Ogrzewanie – leci ledwo chlodne powietrze a nie gorace
Sprawdź poziom płynu w chłodnicy oraz sprawdź termostat. Dodatkowo celem przetestowania, przysłoń całą chłodnicę tekturą. Koniecznie musisz obserwować wtedy podczas jazdy wskaźnik temperatury. Jeśli ta ostatnia metoda pomoże i silnik nie będzie się przegrzewał (a nie powinien), to będziesz miał po sprawie. Dodam, że ja przez ubiegłą zimę jeździłem z tekturą na chłodnicy i nic się nie stało. Może jest to rozwiązanie rodem z Leopolda, ale skuteczne...
Pozdrawiam
..::GofNet::..
Pozdrawiam
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Wniosek jest oczywisty, nie lać zadnego syfu do układu chłodzenia, jak kupowałem swój sprzęcik to coś zielonego wypływało ze zbiorniczka wyrównawczego i chłodnica ciekła troszke ale górą byłem pewny że coś jest wlane ale chyba raczej nie, po odpaleniu jak tylko wskazówka od temp sie ruszy w aucie jest gorąco, szyb w życiu nie skrobałem bo same odmarzają 
- Od: 9 lip 2005, 15:13
- Auto: Mazda 323 F BG 1.6i GLX 91rok
GofNet: mam stan plynu
zastanawia mnie jedno: zeszlej zimy wszystko bylo OK,
dobiore sie jeszcze do termostatu,
czytalem co i jak, wiec postapie wg Waszych instrukcji ;–)
mefyoo: tak samo mialew w zeszla zime, teraz leci gorace powietrze, ale na podwyzszonych obrotach silnika....
tak jakby cos bylo przypchane i dopiero podwyzszone obroty wprawialy w ruch plyn w ukladzie chlodniczym...
:–/
zastanawia mnie jedno: zeszlej zimy wszystko bylo OK,
dobiore sie jeszcze do termostatu,
czytalem co i jak, wiec postapie wg Waszych instrukcji ;–)
mefyoo: tak samo mialew w zeszla zime, teraz leci gorace powietrze, ale na podwyzszonych obrotach silnika....
tak jakby cos bylo przypchane i dopiero podwyzszone obroty wprawialy w ruch plyn w ukladzie chlodniczym...
:–/
- Od: 2 paź 2004, 23:30
- Auto: 323F '96, CBR
No tak, widze, ze wiekszosc 323F ma ten problem. /ja takze jestem po sekcji kokpitu. Nic wesolego we dwoch 6 godzin pracy. Pozrywany naskorek i poobijane plecy. Ogolnie rzeznia. I tylko po to aby zalutowac cieknaca nagrzewnice. Prawde mowiac nie cieknie ale grzeje nadal b slabo. Jezdze od dwoch tygodni z oslona chlodnicy. Troche jest cieplej ale nie jakos bardzo. Po prostu mam czyste szyby i nie marzna mi palce u stóp.
Wymieniem termostat – podobno sa rozne temperatury otwarcia – wiec jakis 85-90stopni wezme bo te nasze mazdy to maja chyba 75stopniC. Zobaczymy
Wymieniem termostat – podobno sa rozne temperatury otwarcia – wiec jakis 85-90stopni wezme bo te nasze mazdy to maja chyba 75stopniC. Zobaczymy
F-ka – diabelskie nasienie!
- Od: 2 sie 2004, 20:22
- Auto: 323F BJ 2.0DITD
626GECronos 2.5V6
Dzis sie wkurw.......m na to, ze inni mają cieplo a ja zimno w madzi i przystąpilem do działań.Jak juz pisalem rok temu wyjmowalem nagrzewnice i ją reanimowalem ale efekt byl tylko na chwile.Więc dzis zdjęłęm węże dopływu i odpływu płynu do nagrzewnicy.Podłączylem wąz ogrodowy i pod ciśnieniem przepłukałem ją.Oczywiscie polecialo duzo brązowej cieczy ( ROCZNE PETRYGO ).Czynnosc powtorzyłem pare razy zmieniając otwory (raz dopływ , raz odpływ ) pózniej przez krótki węzyk nalałem jakis płyn do Kibla ( czytaj WC
) .Po godzinie znów wypłukałem, założyłem węże na swoje miejsce,dolałem ubytek płynu i........Próba.Po złapaniu temp zaczeło grzac panowie
Nie jest tak gorąco jak w nowych furach ale LECI BARDZO CIEPŁE POWIETRZE.Jestem zadowolony.Cała praca trwała około 1.5 h.Wiem, ze juz to robiles Ravo ale moze jeszcze raz nie zaszkodzi.Daj znac.

- Od: 28 gru 2004, 17:17
- Auto: Kiedyś 323f BG,BA.Teraz Toyota Corolla E12
KUCZYS napisał(a):Wiem, ze juz to robiles Ravo ale moze jeszcze raz nie zaszkodzi.Daj znac.
chyba tak zrobie myslalem o calgonicie ale jak wlasnie wlac tam czegos do tej nagrzewnicy by byc pewnym na 100 procent ze to tam wlecialo ale sprobuje tak jak ty
ravo napisał(a):jak wlasnie wlac tam czegos do tej nagrzewnicy by byc pewnym na 100 procent ze to tam wlecialo
W bardzo prosty sposób.Tak jak ja zrobiłem.Jesli zdejmiesz juz węże zostaną tam takie kilkucentymetrowe przedłóżki, które wychodzą z nagrzewnicy.Musisz je zdjąć naciskając na zapadki i ciągnąc.Utnij kawałek gumowego węża- około 40cm, wsadż w lewy kanał ( stojąc przodem do silnika ).Wlej chemikalia przez wąż. (moje chemikalia były troche gęste wiec musiałem pomagac poprzez lekkie dmuchanie w wąż

jeszcze ejdno pytanko co lepsze plyn do klopa (kret) czy calgonit do pralki ? co polecacie ? i czy moge to zrobic na dworze bo nie mam garazu(chodzi o to czy cos da zostawienie tych preparatow na noc w temp ok 0)
Kret też nieżle wpieprza syfy.Mozesz pomieszac.Zapytaj w sklepie chemicznym, moze ci doradzą co dobrze usuwa takie syfy. Nie wiem czy jest konieczne zostawiac to przez noc.Lepiej w dzień.
jade wlasnie na walke
moj plan to najpierw strumien wody potem kret potem woda potem calgonit potem woda potem porzadne odpowietrzenie ukladu i musi grzac jak nie to szukajcie mojej mazddy na zlomie
za pare godzin wynik 
uzylem w koncu jakies preparatu z hipermarketu na ktorym pisalo do kamienia rdzy i tluszczu, przeplukalem nagrzewnice no i grzeje jest prawie idealnie moglo by jeszcze byc cieplej ale to potrzebny jakis lepszy srodek ale jaki najlepiej aby taki ktory moglby byc caly czas w obiegu bez koniecznosc zmiany plynu,uklad odpowietrzylem dobrze
No to wielkie gratki...w końcu w samochodzie zagościło ciepełko
Czyli część walki zakończona sukcesem. Teraz resza może zrobić tak samo
...oczywiście o ile mają zimno w furkach
Czyli część walki zakończona sukcesem. Teraz resza może zrobić tak samo
Naczelna Maruda Forum aka Kaszpirowski
- Od: 1 kwi 2005, 21:35
- Auto: Ford Mondeo 1.6 TI 2008
Wymienielm termostat na temp. 88 stopni C
Pamietajcie – jak to bedziecie robic wezcie ze soba silikon, albo nowa uszczelke, ktora nie wystepuje w komplecie z termostatem!
Powiem tak- nie myslalem ze od temperatury silnika tyle zalezy.
1. mam cieple powietrze w aucie (ale nagrzewke warto takze przeplukac)
2. jak jade 150 km/h takze jest ono cieple :–)
3. silnik pracuje bardziej równo i autolepiej się zbiera.
4. dogrzany silnik mniej pali.
Jak sie okazuje w 323F z silnikami B6 i BP jest termostat dwustopniowy![/list]
Pamietajcie – jak to bedziecie robic wezcie ze soba silikon, albo nowa uszczelke, ktora nie wystepuje w komplecie z termostatem!
Powiem tak- nie myslalem ze od temperatury silnika tyle zalezy.
1. mam cieple powietrze w aucie (ale nagrzewke warto takze przeplukac)
2. jak jade 150 km/h takze jest ono cieple :–)
3. silnik pracuje bardziej równo i autolepiej się zbiera.
4. dogrzany silnik mniej pali.
Jak sie okazuje w 323F z silnikami B6 i BP jest termostat dwustopniowy![/list]
626GECronos 2.5V6
Mimo tego, że mam dobry (zeszłoroczny) termostat, to chyba pomyślę również nad jego wymianą. Oczywiście na taki z wyższą temperaturą otwarcia. Podczas pierwszej zmiany nie zwracałem na to uwagi, ale życie uczy...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
http://download.mx3.info/mazdaspeed.exe
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
(v4.10)
oc.gd
zb.gd
zo.gd
zu.gd
agd.gd
fiat.cc
0sy.pl
vmix.pl
2sze.pl
feryt.pl
redface.pl
newjeans.pl
Kosztowal 43 pln w JC – ale oryginalny Takato
Plyn oczywiscie trzeba usunac z ukladu przed demontazem (ale nie ma go duzo i nic trudnego)
Przy okazji – ja zalewam auto Glikolem koncentratem marki Texaco – jest spoko.
Wchodzi go okolo 4 l. 8zl/litr
Czy ktos wie ile kosztuje zaminnik nowy nagrzewnicy i czy jest w ogole taki?
Plyn oczywiscie trzeba usunac z ukladu przed demontazem (ale nie ma go duzo i nic trudnego)
Przy okazji – ja zalewam auto Glikolem koncentratem marki Texaco – jest spoko.
Wchodzi go okolo 4 l. 8zl/litr
Czy ktos wie ile kosztuje zaminnik nowy nagrzewnicy i czy jest w ogole taki?
626GECronos 2.5V6
No cóż mam też ten sam problem.Szukając poprzez opcje "szukaj" znalazłem mnóstwo przyczyn i pomysłów jego rozwiązania. Aż się zakręciłem
i nie wiem od czego zacząć. Czy ktoś kompetentny w tej materii mógłby uściślić co jakie skutki powoduje. Tzn. co wywoluje niesprawna nagrzewnica a co termostat, itp.? Prosze!!!
- Od: 13 lis 2005, 15:06
- Auto: Protege LX 1,5 1995r automat,