Zakup używanego auta – Mazda CX-5 (2012 – 2016)

Pogaduchy motoryzacyjne.

Postprzez zenekk » 5 lip 2012, 23:01

Odwiedzajac strony dealerow mazdy mozna spotkac auta dostepne od reki, np. w Szczecinie, Bydgoszczy i Olsztynie. Pewnie w innych salonach tez maja CX-5.
A wiekszosc na forum czeka i czeka a tu ani widu ani slychu....
Ostatnio edytowano 6 lip 2012, 00:40 przez zenekk, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Początkujący

Od: 15 cze 2012, 21:25
Auto: Mazda CX-5
Silnik: 2.0 benzyna AT 4x4
Rok produkcji. 06.2012

Postprzez bieski » 5 lip 2012, 23:08

W Zielonej Gorze w galerii jedna stoi, a druga przed salonem :)
......................
Forumowicz

Od: 10 cze 2010, 09:37
Auto: GJ

Postprzez Piteremiter » 6 lip 2012, 09:22

zenekk napisał(a):Odwiedzajac strony dealerow mazdy mozna spotkac auta dostepne od reki, np. w Szczecinie, Bydgoszczy i Olsztynie. Pewnie w innych salonach tez maja CX-5.
A wiekszosc na forum czeka i czeka a tu ani widu ani slychu....

Wiesz nie jestem przekonany czy rzeczywiście sa te auta od ręki do kupienia ....
Na ogół jak się z nimi skontaktujesz to okazuje się że auta już dawno nie ma albo że zostało kupione jako pokazowe i przez 3 do 6 miesięcy musi u nich odstać (lub pojeździć) .
Na alledrogo znalazłem chyba 3 oferty z odbiorem natychmiastowym ale jak się skontaktowałem to kazało się że aut nie ma.
Inna sprawa że jeśli nawet coś jest to są to wersje bazowe w kiepskich konfiguracjach i kolorach.
Forumowicz

Od: 24 mar 2012, 13:46
Auto: CX-5 2.0 AT AWD SkyPassion
(byla Mazda 6. 2.0l. 2008 r)

Postprzez szatajoh » 6 lip 2012, 09:58

Dla wszystkich czekajacych (tez czekam) pare wiadomosci
W niemczech w maju zameldowano tylko 480 CX 5 w czerwcu 1738 czyli dostawy sie rozkrecaja w sumie jest juz zameldowanych 3789 aut cx 5
Logistyka sie rozkreca jeszcze niedawno statek dopywal co 22-24 dni teraz jest co 14 dni oczywiscie to nie sa same mazdy cx 5 tylko cala paleta produkcyjna
Dostawy z portu do handlarza mieszcza sie obecnie w dwu tygodniach
Mazda miala zawsze termin dostawydo 3 miesiecy i prawie ze z kazdym modelem wchodzacym do produkcji termin sie przedluzal do 4-5 miesiecy to byl standart no i nie jest nic lepiej z CX5
Co do konkurencji niemieckiej tez trzeba czekac 7-9 miesiecy jezeli auto jest dostepne szybciej to poprostu diler znalazl w sieci auto odpowiadajace wyposarzeniem klientowi albo klient bierze to co jest na placu
Tez zgrzytam zebami ale warto czekac
Usterki wieku dzieciecego sa proste do usuniecia wibrujaca klape silnika poprawiaja klejeniem trwa to kilka minut w fabryce juz zmieniono klej
Lusterka beda wymienione doraznie ktorys z niemieckich forumowiczow odkryl ze wystarczy maly kawalek czegos przykleic do lusterka -podobny efekt jak wywazanie kol i problem znika

przyczyna wibracji sa po prostu zawirowania powietrza i ciezar lusterka jest niezbalansowany i jego plaszczyzna wpada w wibracje
Wczoraj mojemu handlarzowi dowiezli bialego automata nastepny szczesliwy odbierze swoja zabawke
Forumowicz

Od: 27 mar 2012, 09:42
Auto: Mazda CX 5
150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez szatajoh » 6 lip 2012, 11:16

Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez Heinen » 6 lip 2012, 13:31

Rzeczywiscie zrobilo sie zapotrzebowanie na tego CX-a. Dla oczekujacych to zle bo wszystko sie przeciaga ale z drugiej strony jest szansa (mala), ze moze w tym czasie oczekiwania niektore wady wieku dzieciecego zostana wyeliminowane i oczekujacy dostana autka juz poprawione. Poza tym wg. mnie to Mazda zostawila sobie duze mozliwosci na przyszly face lifting tego modelu. Brak swiatel LED, o ktorych pisano w poczatkowej specyfikacji to chyba manewr taktyczny, mysle, ze za jakis czas juz beda dostepne. Pytanie tylko jak dlugo trzeba bedzie jeszcze czekac ? Dla mnie to CX-5 w dieslu (175KM) byloby kompletnym samochodem, szytym do moich potrzeb gdyby byly jeszcze te LEDY. Wiem, ze to w sumie bzdura ale mnie akurat wstrzymala z decyzja zakupu. Jezdzilem benzyna ale to jednak nie to. Potrzebuje cos wiecej pod noga a te 160 KM to jednak malo narowiste rumaki. Dieslem nie jezdzilem ale wiem, ze bedzie lepiej. Na razie wiec czekam, a skoro tyle wytrzymalem to poczekam jeszcze troche aby w miedzyczasie sprawdzic inne nowosci jakie pokaza sie na rynku za kilka miesiecy. Ostatnio wpadl mi w oko nowy Hyundai Santa Fe/Ix 45, chyba bedzie troche wiekszy niz CX-5 ale dla mnie to nie bylaby wada, a wyglad ma naprawde calkiem calkiem. A ze nie mam uprzedzen do Koreanczykow to bede musial tego Hyundaia przetestowac.

Mam jeszcze male pytanko do posiadaczy CX-5, czy ktos z uzytkownikow moglby wyjasnic czy CX-5 ma automatycznie skladane lusterka po wylaczeniu silnika/zaplonu? Mialem jazde probna ale nie dopytalem o te opcje. Wydaje mi sie dosyc istotna, w koncu te lustra sa dosyc duze i na parkingu dobrze by bylo je skladac aby zmniejszyc ryzyko uszkodzenia. O ile sie orientuje to lusterka mozna zlozyc samemu ale mnie interesuje opcja automatyczna, czyli bez ingerencji kierujacego. Moze mozna to jakos zaprogramowac?

Sorry za brak polskich znakow ale w kompie, z ktorego pisze nie posiadam polskiej klawiatury.
Początkujący

Od: 23 lut 2012, 03:26
Auto: Mondeo '02 2.0 TDCi 130KM
Bedzie CX-5?

Postprzez lukkas » 6 lip 2012, 13:54

Wszystkie wersje oprócz SkyGo posiadają elektrycznie składane lusterka z przycisku.
Pozdrawiam
Początkujący

Od: 21 maja 2012, 14:37
Auto: BMW E46 320D
Będzie CX-5 SKYACTIV-D 175KM AT

Postprzez Heinen » 6 lip 2012, 16:08

Dzieki lukkas za info. Od biedy moze byc i tak. Wazne, ze jest taka opcja, przydatna np. przy wjezdzie w waski otwor bramy garazowej. Zapewne po zlozeniu luster zyska sie minimum jakies 20 cm.
A swoja droga widze, ze mierzysz w te same parametry CX-a co i ja : 175KM, 4x4, AT. Ja wierze, ze tylko taka wersja zapewni frajde z jazdy, a automat bedzie idealnie wspolgral z silnikiem zapewniajac wlasciwe osiagi przy przyzwoitym spalaniu. Ale czekam z decyzja bo najpierw musze sie tym przejechac. Nie potrafilbym zamowic auta za 160 kola nie majac okazji sie nim wczesniej przejechac. Sprzedawca mnie mocno namawial abym zlozyl zamowienie jak jezdzilem benzyna w maju ale nie moglem tego zrobic bo bylem wtedy mocno rozczarowany silnikiem. Teraz pewnie przyjdzie dlugo oczekiwac po zlozeniu zamowienia...

Jeszcze jedna rzecz mnie intryguje. Dostepne kolory, z ktorych nic dla siebie nie potrafie wybrac. Wg mnie ta mazda w czarnym kolorze jest nijaka i strasznie traci na wygladzie. Takie mam odczucie, a z reguly w czarnym samochody mi sie podobaja. Na Youtube (i na kilku zdjeciach z rynku amerykanskiego) widzialem tescik CX-5 w czeronym, ktory mnie urzekl ale jest on jednak inny niz ten dostepny u nas. Przynajmniej tak mi sie wydaje. A tamten kolor ze zdjec wzialbym bez wachani, najladniejszy w jakim widzialem tego CX-a. Ktos wie cos wiecej na temat tych kolorow?
Początkujący

Od: 23 lut 2012, 03:26
Auto: Mondeo '02 2.0 TDCi 130KM
Bedzie CX-5?

Postprzez oset » 6 lip 2012, 21:14

Witam .Uprzejmie informuję, że w dniu 09.07.12 odbieram moją cx-5- zamówienie złożone dokładnie
17.03.2012 <jupi> . Mam trochę mało czasu żeby autkiem pojeździć przed urlopem – 20.07 z rodziną
jedziemy do Włoch- konkretnie do toskanii 7 dni a następnie północny adriatyk też 7 dni. Prawdopodobnie pojadę obecnym autem ale chętnie wysłucham opinii , czy wyjazd nowym autem jest
dużym ryzykiem <co?>
Pozdrowienia dla wszystkich oczekujących na auta -cierpliwości ;)
Początkujący

Od: 27 maja 2012, 13:42
Auto: seat leon"2007
honda jazz 2009

Postprzez szatajoh » 6 lip 2012, 23:18

oset napisał(a):Witam .Uprzejmie informuję, że w dniu 09.07.12 odbieram moją cx-5- zamówienie złożone dokładnie
17.03.2012 <jupi> . Mam trochę mało czasu żeby autkiem pojeździć przed urlopem – 20.07 z rodziną
jedziemy do Włoch- konkretnie do toskanii 7 dni a następnie północny adriatyk też 7 dni. Prawdopodobnie pojadę obecnym autem ale chętnie wysłucham opinii , czy wyjazd nowym autem jest
dużym ryzykiem <co?>
Pozdrowienia dla wszystkich oczekujących na auta -cierpliwości ;)

Wyjazd Mazda jest zadnym ryzykiem bierz auto i jedz
nie jestem mazdowiczem ale popatrz na to jak mazda wypada w TIV testach nie robia bledow auta sa bezbledne wystepuja malutkie problemy ale nieistotne
zamowilem made cx 5 czekam przedtem byl 2x peugot land rover fiat itd
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez corvus-corax » 7 lip 2012, 09:49

Ja również od razu po odbiorze auta jadę w trasę po polsce ok 1500km, potem wracam zpowrotem do Wrocławia i jedziemy do Malagi (jakieś 3500 km w jedną stronę) no i nie ukrywam że będe miał stresiaka... Wcześniej taką trasę zrobiliśmy 2 letnim Fiatem Ducato Maxi gdzie padły długie światła, no i lusterko... odpadło – po wcześniejszym zachaczeniu na parkinku o tira :) Pozatym beż zadnych problemów, sorry za OT :]
Początkujący

Od: 4 lip 2012, 15:04
Auto: CX5 Sky Energy 4x4, AT – wrzesień

Postprzez lukkas » 7 lip 2012, 11:44

Myślę, że taki wyjazd nowym autem nie jest złym pomysłem. Tak naprawdę jadąc nowym czy starym istnieje zawsze jakieś ryzyko, choć jadąc nowym będzie ono mniejsze ale i z tym różnie bywa. Tak się składa, że ja też będę miał do przejechania trasę około 4000km w jedną stronę na przełomie wrzesień/październik. Mam tyko nadzieję, że autko odbiorę w terminie tudzież z małym opóźnieniem i będę mógł jechać Mazdą :] .
Początkujący

Postprzez Novy » 7 lip 2012, 11:52

Witam,ostatecznie CX-5 został zamówiony w zamian za RR.Mam nadzieję że wybór jest ok.Choć wybór był podyktowany jak to już ktoś napisał "zdrowym rozsądkiem" w stosunku cena-jakość to zamówiłem w ciemno, jak dla mnie jedyną słuszną jednostkę napędową dla tego auta czyli diesel 2,2 , 175kM Passion(ledy w prezencie,autoalarm,dywaniki) Silnik daje możliwość zamontowanie power boxa i można osiągnąć ponad 200kM i moment rzędu 500 Nm a wtedy nawet TDI w Q5 jest tylko wspomnieniem;) .Szkoda tylko że termin max na umowie mam -styczeń 2013r,ciekawe czy auto będzie miało rok produkcji 2012 czy 2013?
Pozdrawiam i jak marudziłem to przepraszam wszystkich ;) papa
Forumowicz

Od: 18 kwi 2012, 18:19
Auto: Honda CR-V 2008 Elegance,styczeń 2013 (mam nadzieję) CX-5 Black,2,2 diesel 175kM Passion

Postprzez szatajoh » 7 lip 2012, 14:35

Auto z japoni bedzie 4 tygodnie w drodze na statku i 2 tygodnie nim dotrze do kraju
wiec raczej na pewno data produkcji bedzie 2012
ale chyba do dokumentu wpisuja date pierwszej rejestracji i to sie liczy
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez Piteremiter » 7 lip 2012, 22:06

Zamowilem w marcu. Na poczatku marca. Pierwotny czas oczekiwania to byly 3 miesiace czyli odbior na koniec maja. Potem pojawily sie te slawetne opoznienia i przesuneli czas na koniec czerwca. Ostatecznie skonczylo sie na 7 lipca. Z informacji jakie mam powoli odblokowuje sie zdolnosc produkcyjna zakladu ale ilosc zamowien rosnie lawinowo mimo dlugiego okresu oczekiwania. Stad 5-6 miesieczne terminy. Problem aktualnie tkwi w logistyce
po europie. Firmy spedycyjne i montazowe nie wyrabiaja sie z naplywajacymi autami i powstaje zator. Moje autko potrzebowalo 3,5 tygodnia zeby zainstalowano w nim navi i dowieziono do Polski.
Forumowicz

Postprzez szatajoh » 7 lip 2012, 22:46

Zamowilem 28 marca mialem auto dostac do konca czerwca czyli dostane do konca lipca
to moj wariant pozytywny
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez lukkas » 8 lip 2012, 16:10

Piteremiter GRATULUJE !!
Sam wybierałem między kolorem który Ty wybrałeś a białą perłą i ostatecznie padło na kolor biały.
Na youtube jest kilka filmików z CX-5 w kolorze liquid silver i efekt optyczny o którym piszesz jest zauważalny, bardzo ładnie to wygląda.
Czekamy na dalszy ciąg wrażeń i zdjęcia.
Początkujący

Postprzez szatajoh » 8 lip 2012, 20:08

Zazdrosc mnie jeszcze nie ogarnela ale cierpliwe czekanie po Twojej relacji robi sie coraz bardziej trudne
no jakosc to musze wytrzymac
Sfotografowalem dzisaj nowe auto u handlarza przygotowywane dla klienta i odkrylem ze koreanskie opony sa wymienione na Pireli 19 czyli sa jakies nowe w tym wymiarze mam zdjecie ale jeszcze nie udalo mi sie go wrzucic na forum
Forumowicz

150 PS Diesel
2012 wrzesien

Postprzez corvus-corax » 8 lip 2012, 20:22

O ile się dobrze orientuje to wcześniej były opony firmy TOYO a nie koreańskie...
Początkujący

Od: 4 lip 2012, 15:04
Auto: CX5 Sky Energy 4x4, AT – wrzesień

Postprzez Piteremiter » 8 lip 2012, 20:59

Szatajoh nie wiem jak u ciebie ale ja wyjechalem autem na toyo.
Zimowki kupilem tej samej firmy. Niestety bolalo $ <płacze>
Forumowicz