Mazda3 (BK) – Nasze wrażenia i opinie
witam wie ktos jaki kod ma skrzynia biegów w madzi BK 2005r czy jest to IB5???
- Od: 13 maja 2012, 14:40
- Auto: mazda 3 bk 1.6 benzyna 2005r
Witam, Mam pytanie do posiadaczy 1,6 diesla.
Jakie oborty i spalanie sa przy 140 i 160km/h?
Jak przyspieszenie? da sie coś wyprzedzić??
Jak jest wyciszona? czy przyy 160km/h da sie rozmawiac normalnie czy trzeba juz glosniej?
Pozdrawiam
Jakie oborty i spalanie sa przy 140 i 160km/h?
Jak przyspieszenie? da sie coś wyprzedzić??
Jak jest wyciszona? czy przyy 160km/h da sie rozmawiac normalnie czy trzeba juz glosniej?
Pozdrawiam
skrzynia 5 stopniowa, wiec przy autostradowych prędkościach już trochę ssie
obroty na piątym biegu mniej więcej 2000 przy 100 km/h
spalanie przy 140 km/h odnotowałem 6,4 (3 osoby i bagaż)
Niestety samochód IMO dość kiepsko wyciszony, przy autostradowych prędkościach silnik jest do wytrzymania, ale dość mocno słychać całą resztę, mimo to niektórzy pasażerowie nie narzekają i potrafią przespać pół trasy przy prędkościach 140+
obroty na piątym biegu mniej więcej 2000 przy 100 km/h
spalanie przy 140 km/h odnotowałem 6,4 (3 osoby i bagaż)
Niestety samochód IMO dość kiepsko wyciszony, przy autostradowych prędkościach silnik jest do wytrzymania, ale dość mocno słychać całą resztę, mimo to niektórzy pasażerowie nie narzekają i potrafią przespać pół trasy przy prędkościach 140+
dzięki za info.
jakie prędkości masz na myśli mówiąc autostradowe?
ja jeżdżę benzyna 323f 2.0 z 2001r.
przy 170km/h jest 5tys obr. brakuje tego 6 biegu albo lepszego wyciszenia.
pow 130 już trzeba głośniej mówić,
jakie prędkości masz na myśli mówiąc autostradowe?
ja jeżdżę benzyna 323f 2.0 z 2001r.
przy 170km/h jest 5tys obr. brakuje tego 6 biegu albo lepszego wyciszenia.
pow 130 już trzeba głośniej mówić,
Powyżej 140 już trzeba głośniej mówić. Słychac dosyć mocno szum powietrza i opon, szczególnie z tyłu. Generalnie prowadzi się bardzo dobrze i pewnie.
Ostanie wskazanie: przejazd z Krakowa do Częstochowy – średnie zużycie paliwa 5,6l przy prędkościach:
160-180km/h od bramki do bramki na A4
100-140km/h od zjazdu z A4 do Częstochowy.
Na pokładzie 4 osoby i pełny bagażnik.
Prędkości autostradowe to kolega ma na myśli chyba takie, które nie schodzą poniżej 100-120km/h
Wskazanie zużycia odczytane z wyzerowanego komputera.
Ostanie wskazanie: przejazd z Krakowa do Częstochowy – średnie zużycie paliwa 5,6l przy prędkościach:
160-180km/h od bramki do bramki na A4
100-140km/h od zjazdu z A4 do Częstochowy.
Na pokładzie 4 osoby i pełny bagażnik.
Prędkości autostradowe to kolega ma na myśli chyba takie, które nie schodzą poniżej 100-120km/h
Wskazanie zużycia odczytane z wyzerowanego komputera.
Witam
Mam zamiar kupic mazde 3 i chce sie poradzic osob ktore uzytkuja samochod. Glownie jezdze raczej po miescie, nie czesto w korkach, raczej taka spokojna jazda po miescie i czasem dluzsze trasy. I mam owy problem czy wybrac benzyne czy diesla, slyszalem ze diesle mniej pala ale za to wiekszy koszt utrzymania jak sie cos zepsuje itd. Ogolnie nie znam sie zabardzo na tej calej mechanice i dlatego chce sie dowiedziec co bardziej polecacie. Z gory jestem wdzieczny za wszystkie opinie o silnikach i ogolnie o samochodzcie, jak sie sprawuje na drogach (prowadzenie) przyspieszenie itd.
Pozdro!!!
Mam zamiar kupic mazde 3 i chce sie poradzic osob ktore uzytkuja samochod. Glownie jezdze raczej po miescie, nie czesto w korkach, raczej taka spokojna jazda po miescie i czasem dluzsze trasy. I mam owy problem czy wybrac benzyne czy diesla, slyszalem ze diesle mniej pala ale za to wiekszy koszt utrzymania jak sie cos zepsuje itd. Ogolnie nie znam sie zabardzo na tej calej mechanice i dlatego chce sie dowiedziec co bardziej polecacie. Z gory jestem wdzieczny za wszystkie opinie o silnikach i ogolnie o samochodzcie, jak sie sprawuje na drogach (prowadzenie) przyspieszenie itd.
Pozdro!!!
- Od: 10 cze 2012, 15:15
- Auto: mazda 3
mafioo napisał(a):Witam
Pozdro!!!
Zdecydowanie benzyna. Pozostaje jeszcze kwestia jaki silnik 1.6 czy 2.0. Różnica w spalaniu podobno ok 1L więcej dla 2.0. 1.6 do spokojnej jazdy wystarczy po mieście jak i w trasie, jeśli natomiast lubisz poszaleć od czasu do czasu to 2.0 będzie odpowiednie ma w końcu te ~40KM więcej. Dużo zależy od tego jakim jesteś kierowcą i czego oczekujesz.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
a jesli chodzi o spalanie w cyklu miejskim 1.6 benzyna bo raczej tylko taki silnik mnie interesuje to ile mniej wiecej wychodzi?? bo roznie czytalem, niektorzy pisza ze nawet 10 l i to mnie troche przeraza. Tak samo jesli chodzi o ubezpieczenie mniej wiecej w jakich granicach za taki silniczek, ktos sie orientuje??
wiekszy koszt utrzymania jak sie cos zepsuje itd.
jak coś sie zepsuje..hmm to może być kolego róznie może Ci sie zepsuć silniczek od wycieraczek lub np turbinka nie znasz dnia ani godziny w przypadku benzyny może byc podobnie- wszystko zależy od poprzedniego własciciela i od tego jak on dbał i jak Ty bedziesz dbał – ja polecam dobrze sprawdzić samochód przed zakupem nawet wydając 200-300 zl w aso .
Nie sugeruj sie tym że benzyna przy małych odlegościach ja np pokonuje rocznie ok 12 tys km miałem diesla i kupilem M3 w dieslu tylko poczytalem i chcialem bez filtra cząstek stalych.
Polecam Ci zaglądnąć do działu nasze mazdy i poogladać poczytać.
Dwa jest na forum poradnik jak kupić i na co zwracać uwage przy M3.
Trzy możesz podjedź na jakiegoś spota regionalnego ogladnij pogadaj.
Cztery na tematach regionalnych możesz poprosić żeby ktoś podjechał i zobaczył ten upatrzony samochód.
pozdrawiam
ubezpieczenie w hestii za 1.6 OC i AC (bez szyb i pomocy drogowej) w ubiegłym roku płaciłem 1803zł samochód jest na tatę 60% zniżek. Jeśli chodzi o spalanie to są na forum osoby które twierdzą że spalanie w mieście sięga im nawet 15L dla silnika 2.0. Trzeba wziąć pod uwagę że każdy ma swój styl jazdy, młodość lubi się wyszaleć
. Ja mam 1.6 spalanie masz w podpisie wychodzi różnie dużo też zależy na jakie paliwo trafisz na tych firmowych stacjach też można się przejechać. No i należę do tych młodych co lubią poszaleć czasem
Lać i jeździć. Jak coś się ma popsuć to się popsuje takie ryzyko... W benzynie nie martwisz się o czystego smoka, dolewanie oleju co ileś tam tysięcy itd czy Ci odpali zimą przy dużym mrozie.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

VW Polo 6N 1.0 1999
lukaszm napisał(a):które twierdzą że spalanie w mieście sięga im nawet 15L dla silnika 2.0
O czymś takim to jeszcze nie słyszałem
2,0 w miejście pali mi 9,5.
radzi89 napisał(a):lukaszm napisał(a):które twierdzą że spalanie w mieście sięga im nawet 15L dla silnika 2.0
O czymś takim to jeszcze nie słyszałemMPS w mieście przy mocno dynamicznej jeździe pali mi 14,5
![]()
2,0 w miejście pali mi 9,5.
Seraf napisał(a):15 l to mi sięga na LPG i to też jak mocno go pałuję bo na benzynie to więcej jak 10 max 11 nie powinien palić
W którymś wątku ktoś to pisał że mu dużo pali nie zapominajmy też o koledze waluś któremu auto ciągle za dużo pali. W większości przypadków duże spalanie to przyczyna problemów z silnikiem, które należy rozwiązać. Może przesadziłem z ilością ale miałem na myśli duże zaokrąglenie

VW Polo 6N 1.0 1999
Witam po dłuższej przerwie (ah ta praca )
.Jeżeli chodzi o ubezpieczenia mazdy ja akurat mam samo oc zniżek 60% w firmie TUZ +szyby i assistance standard zapłaciłem 510zł
także wydaje mi sie zę cena jest dobra,co do samej mazdy zdecydował bym na benzynę dla tego że więcej jest problemów z dieslem(wynika to z samego forum) i zakładanych postów. Jeżeli chodzi o spalanie polecam wątek:
viewtopic.php?f=114&t=82385&start=580
viewtopic.php?f=114&t=82385&start=580
Witam
Na jazde w takim miescie jak Kraków to uwazam ,ze dla diesla to masakra wieczne korki itd.
uwazam ,ze nie da sie jeżdzić dieslem w korkach bez uszczerbku dla silnika i podzespołów juz nie mówiac o tym jak ktoś ma wspaniały filtr :Całe szczęscie ja nie mam
Mazda diesel to Mazda diesel ona potrzebuje powietrza a nie duszenia się w korkach i wąchania cudzych bąk..
Moja jeżdzi na drugą strone miasta do pracy wiec tylko obwodnica
spalanie 4,8 l a jeżdzac po miescie 6,4 l
a jak cos ma sie zepsuc to się zepsuje ,sam wiem po sobie
najwazniejsze żeby z rynku wyciągnąć dobre autko i pożądnie o nie dbać.
No i oczywiście trzeba mieć pożądnego uczciwego mechanika .
u mnie pierwsza awaria po 150 tys egr+przepływka czyli norma w tych autach , a teraz bajka
Na jazde w takim miescie jak Kraków to uwazam ,ze dla diesla to masakra wieczne korki itd.
uwazam ,ze nie da sie jeżdzić dieslem w korkach bez uszczerbku dla silnika i podzespołów juz nie mówiac o tym jak ktoś ma wspaniały filtr :Całe szczęscie ja nie mam
Mazda diesel to Mazda diesel ona potrzebuje powietrza a nie duszenia się w korkach i wąchania cudzych bąk..
Moja jeżdzi na drugą strone miasta do pracy wiec tylko obwodnica
spalanie 4,8 l a jeżdzac po miescie 6,4 l
a jak cos ma sie zepsuc to się zepsuje ,sam wiem po sobie
najwazniejsze żeby z rynku wyciągnąć dobre autko i pożądnie o nie dbać.
No i oczywiście trzeba mieć pożądnego uczciwego mechanika .

u mnie pierwsza awaria po 150 tys egr+przepływka czyli norma w tych autach , a teraz bajka
Bolo124 napisał(a):Mazda diesel to Mazda diesel
Mazda diesel to citreoen diesel, to peugeot diesel itd
oj tam oj tam nie liczy sie tylko silnik ale równiez to co jest w okół
niego
ostatnio szwagier chciał kupić puga 307 sw z silnikiem 1,6 d
jak poczytał o akcjach serwisowych to odrazu mu przeszło i wcale nie chodziło o silnik to samo cytryna
ostatnio szwagier chciał kupić puga 307 sw z silnikiem 1,6 d
jak poczytał o akcjach serwisowych to odrazu mu przeszło i wcale nie chodziło o silnik to samo cytryna
bolo124 jak sie zna kraków to troche można ominac wiec nie przesadzaj
zalezy gdzie sie jedzie i o ktorej godzinie
to napisałem ja rodowity Krakus
wiec nie straszcie tymi dieslami, a kolega niech przeczyta 10 osttatnich postów i sam dojdzie do sedna sprawy
to napisałem ja rodowity Krakus
wiec nie straszcie tymi dieslami, a kolega niech przeczyta 10 osttatnich postów i sam dojdzie do sedna sprawy
znam Kraków i wiem można tak jażdzic zeby omijać korki wystarczy nie wieżdzać w centrum
a szczególnie w aleje wielu imion ( ty wiesz o co chodzi)
fakt ostatnio Kraków sie odkorkował przez parę inwestycji ale przypomnij sobie co było przez ostatnie dwa lata
ikea -dramat (teraz też dramat
)
aleje -dramat
dojazd do Huty -dramat
Kapelanka -dramat
Zakopiańska -dramat
No teraz jest lepiej bo wszyscy obwodnicami zapierniczaja ale nie wszędzie sie da
a kto jaki motor wybierze to jego sprawa
ja tylko uważam ,że jazda dieslem jak nie ma płynnego ruchu to żadna przyjemność
Dlatego też jak mam coś do załatwienia w centrum (rynek) to jade tramwajka a nie samochodem bo jestem w 20 min a nie 40 min i nastepne 20 min szukać miejsca
a jak mam cos do załatwienia gdzie indziej to jeżze obwodnicami i wieżdzam od
strony i wtedy jest ok .
fakt ostatnio Kraków sie odkorkował przez parę inwestycji ale przypomnij sobie co było przez ostatnie dwa lata
ikea -dramat (teraz też dramat
aleje -dramat
dojazd do Huty -dramat
Kapelanka -dramat
Zakopiańska -dramat
No teraz jest lepiej bo wszyscy obwodnicami zapierniczaja ale nie wszędzie sie da
a kto jaki motor wybierze to jego sprawa
ja tylko uważam ,że jazda dieslem jak nie ma płynnego ruchu to żadna przyjemność
Dlatego też jak mam coś do załatwienia w centrum (rynek) to jade tramwajka a nie samochodem bo jestem w 20 min a nie 40 min i nastepne 20 min szukać miejsca

a jak mam cos do załatwienia gdzie indziej to jeżze obwodnicami i wieżdzam od

Jeszcze jedno pytanie odnoscie szyb, sprawdzalem jeden samochod i przednia szyba ma oznaczenie . . . 0 firmy nie pamietam, zas przednie boczne od strony kierowcy i pasazera ma . . . 4 , caly tyl zas . . . 5
samochod z 2005 roku tak napisano i mi powiedziano wiec daje mi to do myslenia co bylo robione w danym samochodzie, czy to tak ma byc czy poprostu byly wymieniane szyby??
samochod z 2005 roku tak napisano i mi powiedziano wiec daje mi to do myslenia co bylo robione w danym samochodzie, czy to tak ma byc czy poprostu byly wymieniane szyby??