Kierunek nadmuchu
Strona 1 z 1
Witam jestem od niedawna posiadaczem Premacy i chciałbym sie dowiedzieć czy istnieje jakaś możliwość zmiany kierunku nadmuchu w kliamtronic. Tzn za pomoca przycisku MODE zmieniam kierunek np z nóg na kabinę. Jest opcja szyba + nogi a nie ma opcji tylko na szybę. Dlaczego? można to zmienić?
-
mgrzegor
Obawiam się, że nie ma takiej możliwości. A szkoda, bo bo z pewnością pozytywnie wpłynęłoby to na parującą w deszczu przednią szybę. Nie wiem jak u Ciebie, ale ja bez klimy w deszczu nie pojeżdżę 
- Od: 4 kwi 2012, 23:13
- Auto: Mazda Premacy Sportive
2.0 LPG
rok prod. 2002
W zasadzie masz rację, ale ten przycisk to nic innego jak uruchomienie klimatyzacji (wtedy faktycznie po 15 sekundach szyba czysta), a ja napisałem, że bez klimy nie pojeżdżę
Filtr kabinowy wymieniony tydzień temu, wilgoci w samochodzie brak, chyba, że się gdzieś ukrywa
. Ta parująca w deszczu szyba to jedna z niewielu wad mojego samochodu.
- Od: 4 kwi 2012, 23:13
- Auto: Mazda Premacy Sportive
2.0 LPG
rok prod. 2002
Właśnie muszę jeszcze wymienić filtr kabinowy. Generalnie mam wrażenie że wentylator słabo wtłacza poweitrze do środka nawet przy maksymalnym ustawieniu. Poprzednio jeździłem seatem to tam głowe urywało i odparowało szybe w 30 sec.
Musze znaleźć jeszcze instrukcję do Premacy aby sprawdzić funkcję tego przycisku o kórym była mowa wyżej. A to nie jest tak przypadkiem że ten przycisk włączał ogrzewanie przedniej szyby?? Moge sie mylić ale wydaje mi się że gdzieś przeczytałem ze niektóre Premacy miały przednia ogrzewana szybę
Musze znaleźć jeszcze instrukcję do Premacy aby sprawdzić funkcję tego przycisku o kórym była mowa wyżej. A to nie jest tak przypadkiem że ten przycisk włączał ogrzewanie przedniej szyby?? Moge sie mylić ale wydaje mi się że gdzieś przeczytałem ze niektóre Premacy miały przednia ogrzewana szybę
-
mgrzegor
to nie jest tak, ze szyba wcale nie będzie parować w trakcie deszczu. filtr, nawet nowy, ma swoją wydajność. w wymianie filtra chodzi o to, żeby zanieczyszczenia nie potęgowały zjawiska. co można zrobić aby pozbyć się wilgoci.
1. wymiana filtra kabinowego
2. sprawdzenie, czy nie podcieka gdzieś od dołu i nie przemaka wykładzina podłogowa (w razie stwierdzenia faktu lokalizacja i usunięcie awarii a doraźnie gazety lub żwirek dla kota aby osuszyć wykładzinę)
3. umycie szyb wewnątrz płynem do mycia naczyń
4. do usuwania wilgoci dajemy albo nawiew ciepłym powietrzem albo klimę. Nadmuch zimny nic nie da bo nie osusza on powietrza.
1. wymiana filtra kabinowego
2. sprawdzenie, czy nie podcieka gdzieś od dołu i nie przemaka wykładzina podłogowa (w razie stwierdzenia faktu lokalizacja i usunięcie awarii a doraźnie gazety lub żwirek dla kota aby osuszyć wykładzinę)
3. umycie szyb wewnątrz płynem do mycia naczyń
4. do usuwania wilgoci dajemy albo nawiew ciepłym powietrzem albo klimę. Nadmuch zimny nic nie da bo nie osusza on powietrza.
- Od: 29 gru 2010, 15:14
Pkt 4. wprowadza w błąd.
Tylko zimne i bez klimy. Efektem ma być czysta szyba,a nie osuszanie samochodu za pomocą klimatyzacji. Klimatyzacja nie jest od tego.
Właśnie taki efekt daje wciśnięcie przycisku nawiewu na szyby.
Tylko zimne i bez klimy. Efektem ma być czysta szyba,a nie osuszanie samochodu za pomocą klimatyzacji. Klimatyzacja nie jest od tego.
Właśnie taki efekt daje wciśnięcie przycisku nawiewu na szyby.
Ostatnio edytowano 6 paź 2012, 11:05 przez Yard, łącznie edytowano 1 raz
Witam!
Podłączę się po temat.
Mam pytanie. Od pewnego czasu rano, gdy wsiadam do auta, przednia szyba zaczyna od razu parować po odpaleniu silnika i skierowania nadmuchu na szybę. Nadmienię, że szyba nie jest w ogóle zaparowana przed odpaleniem. Zmieniłem filtr kabinowy, myśląc, że on będzie przyczyną, ale niewiele to dało. Przeszukałem całe auto i nigdzie na podłodze, pod dywanikami, w kole zapasowym wilgoci nie widać. W którym miejscu układu nawiewu powietrza może zbierać się syf, zbierający wilgoć i powodujący parowanie szyb?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Podłączę się po temat.
Mam pytanie. Od pewnego czasu rano, gdy wsiadam do auta, przednia szyba zaczyna od razu parować po odpaleniu silnika i skierowania nadmuchu na szybę. Nadmienię, że szyba nie jest w ogóle zaparowana przed odpaleniem. Zmieniłem filtr kabinowy, myśląc, że on będzie przyczyną, ale niewiele to dało. Przeszukałem całe auto i nigdzie na podłodze, pod dywanikami, w kole zapasowym wilgoci nie widać. W którym miejscu układu nawiewu powietrza może zbierać się syf, zbierający wilgoć i powodujący parowanie szyb?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
- Od: 18 paź 2011, 16:29
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 2000 r.
Głównym elementem powodującym zaparowywanie szyb jest kierowca. Tego elementu raczej nie da się wyeliminować.
Przewietrz samochód po zakończeniu jazdy lub przed jazdą.
Taka sama sytuacja (tylko z drugiej strony szyby) występuje jesienią czy zimą u parkujących w garażu. Różnica temperatur.
Przewietrz samochód po zakończeniu jazdy lub przed jazdą.
Taka sama sytuacja (tylko z drugiej strony szyby) występuje jesienią czy zimą u parkujących w garażu. Różnica temperatur.
witam miałem problem z parującom szybą ale w astra G próbowałem wszystkiego i nic nie pomagało a przyczyna była prosta po prostu silniczek od zamykania i otwierania obiegu był popsuty i obiek był cały czs zamknięty
-
darecki3007
Strona 1 z 1