączenie wygląda wtedy tak:
czarny przewód z radia łączu się z czarnym przewodem (czarna kostka)
pomarańczowy przewód z radia z pomarańczowym przewodem (czarna kostka)
żółty przewód z radia z żółtym przewodem z paskiem czerwonym (czarna kostka)
czerwony przewód z radia z czerwonym przewodem (czarna kostka)
niebieski przewód z białym paskiem z radia łączy się z niebieskim (czarna kostka)
Czy wszystko jest prawidłowo podłączone?
Samo radio działa ale dopiero po przekręceniu stacyjki, choć nie wiem czy utrzymuje pamięć.
Jeżeli z połączeniem przewodów jest wszystko OK to jak sprawdzić antenę?
P.S jak podłączyć te kable aby działało radio bez kluczyka ale nie rozładowywało aku.
Jak podłączyć radio – nie działa wysuwanie anteny
Strona 1 z 1
seba626 napisał(a):czerwony i zolty kabelek dajesz na +12V
tzn, że do czerwonego daję 12V i do żółtego też 12V? To rozwiąże który problem anteny czy działania bez kluczyka?
- Od: 12 lip 2012, 19:54
- Auto: Mazda 626, GF 2.0 100kW, 2001rok, Pb, klimatronik, webasto, tempomat, itd.
Napisałem się jak głupi co i jak z tym kablami a dziś sprawdziłem antenę. Rozkręciłem ją i okazało się, że komuś chyba się nie podobało, że ma elektryczną antenę w swoim aucie i postanowił wymontować silniczek. Tak, że mechanizm działa ale brak silniczka w tej antenie.
- Od: 12 lip 2012, 19:54
- Auto: Mazda 626, GF 2.0 100kW, 2001rok, Pb, klimatronik, webasto, tempomat, itd.
Hej.
Podepnę się, bo mam podobny problem. Gość który to robił, stwierdził że nie da się podłączyć żeby antena się wysuwała. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć... walić go.
U mnie widoczne są takie kable.
Z wiązki zostają 3 kable ( pomarańczowo-srebrny, niebiesko-czarny, kremowo-srebrny), przy radiu 2( niebieski i pomarańczowy).
Czy one odpowiadają za wysuwanie ? Jeśli tak w jaki sposób je podłączyć ?
W fabrycznym radiu wszystko hulało.

Podepnę się, bo mam podobny problem. Gość który to robił, stwierdził że nie da się podłączyć żeby antena się wysuwała. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć... walić go.
U mnie widoczne są takie kable.
Z wiązki zostają 3 kable ( pomarańczowo-srebrny, niebiesko-czarny, kremowo-srebrny), przy radiu 2( niebieski i pomarańczowy).
Czy one odpowiadają za wysuwanie ? Jeśli tak w jaki sposób je podłączyć ?
W fabrycznym radiu wszystko hulało.

Ja u siebie odłączałem wysuwanie bo mi się ten mechanizm coś popsuł a nie chce mi się tego robić na ten moment. Miałem już podłączone od radia szedł niebieskim i przechodził też w niebieski i tutaj bym szukał szczęścia. Co prawda kostek tam było więcej, ale odłączyłem po drodze i już
Podłącz wszystko po kolei to się dowiesz 

Sonek napisał(a):Podłącz wszystko po kolei to się dowiesz
Heh, i taka metoda też dobra
Spróbuję.
Strona 1 z 1