Skrzynia biegów – różne problemy i pytania.
No i mnie dopadł problem ze skrzynią. Wsiadam do samochodu próbuję wrzucić jedynkę, a tu nic, wsteczny tak samo. Gaszę silnik i jedynka i wsteczny wchodzą leciutko, więc na wyłączonym wrzucam wsteczny odpalam i bieg "wypadł" , siłowałem się z 5min. Zgasiłem wcisnąłem parę razy odpaliłem i ledwo wszedł. 10metrów dalej wszystko wróciło do normy. Na drugi dzień to samo ani wsteczny ani jedynka 2,3,4,5 idealnie. Co to może być? Wysprzęglik? Czy coś ze sprzęgłem ?
- Od: 25 paź 2010, 08:21
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 RF5C 136km 03r.
U mnie biegi haczyly i ciezko wchodzily. Po wymianie sprzegla skrzynia nie ta, biegi wchodza lekko i bez haczenia. Wymiana sprzegla nastapila przy przebiegu 260tys km (wymiana razem z dwumasowym kolem).
Objawem byl ciezko wchodzacy pedal sprzegla i czasem lekkie szarpanie przy ruszaniu
Objawem byl ciezko wchodzacy pedal sprzegla i czasem lekkie szarpanie przy ruszaniu
Poprzednio: Mazda 323f BJ 2.0 DiTD 90hk 99r
Mazda 626 GW 2.0 DiTD 101hk 2000r
Czarny Fiat Punto I 1,1 SPI, LPG, 55KM :D
- Od: 6 gru 2007, 11:29
- Auto: Mazda 6 GY 2.0 MZR-CD 121hp 02r 298kkm
Peugeot 407 SW 1.6 Hdi
Citroen Saxo Electrique 03
Może i zapowietrzone, ale może też masz problem z puchnącym przewodem płynu od wysprzęglika. Jest gdzieś na forum temat o puchnącym przewodzie (i przy okazji pedale zapadniętym w podłogę).
mi natomiast cos sie stało z 1 i 3 reszta wchodzi super co to możę być
i do tego cieknie olej na połączeniu półosi ze skrzynią biegów?? może ktoś wie o co chodzi synchronizator
?
mazda BK 2005r 1.6 benzyna

mazda BK 2005r 1.6 benzyna
- Od: 13 maja 2012, 14:40
- Auto: mazda 3 bk 1.6 benzyna 2005r
Oj widzę tutaj dużo ludzi ma problemy niekiedy mniejsze, a niekiedy większe ze skrzyniami ;p
ja mam takie pytanie czy komuś może dopiero jak 20km w korku jedzie i to jeszcze przez miasto wtedy zaczyna wchodzić ciężko pierwszy bieg i wsteczny?
i pytanie czy jak jedzie się na pierwszym biegu całkiem wolno to jak są drgania na aucie to może być poduszka wywalona?
Pozdrawiam, jutro idzie Madzia na inspekcję to zdam relacje
ja mam takie pytanie czy komuś może dopiero jak 20km w korku jedzie i to jeszcze przez miasto wtedy zaczyna wchodzić ciężko pierwszy bieg i wsteczny?
i pytanie czy jak jedzie się na pierwszym biegu całkiem wolno to jak są drgania na aucie to może być poduszka wywalona?
Pozdrawiam, jutro idzie Madzia na inspekcję to zdam relacje
Witam.
U mnie występuje problem z wrzucaniem dwójki, czasem trójki.
Zdjąłem gałkę i mieszek i zauważyłem, ze jakoś dziwnie lata ten grzybek na dole. Na filmiku pokazałem też luzy na cięgienkach.
Czy takie duże luzy są normalne? Czasem wygląda to tak jakby przez te luzy na grzybku coś się gdzieś zaczepiało i przez to nie chciała się wbić dwójka.
U mnie występuje problem z wrzucaniem dwójki, czasem trójki.
Zdjąłem gałkę i mieszek i zauważyłem, ze jakoś dziwnie lata ten grzybek na dole. Na filmiku pokazałem też luzy na cięgienkach.
Czy takie duże luzy są normalne? Czasem wygląda to tak jakby przez te luzy na grzybku coś się gdzieś zaczepiało i przez to nie chciała się wbić dwójka.
- Od: 31 gru 2011, 11:46
- Auto: Mazda 6 GG, MZR-CD 121KM DPF, '06
U mnie tez luzy byly...ale nie pamietam czy duze czy mniejsze niz Ty masz.
Sprawdz czy sprzeglo sie nie konczy. Podciagnij pedal sprzegla (jedna srubka na pedale), jesli pomoze z wrzucaniem biegow to znaczy ze sprzeglo sie powoli konczy.
Sprawdz czy sprzeglo sie nie konczy. Podciagnij pedal sprzegla (jedna srubka na pedale), jesli pomoze z wrzucaniem biegow to znaczy ze sprzeglo sie powoli konczy.
Peugeot 407 SW 1.6 Hdi
Ile masz najechane w aucie? Jesli ok 200tys lub ponad to przydaloby sie zmienic oleje w skrzyni.
Ja swego czasu tez walczylem ze skrzynia biegow...zmienilem olej, podciaglem pedal sprzegla, smarowalem lewarek. Wszystko to pomoglo troche, ale dopiero haczenie zniknelo gdy zmienilem sprzeglo i dwumase. Padajace sprzeglo poznac po tym ze ciezko chodzi pedal, bierze pozno i czasem szarpie. Po zmianie mozna wciskac pedal jednym palcem
Popraw swoj opis i dopisz ile masz przejechane. SPrzeglo i dwumas zwykle wytrzymuja ponad 200tyskm.
Ja swego czasu tez walczylem ze skrzynia biegow...zmienilem olej, podciaglem pedal sprzegla, smarowalem lewarek. Wszystko to pomoglo troche, ale dopiero haczenie zniknelo gdy zmienilem sprzeglo i dwumase. Padajace sprzeglo poznac po tym ze ciezko chodzi pedal, bierze pozno i czasem szarpie. Po zmianie mozna wciskac pedal jednym palcem
Popraw swoj opis i dopisz ile masz przejechane. SPrzeglo i dwumas zwykle wytrzymuja ponad 200tyskm.
Peugeot 407 SW 1.6 Hdi
Przebiegu według licznika ma 100 tys. km. Ale to pobożne życzenie raczej. Olej właśnie wymieniłem stosunkowo nie dawno na Castrola reklamowanego w wątku o wymianie oleju. Nic przy ruszaniu mi nie szarpie, wysprzęgla od razu jak ledwo nacisnę na pedał, ale rzeczywiście chodzi ciężko. Jak wsiadłem do Vectry to mi jakoś tak dziwnie lekko było 
- Od: 31 gru 2011, 11:46
- Auto: Mazda 6 GG, MZR-CD 121KM DPF, '06
Smieszne jest to ze sie czlowiek przyzwyczaja do pracy sprzegla i sie nawet tego nie czuje ze chodzi ciezko. Jezdzilem normalnie dwa lata. Pojechalem ostatnio do mechanika wymieniac wahacze. Przejechal sie i mowi ze sprzeglo slizga, troche szarpie, wysoko lapie i ciezko chodzi. Zalecil wymiane razem z dwumasa. Smieszne jest to ze jak odebralem auto to z przyzwyczajenia tak mocna nacisnalem sprzeglo ze myslalem ze wpadne z nim w podloge :p tak lekko chodzilo w porownaniu ze starym. A lekko pracujaca skrzynia biegow byla tylko efektem ubocznym 
Peugeot 407 SW 1.6 Hdi
Witam,nie chcę zaczynać nowego wątku więc pytam tutaj-zaczął wyciekać mi olej z pod wybieraka w skrzyni biegów.Prawdopodobnie puszcza uszczelniacz na nim i tu jest moja prośba i pytanie: czy da się wymienić ten uszczelniacz wybieraka bez rozbierania skrzyni i jakie są wymiary tego uszczelniacza.
- Od: 26 wrz 2010, 13:06
- Auto: mazda 6 2006r.kombi dizelek 143km. Maj 2019 do CX 7 z 2010r. dizelek.Sierpień2023 cx5 2.5 benzyna 2017r.
Panowie prosze o odpowiedź co może być przyczyną ubywania oleju w skrzyni biegów . Cały silnik od spodu jest mokry od oleju. Nigdzie oleju nie ubywa tylko w skrzyni biegów więc musi z niej ubywać tylko którędy. Wymieniłem już uszczelkę półosi. Teraz mówią żebym wymienił uszczelkę wałka (simering) w skrzyni ale to trzeba rozbierać. Czy jest jeszcze inna możliwość ubywania tego oleju bo w sklepie z częsciami mazdy powiedzieli że tylko ta uszczelka w skrzyni. Dzięki za odpowiedź
- Od: 21 lip 2011, 12:18
- Auto: Mazda 1,8 benzyna-gaz