Radex napisał(a):mi nie podeszło, jakieś takie cierpkie, wytrawne, trochę jak kwas chlebowy a jednocześnie nie czułem typowego chmielowego smaku...
Guinness – ciemne piwo górnej fermentacji typu stout, produkowane w 50 krajach na świecie i sprzedawane w 100[1]. Od lipca 2011 roku na rynku polskim Guinness dystrybuowany jest przez Grupę Żywiec[2].
Guinness to najpopularniejsze piwo w Irlandii, warzone w założonym przez Arthura Guinnessa browarze St. James's Gate Brewery w Dublinie. Piwo szybko zdobyło popularność na Wyspach Brytyjskich, a później na całym świecie. W 1833 roku firma była największym irlandzkim browarem, a pół wieku później produkowała już milion beczek piwa rocznie. Dziś na świecie wypija się 10 milionów kufli Guinnessa dziennie[3], a działający od ponad 250 lat browar jest jedną z największych i najbardziej znanych firm piwowarskich na całym globie. Obecnie Guinness jest częścią brytyjskiego koncernu Diageo.Guinness to bardzo ciemne piwo, ze względu na kolor często nazywane czarnym towarem (z ang. the black stuff)[4]. Produkowane jest na bazie czterech składników: jęczmienia, wody, chmielu i drożdży. Oryginalny kolor oraz wyrazisty, słodko-gorzki smak zawdzięcza dodatkowi palonego słodu jęczmiennego. Gęsta, kremowa piana, z której słynie Guinness, powstaje dzięki napełnianiu beczek mieszaniną dwutlenku węgla i azotu – wpychają one trunek, nadając pianie trwałość[5]. Pinta Guinnessa zawiera 190 kilokalorii – to piwo jest mniej kaloryczne niż piwo jasne (0,5 l jasnego piwa zawiera ok. 215 kilokalorii). Jego receptura jest opatentowana i chroniona. itd...