Bezpieczniki i żarówki (wykaz na str.1.)
kupiłem autko bez lampki tylko dziura została i nie bardzo wiem w jakie kabelki trzeba się wpiąć z tą lampką , pod wykładziną znalazłem wtyczke 3 pin ale podłączając w te miejsce nie gasi po zamknięciu bagażnika tylko pali się cały czas
Jak by ktoś przy okazji rozbierał to niech pstryknie fotke gdzie podłącza sie lampke bagażnika w ten weekend biore sie właśnie za lampke , kamere cofania i nawigacje , praktycznie już wszystko mam tylko ta lampka nie działa jak powinna a za bardzo w ciemno nie chce rozbebeszać wykładziny tak że jak by ktoś miał jakieś zdjęcia może schemat to proszę coś napisać
Jak by ktoś przy okazji rozbierał to niech pstryknie fotke gdzie podłącza sie lampke bagażnika w ten weekend biore sie właśnie za lampke , kamere cofania i nawigacje , praktycznie już wszystko mam tylko ta lampka nie działa jak powinna a za bardzo w ciemno nie chce rozbebeszać wykładziny tak że jak by ktoś miał jakieś zdjęcia może schemat to proszę coś napisać
Hej
Niedawno kupiłem sobie autko jak w tytule. Ponieważ jeżdżę często do Czech chciałem sobie kupić bezpieczniki na zapas – tu są wymagane. Podczas sprawdzania zauważyłem ze główny bezpiecznik jaki mam zamontowany ma 120A a w instrukcji jest 100A
Możecie zerknąć jak jest u Was? Wymieniać na ten 100A'owy?
Czy bezpieczniki są female czy male? Za cholerę żadnego nie mogę wyciągnąć a nie chce pourywać
.
1. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=845
2. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=755
3. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=803
4. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=806
Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam
Niedawno kupiłem sobie autko jak w tytule. Ponieważ jeżdżę często do Czech chciałem sobie kupić bezpieczniki na zapas – tu są wymagane. Podczas sprawdzania zauważyłem ze główny bezpiecznik jaki mam zamontowany ma 120A a w instrukcji jest 100A

Możecie zerknąć jak jest u Was? Wymieniać na ten 100A'owy?
Czy bezpieczniki są female czy male? Za cholerę żadnego nie mogę wyciągnąć a nie chce pourywać

1. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=845
2. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=755
3. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=803
4. http://www.mpartner.com.pl/popup_image.php?pID=806
Z góry wielkie dzięki i pozdrawiam

- Od: 17 cze 2012, 20:48
- Auto: Mazda 6 1.8 120KM L8-DE 2006 Stag4plus, Hana 2000, AC01
U mnie bezpiecznik MAIN jest 100A. Ale ja mam GY rocznik 2003, silnik 2.0 benzyna.
Najlepiej sprawdź pod maską – na wewnętrznej stronie pokrywki od puszki elektrycznej jest schemat z opisami, tam znajdziesz jaki bezpiecznik powinien być i tego bym się trzymał. Jeśli tam jest 100A to zalecałbym wymianę na taki, bo jeśli masz 120A a dojdzie do jakiegoś zwarcia to zanim pójdzie bezpiecznik to może ci się coś zjarać. A to może być spory wydatek...
Pozdro,
meniu.
Najlepiej sprawdź pod maską – na wewnętrznej stronie pokrywki od puszki elektrycznej jest schemat z opisami, tam znajdziesz jaki bezpiecznik powinien być i tego bym się trzymał. Jeśli tam jest 100A to zalecałbym wymianę na taki, bo jeśli masz 120A a dojdzie do jakiegoś zwarcia to zanim pójdzie bezpiecznik to może ci się coś zjarać. A to może być spory wydatek...
Pozdro,
meniu.
- Od: 30 sty 2012, 21:05
- Auto: Mazda 6 kombi GY
2003 r.
2.0 141KM + LPG
tak sobie własnie kombinowałem ze pewnie z dwojga złego lepiej jakby był mniejszy A.
Jutro zerknę dzisiaj już nie dam rady, a co do reszty bezpieczników (tych większych) nie wiesz jakie powinny być?
Jutro zerknę dzisiaj już nie dam rady, a co do reszty bezpieczników (tych większych) nie wiesz jakie powinny być?
- Od: 17 cze 2012, 20:48
- Auto: Mazda 6 1.8 120KM L8-DE 2006 Stag4plus, Hana 2000, AC01
tym razem przenoszę do odpowiedniego wątku.
A na przyszłość:
Proszę o zapoznanie się z zasadami panującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
A na przyszłość:
Proszę o zapoznanie się z zasadami panującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
Witam odnośnie kilka postów wcześniej pisałem o foto lampki bagażnika ale na forum cisza poradziłem sobie tak że skoro mam sedana przykleiłem sobie 1 metr listwy led białej ciepłej za 19zł i podjechałem do elektryka wyciągnął mi kabel który gasi i zapala w zależności czy zamknięty/otwarty bagażnik . Ledów nie widać trzeba się schylić a afekt dużo lepszy niż mała lampka .
pozdr.
pozdr.
Czy ktoś znalazł alternatywe dla żarówki W16W do świateł cofania ? Chciałem kupić W21W ale one są większe i za duże na oprawkę więc nic lepszego w oryginalną oprawkę nie wsadzę a te lampy świecą strasznie slabo i już w starym golfie 3 są lepsze światła cofania...

Dostępne na allegro, w cenie równie okazałej jak ich wygląd.

A świeci to czy tylko punktowo ładnie rozświetla a z tyłu cofając na ścianie dalej będzie słąbo ? Pytam bo trochę juz przeobilem tyhc chinskich ledów i większość to porażka.
Poza tym to ze zdjęcia to nie jest odpowiednik pasujący zamiast W16W. Końcówka jest niepoprawna.
Poza tym to ze zdjęcia to nie jest odpowiednik pasujący zamiast W16W. Końcówka jest niepoprawna.
CLAU napisał(a):to ze zdjęcia to nie jest odpowiednik pasujący zamiast W16W
Mylisz się kolego, żarówka W16W to zwykłe W5W, tyle że większej mocy.
A jeżeli oprócz przednich reflektorów chcesz mieć tyle światła z tyłu proponuję takie coś http://www.ebay.com/itm/300599249990?item=300599249990&cmd=ViewItem&vxp=mtr#ht_5988wt_906
A co do powyższego zdjęcia, światło bedzie się rozpraszać w lampie, nie wiem jednak, jak z mocnym oświetlaniem, powinno być ok ponieważ to 4x LED HP więc powinno być ok. Jednak te z eBay'a biją je na głowę, LED 7W w jednej żarówce robi swoje.

Mandey napisał(a):CLAU napisał(a):to ze zdjęcia to nie jest odpowiednik pasujący zamiast W16W
Mylisz się kolego, żarówka W16W to zwykłe W5W, tyle że większej mocy.
A jeżeli oprócz przednich reflektorów chcesz mieć tyle światła z tyłu proponuję takie coś http://www.ebay.com/itm/300599249990?item=300599249990&cmd=ViewItem&vxp=mtr#ht_5988wt_906
A co do powyższego zdjęcia, światło bedzie się rozpraszać w lampie, nie wiem jednak, jak z mocnym oświetlaniem, powinno być ok ponieważ to 4x LED HP więc powinno być ok. Jednak te z eBay'a biją je na głowę, LED 7W w jednej żarówce robi swoje.
Te ledy ze zdjecia zle beda rozpraszac swiatlo bo te plytki "boczne" swieca do gory tylko a szklana banka swieci tez pod kątem do tyłu dająć równomierne rozproszenie wiązki świetlnej w każdym kierunku oprócz łączenia do wtyczki. Te ledy świecą tylko na boki i do przodu. Te super wypasione ledy z ebay z soczewką mimo dużej mocy swieca zasadniczo w punkt i nie dają takiego rozproszenia jak oryginalny odbłyśnik więcsą bezużyteczne zupełnie mimo dużej mocy. Nie mająani homologacji ani nie wiadomo ile pożyją. Cree nie ma tu nic do rzeczy bo sam zamawiam towar w chinach i mogą mi nadrukować albo wypalić nawet logo OE Mazda, tak samo jak podrabiają palniki ksenonowe.
Wychodzi na to, że muszę przerobić wtyk tak aby przyjął szersze W21W i wtedy powinno być już ok.
Rób jak chcesz, jak wiesz co zrobić, to po co pytasz? 
W ramach informacji, mam Cree Q5 5W, również zamawiane z eBay'a i wiem coś o tych żarówkach, a ile pożyją... Odsyłam do definicji i właściwości diod LED
W ramach informacji, mam Cree Q5 5W, również zamawiane z eBay'a i wiem coś o tych żarówkach, a ile pożyją... Odsyłam do definicji i właściwości diod LED

Pytam, bo może już ktoś wymieniał albo robił coś takiego. Do definicji mnie nie odsyłaj bo ją znam i nie ma ona znaczenia, jeśli dioda jest źle wykonana lub nie jest przystosowana do odpowiednich napięć – szybko padnie i tak jak choćby jakieś tanie badziewne diody do postojówek.
Masz W5W Cree i ok – pewnie świeci Ci długo ale charakterystyka świecenia i kierunek takich diód jest gorszy niż szklanej bańki a zalęzy mi na rozproszeniu światła właśnie.
Masz W5W Cree i ok – pewnie świeci Ci długo ale charakterystyka świecenia i kierunek takich diód jest gorszy niż szklanej bańki a zalęzy mi na rozproszeniu światła właśnie.
bieski napisał(a):Maciej Loret napisał(a):– oświetlenie bagażnika – C5W –> kombi (10W), hatchback (5W), sedan (3W) – żarówki rurkowe o długości odpowiednio 10W – 42mm, 5W – 36mm, 3W – 31mm
Może ktoś to potwierdzić? Kupiłem zarówke do bagażnika 42mm i nie pasuje, za duża jest.
Witam
Ja wymieniłem na diodową 31mm. Oryginalna w M6 GY poliftowa też ma 31mm, przynajmniej u mnie. Jak na moje oko to tam nie ma miejsca na 42mm, może na wcisk wejdzie 36mm
dobrzyn22 napisał(a):jest nawet osobny wątek o takim podświetleniu(oświetleniu) bagażnika
masz rację viewtopic.php?f=331&t=133985 to chyba najlepszy sposób podświetlenia. Też tak zrobiłem i jest

navigare necesse est, vivere non est necesse
- Od: 5 gru 2011, 19:39
- Auto: M6 GY 1.8 120 KM '05
Witam. Czy ma któryś z forumowiczów dokładny opis bezpieczników przy lewej nodze? Wg mnie te z manualną są inne niż w rzeczywistości. Proszę o przesłanie na adres abarczewski@webownia.net :–)
- Od: 5 lut 2013, 10:10
- Auto: Mazda 6 kombi Lift – Benzyna 2.0 I, 147 KM, 6-biegowa, rok 2005, oznaczenie silnika LF-DE
Jest pytanie... Wyciągnąłem dzisiaj przycisk od sterowania wysokością świateł mijania, ponieważ nie świecił i moim oczom ukazała się miniaturowa żaróweczka w podstawce. Wygląda ona identycznie jak ta z podświetlania modułu klimatyzacji, tyle że mniejsza. Czy ktoś wie może, jaki jest rodzaj samej żaróweczki bez podstawki, albo razem z podstawką?