Problem z zawieszeniem-buja samochodem.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez kastet1500 » 4 cze 2012, 20:59

Witam, jestem tu nowy jeśli coś zrobiłem nie tak to proszę mnie poprawić ale nie kasować tematu:)
Posiadam Mazdę 6 z 2004 2.0 diesel 121km sedan. Mam problem z zawieszeniem. Zrobiło się bardzo miękkie. Na zakrętach buja samochodem. Dwa miesiące temu wymieniłem w przednim zawieszeniu taką tuleję w której była guma (zużyła się już) w prawym kole. Mechanik sprawdził mi wtedy amortyzatory i powiedział że są w dobrym stanie jedynie jeden z tyłu jest w stanie średnim. Od miesiąca mam problem z bardzo miękkim zawieszeniem, objawia się to w zakrętach i przy prędkościach powyżej 90km/h. Ostatnio zauważyłem też ze samochód minimalnie ściąga w lewą stronę, a gdy jadę prosto to kierownica jest o parę centymetrów przekręcona w prawo.(samochód na pewno nie był bity i jeżdzę nim już 4 lata) Wydaje mi się, że są to amortyzatory, ale nie chce wymieniać na darmo jeśli to nie ich wina. Jak myślicie co to może być? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Początkujący

Od: 1 lis 2011, 13:56
Auto: Mazda 6 GG 2.0 l Diesel 121 KM 2004r

Postprzez dexter1515 » 4 cze 2012, 21:27

a ze stabilizatorem ok wszystko ewentualnie łączniki ?
Najprosztsze rozwiązania są najlepsze......
Forumowicz

Od: 5 lut 2012, 19:18
Auto: M6 GG 1,8 120km 2003r.

Postprzez kastet1500 » 4 cze 2012, 23:17

Nie mam pojęcia. Na stacji kontroli pojazdów bez problemów mi to sprawdzą, ewentualnie u mechanika? Ile tak stabilizator może kosztować i łączniki? Obie te części są łatwo widoczne czy trzeba dużo rozkręcać aby się do nich dostać?
Początkujący

Od: 1 lis 2011, 13:56
Auto: Mazda 6 GG 2.0 l Diesel 121 KM 2004r

Postprzez Wojtek » 5 cze 2012, 00:41

kastet1500 napisał(a):Na zakrętach buja samochodem. Dwa miesiące temu wymieniłem w przednim zawieszeniu taką tuleję w której była guma (zużyła się już) w prawym kole. Mechanik sprawdził mi wtedy amortyzatory i powiedział że są w dobrym stanie jedynie jeden z tyłu jest w stanie średnim.

takie rzeczy mozna szybko zweryfikowac i wymienic...
podjedz na stacje diagnostyczna... niech wytrzesa autko i bedziesz mial czarno na bialym...
wtedy tu wroc... bo nikt inny nie zdiagnozuje Twojego auta na odleglosc...
forum jest do naprowadzenia... wsparcia itd, ale nie zastapi wizyty u specjalisty...
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM