Fabryczny zestaw audio – kiepska jakość

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez piotrekkk1985 » 3 lis 2011, 04:03

radzi89 napisał(a):Tez jestem tego samego zdania :D Dlatego zima chce zrobic spory projekt audio/video :)

Pewnie bedzie grubo <diabełek> czekamy !! :D
Obrazek
Forumowicz

Od: 11 sty 2010, 22:13
Auto: Mazda 6 GJ 2.2 SH SPORT NAV

Postprzez MediaX » 12 lut 2012, 15:00

hmmm czytam czytam czytam i (nie obrażając nikogo) mam polewę:)

troszkę wam napiszę:)

Po 1 to podstawa polskiego guru http://www.car-audio.waw.pl/PolskiCarAudioFAQ.pdf

Następnie... Możecie sobie kupować co tam chcecie i wydawać grubą kasę...ale bez odpowiedniego przygotowania samochodu to wam nic nie da!

1. Porządne wygłuszenie drzwi. Czym? Tym na co was stać bez większej różnicy czy dynamat czy zwykłe maty. Oby nie gąbka akustyczna czy jak to się zwie. Ze względu na to iż chłonie wilgoć która podczas deszczu spływa do środka i po kilku ulewach prędzej będziecie ją z tamtąd wyciągać niż wkładaliście.

2. Dystanse z MDFu zwykłe i najlepiej samemu z 2-3 razy zaimpregnować.

3. Dopiero teraz możecie myśleć o całej reszcie :)

Ale niestety kupno głośników hertz( z ogólną opinią sa słabe...grają wysoko drażniac..ale niektórzy to lubią) czy już nie daj boże peingów czy rożnych magnatów czy blapunktów. By zorientować się co jest dobre wystarczy poczytać troszkę innych for specjalizujących się w tym <czytaj>

Głośniki oczywiście można zakupić używane od znajomych z for czy na allegro :) jeśli są w dobrym stanie to czemu nie :] zawsze można zaoszczędzić dużą sumę kasy :D

Głośniki najlepiej to 2 drożne odseparowane...oczywiście można i 3way ale to już inna półka i inne wymagania.
Żadnych 3drożnych.

Firmy...te znane to DLS Focal Morele u-Dimension ReAudio itp itd :)

Jednakże kupno samych głośników to nie wszystko...a podpięcie ich pod ori radio to zbrodnia <glupek2> żadnego efektu.

Potrzebujemy wzmacniacza:) ale jakiego to jest zależne od naszej kieszeni i potrzeb.
2 kanałowy na zasilenie samego przodu
4 kanałowy na zasilenie przodu i tyłu( tył psuje scenę akustyczną więc "moim" zdaniem robienie tyłu jest bez sensu)
4 kanałowego na zasilenie przodu i jakiegoś suba
4 kanałowego na zasilenie przodu w systemie bi-amping( to wiąże się z zamontowaniem albo korektora czasowego albo radia z procesorem)
no i albo 2 kanałowego by zmostkować kanały na suba
albo monoblocka na suba ( wiąże się to z większym wydatkiem)

Dobór wzmacniacza jest zależny od nas i od naszych środków.

Osobiście polecam kupno używanych ze względu na to iż czasem na różnych portalach można wyrwać pożądne wzmaki, klasyki, wzmacniacze które grają a nie tylko puszczają sygnał... i oczywiście o wiele mniejsza sumę niż nowe.

Dzisiejsze wzmaki z niższych półek nie mają porównania ze starszymi wzmakami z wyższych serii.

No i na koniec zostaje na zakup głównej jednostki:)
O typie wyglądu i bajerów nie będę się rozpisywał bo to każdy dopiera pod siebie:)

Ale na pewno...radia za 200-300 zł (nówki) są na odstawkę...grają tak samo tylko wyglądają inaczej...

Radia albo z lekko wyższej półki albo tak jak ja lubię :) używka :)

Ważne by miały odpowiednią liczbę wyjść RCA....
Na przód
Na tył
i na suba

Oczywiście to nie jest konieczne...ale bardzo przydatne:)
Dobrze też jest mieć filtry górne i dolne i do suba. Z tego względu iż ułatwia nam to życie :) nie musimy latać do wzmaka i kręcić a wystarczy usiąść przy radiu i ustawić :)

Co do Bi-ampingu wspomnianego wcześniej... Jest możliwość kupienia radia z procesorem czasowym który umożliwia nam korekcję czasową dla każdego głośnika :) i zrobienie sceny akustycznej pod swoje gusta.

Oczywiście to nie jest koniec ;P

Do tego dochodzą dobre kable zasilające dobre kable sygnałowe i duuuuuużo cierpliwości.

Niektórzy zarzucą mi to,że to dla bogatych itp...nie, nie musicie wszystkiego kupować od razu :) po klocku:)

Ale ostrzegam CarAudio to worek bez dna i choroba :D

Oczywiście to wszystko to moje zdanie żeby nie było wyciągnięte z własnego doświadczenia.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 18 kwi 2011, 17:53
Auto: Mazda 3 BK 1.6

Postprzez Mireq » 15 lut 2012, 19:09

Witam,
a ja podzielę sie moimi wnioskami. Instalacji Bose nie słyszałem więc nie mam zdania, ale posiadałem fabryczną instalację która miała jeden plus: głośniki dobrze grały w niskich rejestrach przy bardzo niewielkiej mocy. Reszty dźwięków jak na lekarstwo, a i efektywność w parze z mocą wzmacniacza dawały dość symboliczne poczucie odbieranej mocy i zapewne tak zostały te ze sobą dobrane. Za przykładem innych więc rozebrałem drzwii, wygłuszyłem je, do przodu zainstalowałem właśnie Hertz 165 z tweeterami (mała łamigłówka była gdzie w drzwiach zmieścić tak dużą zwrotnicę, ale się udało), a do tyłu powędrowały w takim samym rozmiarze jakieś pioneery. Efekt był taki, że najniższe rejestry zanikły, za to pojawiły się wszystkie pozostałe i to mi właśnie chodziło. Jako że radio jest zbyt małej mocy żeby napędzić Hertze zainstalowałem wzmacniacz w bagażniku i wyprowadziłem sobie z fabrycznego radia sygnały audio dla wszystkich 4 kanałów (dodam, że była z tym nie mała zabawa bo pętla masy dawała mi popalić -najpierw "krzyczał w głośnikach" ściemniacz od podświetlenia kokpitu, oczywiście w myśl zasady czym ciemniej to głośniej, a następnie alternator dorzucał swoje)wraz ze wzrostem obrotów) i po uporaniu się z przydźwiękami i zakłóceniami podałem sygnał ze wzmacniacza do przednich głośników, a drugą parę kanałów zmostkowałem i podłączyłem subwoofer zrobiony również na głośniku Herz o średnicy 25cm. Jako że głośnik ten ma bardzo dobry Qts, można na nim zrobić dobry woofer o pojemności zaledwie 17l w obudowie zamkniętej, co przy odpowiednio mocnym wzmacniaczu daje odczuwalne efekty nie tylko akustyczne. Najważniejsze jednak było dla mnie to żeby przy wyzerowanych wsztyskch ustawienia barwy radia mieć zadowalające efekty i myślę że udało mi się to osiągnąć. Dodam tylko że moc wzmacniacza samochodowego jest na prawdę "symboliczna". Do obecnego zestawu myślę że dla siedzących z tyłu dobrze byłoby dołożyć tweetery u góry i to było by wystarczające. Była rozmowa o cenach, powiem że wzmacniacz używany w cenie 300-400pln może mieć już całkiem dobre efekty, nowe to w granicach min 600-700pln, ale w tematyce brzmienia i tak bardziej kluczowe są głośniki.
Początkujący

Od: 15 lut 2012, 11:14
Auto: Mazda 3 BK benzyna 1,6 16V 105KM 2008r

Postprzez lukasz22i » 13 cze 2012, 11:25

Orientuje się ktoś czy takie dystanse podejdą do BK? Czy głośniki z tyłu są takie same jak z przodu?

http://allegro.pl/dystanse-mdf-ford-mon ... 68163.html
Forumowicz

Od: 9 maja 2008, 09:23
Auto: M3 1.6 MZ-CD

była 323c (żonki)

Postprzez digidy » 14 cze 2012, 17:15

dystanse będą pasowały bez problemu, głośniki z tyłu też są w kształcie elipsy
Forumowicz

Od: 26 maja 2011, 20:50
Auto: Mazda 3 1.6CiTD

Postprzez lukasz22i » 14 cze 2012, 18:07

digidy napisał(a):dystanse będą pasowały bez problemu, głośniki z tyłu też są w kształcie elipsy

Dzięki serdeczne, w takim razie trzeba zamówić 4szt. ;)
Forumowicz

była 323c (żonki)

Postprzez lukasz22i » 13 lip 2012, 10:25

Orientuje się ktoś czy przednie głośniki w M3 są na zwrotnicy? Mowa o głośnikach w drzwiach + wysokie tony w trójkątach!?

Ktoś podłączał wzmacniacz pod oryg. radio?
Forumowicz

była 323c (żonki)

Postprzez cbr » 13 lip 2012, 13:47

lukasz22i napisał(a):Ktoś podłączał wzmacniacz pod oryg. radio?

911mc
2+2=5
Forumowicz

Od: 27 mar 2011, 01:01
Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)

Postprzez Ralf2107 » 13 lip 2012, 19:36

lukasz22i napisał(a):Orientuje się ktoś czy przednie głośniki w M3 są na zwrotnicy? Mowa o głośnikach w drzwiach + wysokie tony w trójkątach!?

Oryginalne są 2 drożne i nie wymagają zwrotnicy.
Jeśli jednak masz zamiar wsadzić niskie w drzwi a wysokie w trójkąty to zwrotnica jest zalecana.
lukasz22i napisał(a):Ktoś podłączał wzmacniacz pod oryg. radio?

Przeczytaj kilka postów wyżej...
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 12:54
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP

Postprzez lukasz22i » 14 lip 2012, 00:24

Ralf2107 napisał(a):
lukasz22i napisał(a):Orientuje się ktoś czy przednie głośniki w M3 są na zwrotnicy? Mowa o głośnikach w drzwiach + wysokie tony w trójkątach!?

Oryginalne są 2 drożne i nie wymagają zwrotnicy.
Jeśli jednak masz zamiar wsadzić niskie w drzwi a wysokie w trójkąty to zwrotnica jest zalecana.

Tylko ja mam fabryczny zestaw z gwizdkiem w trójkątach stąd pytanie czy pomiędzy gwizdkami a 16-tkami jest zwrotnica czy nie?!
Forumowicz

była 323c (żonki)

Postprzez marsmot » 15 lip 2012, 03:52

witam czy mozna zamontowac audio z mazdy 6 BOSE Wie ktos z was moze czy da rady.Na allegro mozna kupic zestawy ze wzmacniaczem.
Początkujący

Od: 11 lip 2012, 21:09
Auto: mazda 3 1.6 benzyna,2004,sedan,automat

Postprzez digidy » 15 lip 2012, 14:19

a gdzie dokładnie umieszczony jest wzmacniacz bose w bk bo po tych ulotkach nie bardzo kumam <co?>
Forumowicz

Postprzez some1 » 15 lip 2012, 14:25

Pod fotelem kierowcy jest wzmacniacz. Pod fotelem pasażera jest subwoofer.
Forumowicz

Od: 4 lip 2010, 17:47
Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF TOP '07

Postprzez digidy » 15 lip 2012, 15:10

aha ostatnio wpadł mi taki pomysł aby kupic wzmak od mazdy z bose i wsadzic do swojej ale czy to by sie dało <co?> chyba dłupi pomysł <glupek2>
Forumowicz

Postprzez Kai. » 15 lip 2012, 20:48

Nie wiem po co kombinujesz... Bose wcale nie gra rewelacyjnie... Podepnij normalny wzmak, wymien przednie glosniki i styka :) chyba ze masz sporo siana na to – dodaj fajna skrzynie i gitara :)
Obrazek
“The only courage you ever need is the courage to live your heart’s desire.”
Forumowicz

Od: 27 wrz 2011, 12:07
Auto: Może będzie:
RX-8
Jest:
Renault Talisman 16r
Było:
VW PaSStuch B6 08r
BMW E46 Coupe, 320Ci, 99r.
Mazda 626 GF, 1,8 90KM, 98r.
Mazda 3 BK, 2.0 MZR-CD 07r.

Postprzez digidy » 15 lip 2012, 21:55

....właśnie przednie głosniczki juz dawno wymienione drzwi wygłuszone ale jak podpiąć normalny wzmak pod nasze radio juz tyle się naczytałem że :|
Forumowicz

Postprzez Kai. » 16 lip 2012, 11:01

Musi się jakoś dać... Ja nie zaglądałem bo mam wymienione radio – podłączone dwa wzmaki.
Teraz zamówiłem radio z DVD bluetooth itp z ponoć działającym sterowaniem z kierownicy oraz komputerem pokładowym – powinno dojść jakoś w przyszłym tyg.
Obrazek
“The only courage you ever need is the courage to live your heart’s desire.”
Forumowicz

Od: 27 wrz 2011, 12:07
Auto: Może będzie:
RX-8
Jest:
Renault Talisman 16r
Było:
VW PaSStuch B6 08r
BMW E46 Coupe, 320Ci, 99r.
Mazda 626 GF, 1,8 90KM, 98r.
Mazda 3 BK, 2.0 MZR-CD 07r.

Postprzez Ralf2107 » 16 lip 2012, 18:08

digidy napisał(a):jak podpiąć normalny wzmak pod nasze radio juz tyle się naczytałem że :|

Mireq napisał(a):zainstalowałem wzmacniacz w bagażniku i wyprowadziłem sobie z fabrycznego radia sygnały audio dla wszystkich 4 kanałów

<czytaj>
Obrazek
Forumowicz

Od: 19 cze 2011, 12:54
Auto: Mazda 3 Y6 '05 już bez FAP

Postprzez kudlaty » 16 lip 2012, 19:16

Dziwi mnie to co piszecie. Ja nie jestem jakimś znawcą muzyki, nie ma dla mnie różnicy czy słucham muzyki z głośników za 100 czy 50tys zl, więc oceniać nagłośnienia w Maździe raczej nie mogę. Mam za to kolegów którzy muzyką bardziej się interesują i znają się na nagłośnieniu i byli w szoku siedząc w mojej Mazdzie, że seryjne nagłośnienie potrafi tak grać. Jakość radia wiadomo, że nie jest idealna, ale jak się posłucha płyty to bardzo fajnie to gada. Dopiero przy podkręceniu na maxa głośniki zaczynają trzeszczeć, ale trochę niżej jest bardzo czysto. Może to też zależy od wersji wyposażenia? było coś zmieniane w głośnikach między wersjami? Ja mam exclusive z 2006r (chyba że poprzedni właściciel się coś bawił). Na prawdę współczuję tym, których razi każdy szum i muszą wydawać kupę kasy na doprowadzenie nagłośnienia do ideału;p Mnie na szczęście wystarcza to co jest w aucie i sądząc po opiniach ludzi którzy się znają, jest to całkiem dobre:)
Forumowicz

Od: 2 mar 2012, 21:58
Auto: Mazda 3 1,6 citd 2006r