to po zniżceWicher napisał(a):Tanio nie było, termostat 230zł
Wentylator – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Witam, mam pytanie, czy ktoś z was wie czy istnieje zamiennik wentylatora klimy z obudową, bo mam wiatrak który terkocze i wali na wolnych obrotach , w serwisie taka częśc kosztuje 1300zł, a czy ktoś może kupował zamiennik? jeśli tak to dajcie znać.
Ostatnio edytowano 14 cze 2013, 10:51 przez lukaszm, łącznie edytowano 2 razy
Powód: zmiana nazwy tematu
Powód: zmiana nazwy tematu
- Od: 10 gru 2011, 18:09
- Auto: Mazda 3, 1,6 benz sedan 2006r
Mam dziwne uczucie ,że muszę wymienić termostat , temp. płynu w czasie jazdy 72-78*C w korku 80*C
temp. powietrza -3*C
ale maual podaje też taki wartości :
Item
Specification
Initial-opening temperature (°C {°F}) 80-84 {176-183}
Full-open temperature (°C {°F}) 97 {207}
Full-open lift
(mm {in})
8.0 {0.31} or mor
a i znalazłem to
http://allegro.pl/termostat-gates-mazda ... 98323.html
TERMOSTAT UKŁADU CHŁODZENIA PRODUKCJI RENOMOWANEJ NIEMIECKIEJ FIRMY GATES 111 zł
temp. powietrza -3*C
ale maual podaje też taki wartości :
Item
Specification
Initial-opening temperature (°C {°F}) 80-84 {176-183}
Full-open temperature (°C {°F}) 97 {207}
Full-open lift
(mm {in})
8.0 {0.31} or mor
a i znalazłem to

TERMOSTAT UKŁADU CHŁODZENIA PRODUKCJI RENOMOWANEJ NIEMIECKIEJ FIRMY GATES 111 zł
Wychodzi na to ,ze mój chyba działa, przy 81*C wąż do zbiorniczka robi się ciepły ale temp płynu w granicy 76 *C przy otoczeniu +2 *C wydaje się za niska
Może być nawet -15 a przy sprawnym termostacie silnik powinien mieć koło 90*C Nagrzewa się bardzo szybko i bez problemu, ale jak się jedzie to traci temperaturę, czyli nie domyka się termostat i pełen obieg ma i przeziębia silnik.... ktoś w innym poście też o tym pisał że ma takie objawy mu się pojawiły, a po wymianie termostatu wszystko znowu ok. Ciekawe czy ten Gates jest dobry. jutro powiem bratu by zadzwonił do sklepu co kumpel jego prowadzi i czy są zamienniki. Później o tym napisze.
Marcis napisał(a):ale jak się jedzie to traci temperaturę, czyli nie domyka się termostat i pełen obieg ma i przeziębia silnik.
dokładnie w garażu 82 po chwili 86 w drodze nawet 76 *C i nie ma siarczystych mrozów , wskazówka jest cały czas poniżej polowy w garażu się dźwiga do połowy
To jest nie zdrowe dla silnika i trzeba się tym szybko zająć, dobrze że już cieplej chociaż:) na pewno i spalanie też o dziesiątki większe. Chociaż jak na razie ze spalania jestem zadowolony bo 7 mam.
Jutro postaram się Ci podać cenę:) Może brat taniej po zniżkach wyrwie i się dowiem czy warto unikać jakiejś firmy.
Dopisano 8 kwi 2013, 09:04:
A więć tak, zamienniki są dwa. Jeden za 60zł jakiejś firmy co zaczyna się na Bu czy Ba, jakaś dziwna nazwa i trudna. Drugi to Gates za 100zł. I mówił że poleca ten za 60zł bo z Gates`em to różnie jest.
Dopisano 8 kwi 2013, 09:04:
A więć tak, zamienniki są dwa. Jeden za 60zł jakiejś firmy co zaczyna się na Bu czy Ba, jakaś dziwna nazwa i trudna. Drugi to Gates za 100zł. I mówił że poleca ten za 60zł bo z Gates`em to różnie jest.
Ja widzę tylko sensownie to
http://allegro.pl/show_item.php?item=31 ... d00be2ff62
dziś +8*C stoję sobie w koreczku temp 81*C ruszam i po 500 m z prędkością 50-60 km/h mam 72 *C
Dopisano wtorek, 9 kwietnia 2013, 14:50:
Wymieniłem termostat .
Warunki jazdy podobne temp.podobna przedtem 76-78*C teraz 96-98*C temp. płynu chłodzącego , jak widać różnica spora , nasza kochana wskazówka jest cały czas w tym samym miejscu na skali
Silnik chodzi o niebo bardziej jedwabiście.

dziś +8*C stoję sobie w koreczku temp 81*C ruszam i po 500 m z prędkością 50-60 km/h mam 72 *C
Dopisano wtorek, 9 kwietnia 2013, 14:50:
Wymieniłem termostat .
Warunki jazdy podobne temp.podobna przedtem 76-78*C teraz 96-98*C temp. płynu chłodzącego , jak widać różnica spora , nasza kochana wskazówka jest cały czas w tym samym miejscu na skali
Silnik chodzi o niebo bardziej jedwabiście.
No to super:) Marcinie a piszesz tak dokładnie o temperaturze silnika, można ją jakoś sprawdzić w komputerze czy liczysz ze wskaźnika?
Marcis napisał(a):No to super:) Marcinie a piszesz tak dokładnie o temperaturze silnika, można ją jakoś sprawdzić w komputerze czy liczysz ze wskaźnika?
z OBD , Torque pro i smartfon z androidem