TCS i DSC – działa/nie działa? Mam, czy nie?
Może ktoś wie
Jakie wersje auta nie mają DSC
i czy jak nie ma DSC to jest ABS ?
Jakie wersje auta nie mają DSC
i czy jak nie ma DSC to jest ABS ?
MAZDA 3 Mazda 6 CZĘŚCI TEL 790 370 150
MazdaLublin napisał(a):czy jak nie ma DSC to jest ABS ?
z tego co wiem ABS jest – niezależnie od istnienia DSC
SIKSPAK napisał(a):No tak ale jak wyłącznik DSC wyłącza także TCS to powinno wyświetlić TCS off i DSC off a wyświetla tylko DSC off...więc nie wiem czy wtedy TCS jest wyłączone bo nie wyświetla off...hmmmmm
Napewno jest wyłaczone i TCS i DSC a że lampka jest tylko DSC off to juz trzeba się Mazdy zapytać dlaczego tak zrobili.
Grzyby napisał(a):To nie ma wyłącznika. I nie da się wyłączyć.
Przegladnalem troche rzeczy i wyglada na to ze byly wersje tylko z TCS i mialy wylacznik TCS cos na styl mazdy 626
ABS jest powiazany z TCS natomiast DSC jest jakby dodatkowym modulem pomimo ze wszystkie trzy uklady sa w jednej puszce przy pompie ABSMazdaLublin napisał(a):i czy jak nie ma DSC to jest ABS
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Witam wszystkich.
Moje pytanie jest odnośnie wyłączenia systemów DSC,TCS i ABS.Jestem posiadaczem 6-tki w której mam przycisk DSC OFF.Czy on wyłącza wszystko czy tylko samo DSC?Czytałem troche na forum ,że trzeba pare sekund przytrzymać ten przycisk i ,że wyłączy się wszystko?.Próbowałem różnych kombinacji i na desce pokazuje mi tylko "DSC OFF".Próbowałem ruszyć z miejsca z piskiem opon ale się nie udało a auto zaczęło wchodzić w wibracje.
Prosze o jakieś konkretne odpowiedzi.
Z góry dziękuje.
Moje pytanie jest odnośnie wyłączenia systemów DSC,TCS i ABS.Jestem posiadaczem 6-tki w której mam przycisk DSC OFF.Czy on wyłącza wszystko czy tylko samo DSC?Czytałem troche na forum ,że trzeba pare sekund przytrzymać ten przycisk i ,że wyłączy się wszystko?.Próbowałem różnych kombinacji i na desce pokazuje mi tylko "DSC OFF".Próbowałem ruszyć z miejsca z piskiem opon ale się nie udało a auto zaczęło wchodzić w wibracje.
Z góry dziękuje.
Pablo:Mazda 6 2.0 16v Liftback 2005 141HP
- Od: 6 lut 2007, 15:37
- Auto: Mazda 6 2.0 16v Liftback 2005 141HP
pablo604 napisał(a):Witam wszystkich.
Z góry dziękuje.
U mnie naciśniecie DSC wyłącza wszystko czyli TCS i DSC wówczas można palić laczka bez kontroli trakcji

- Od: 29 mar 2011, 21:02
- Auto: Mondeo MKIV 2009 2.0 TDCI GHIA X -173km i 408NM!!
Czy jest możliwe, że mój samochód nie posiada TSC? Mam auto już ponad rok i w sumie nie zwróciłem wcześniej uwagi(w zimie nigdzie sie nie kopałem), ale ostatnio bawiłem sie na mokrym i TSC nie reagowało, kontrolka przy uruchamianiu silnika też sie nie zapala;/ Auto wyposażone jest przyzwoicie, DSC nie posiadam co prawda ale myślałem, że w aucie tej klasy TSC to standard.Można to jakoś sprawdzić? To mój VIN JMZGY19T671452983
- Od: 5 mar 2011, 17:33
- Auto: Mazda 6 CiTD 121KM GY 2007r.
Sagitt napisał(a):literówka, oczywiście miało być TCS
juz lepiej
w UK maja to na pokladzie najwyzsze wersje, w ktorych jest 6-cio plytowa zmieniarka
czyli TS2 i Sport
i jak masz ten system, to musisz miec wylacznik: DSC/TCS OFF
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
odgrzewam kotleta.
TCS chyba u mnie nie istnieje jak narazie kręce bączki pale gumę w mojej M6 i poczułem tylko ABS a palić bume na lodzie moge bez końca. starałem się wyjechać wczoraj pod górkę z domu i mi sie to nie udało kontrola trakcji się nie świeci i nie wiem gdzie do cholery jest bezpiecznik od tego czy też czujnik. nie mam jak sie teraz wydostać autem z domu bo po prostu nie wyjadę.
Jak sprawdzić domowym sposobem co jest grane. ?
TCS chyba u mnie nie istnieje jak narazie kręce bączki pale gumę w mojej M6 i poczułem tylko ABS a palić bume na lodzie moge bez końca. starałem się wyjechać wczoraj pod górkę z domu i mi sie to nie udało kontrola trakcji się nie świeci i nie wiem gdzie do cholery jest bezpiecznik od tego czy też czujnik. nie mam jak sie teraz wydostać autem z domu bo po prostu nie wyjadę.
Jak sprawdzić domowym sposobem co jest grane. ?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
bula6595 napisał(a): nie mam jak sie teraz wydostać autem z domu bo po prostu nie wyjadę.
kontrola trakcji Ci tego z pewnością nie ułatwi
Wydaje mi się, że coś na pewno ułatwi. Jednak kontrola trakcji pomaga jedynie przy ruszaniu, ale nie wciągnie samochodem pod górę przy obu kołach na lodzie. Nie wiem czy nawet M6 4x4 dałaby rade.
Także szpadel, kilof albo sól w dłoń i naprzód
Także szpadel, kilof albo sól w dłoń i naprzód

koledzy nie rozumieją ... chodz io to że co bym nie zrobił TCS nie włącza się .. przy ruszaniu czy w poślizgu czy gdziekowiek nie reaguje wiem jak reaguje w citroenach czy renault ale tu ani nie dygnie piszecie sami ze dusi silnik lub ze hamuje jedno lub drugie koło.
ZERO REAKCJI.
ZERO REAKCJI.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium
a jak to stwierdzić ? bo nie wiem niestety jakis modół czy coś ?
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium
włącznika brak czyli TCS nie ma tak ?
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium