ravo napisał(a):Nie wiem, szczerze nie posiadam nawet połowy wiedzy onyxa i wiem, że EGT jest tak samo zawodne i może nic nie powiedzieć ale zawsze uważałem, że z szerokopasmówkę się nie jeździ i jest tylko do strojenia bo się szybko "przepali" co do EGT daje jako tako obraz co się dzieje.
Nie gadaj głupot i tak drugiego kompletu chlapaczy Ci nie zorganizuje
W większości nowych aut masz teraz seryjnie szerokopasmówkę. Nie różni się ona zasadniczo od "zwykłych" sond lambda, które zdarza się, że działają po 20 lat. Po prostu mają szerszy zakres pomiaru. Prędzej upali Ci się termopara od EGT niż sonda lambda.
Nie ma ścisłej zależności pomiędzy poziomem AFR'u a temperaturą spalin, choć wiele składowych jest wspólnych. AFR zależy bezpośrednio od zawartości paliwa i powietrza. Za pomocą wskaźnika EGT można ewidentnie zauważyć zmiany np. gdy ulegnie pogorszenie jakości paliwa, dokona się zmian zapłonu czy ustawienia wałków.
Odnośnie tego projektu jest coś na co warto zwrócić uwagę. Auto NA jaki SC mają dużo mniejsze EGT niż auto turbo. Sama turbosprężarka stawia pewne opory spalinom powodując nagrzewanie się – tarcie i zamiana energii kinetycznej na mechaniczną. Dlatego w tym przypadku zdecydowałem o monitorowaniu tylko AFR – na EGT nie wiele można by było zobaczyć.
Zależność AFR i EGT to temat rzeka