Mazda 323F BA FE3T '95 –2.0 16v Turbo
W PL nikt na tyle grubo nie robił w F2T zeby Ci powiedziec co ile zniesie. Lepiej sie o to pytać na forach w US, gdzie zostało to sprawdzone. Skrzynia jest ogólnie (podobno) najsłabszym ogniwem i pada czesto przy powyżej 250KM. Za to jeździ Probe na seryjnym dole przy doładowaniu 1.8 bar'a na t3/to4 (chyba trim 50) i nic sie nie dzieje (wystrojony na MS'ie).
Widzę w planach FE3N
Powodzenia 
- Od: 19 maja 2006, 00:04
- Auto: Ford Probe 2.2 DOHC TURBO GT
prace z FE3N idą bardzo powoli ale mimo wszystko jakoś idzie.
Udało się założyć tłoki z 2.2turbo także trochę zejdę z stopniem sprężania coby można bezpiecznie dmuchać. Tłoki trzeba było przerobić z sworznia wciskanego na pływający, dorobić zabezpieczenia i skrócić sworznie.

Jak widać rożnica w tłokach jest dość widoczna

Udało się założyć tłoki z 2.2turbo także trochę zejdę z stopniem sprężania coby można bezpiecznie dmuchać. Tłoki trzeba było przerobić z sworznia wciskanego na pływający, dorobić zabezpieczenia i skrócić sworznie.

Jak widać rożnica w tłokach jest dość widoczna

no to wychodzi na plus, bo to rozwiązanie bardziej długodystansowe pod warunkiem idealnego spasowaniaMatheus napisał(a):Tłoki trzeba było przerobić z sworznia wciskanego na pływający
- Od: 24 lut 2008, 12:20
- Auto: *626 GW 2.0 TurboRF 98r.
* Toyota Avensis Verso 2.0 PB+LPG automat Exlusive 04r.
* było C8 2.2 PB+LPG Exlusive 03r
* było Meriva B 1.4 PB+LPG (fabryczny) 120KM 16r.
* było Astra 4 sedan 1.4 PB+LPG (fabryczny) 140KM 16r.
Od miesiąca mazda stała i czekała na wyciągnięcie skrzyni która się blokowała.
Dziś się udało wyciągnąć i ją rozebrać. Poleciały satelity w różnicówce. Reszta skrzyni ok.

Dziś się udało wyciągnąć i ją rozebrać. Poleciały satelity w różnicówce. Reszta skrzyni ok.

Ja tez kibicuje i to bardzo i tez strasznie choruje na takie cudo, mam nadzieje ze jaki już dopadnę kasy, bazę i dawce to podzielisz się swoim doświadczeniem 

Wyjedzie wreszcie to to po zimie? 
- Od: 29 sie 2009, 14:10
- Auto: Mazda3 BL Z6 Alu Silver
Była: Mazda 3 2 3 F GT
przeca jeździ od swiąt 
nie mam parcia na moc, ile wyjdzie to wyjdzie byle było szybsze od F2T 
10:1 –> 170HP (n/a bez kata)
9.2:1 –> 148HP (n/a z katem)
8.8:1 –> 260HP (limitowane wersje doładowane)
9.2:1 –> 148HP (n/a z katem)
8.8:1 –> 260HP (limitowane wersje doładowane)
Kaizen Sushi Racing Team Polub nasz FP :)
-
jarek.ZE
- Od: 25 lis 2008, 01:19
- Auto: Mazda MX-5 NA B6 '93
Była:
Mazda3 BM PE 120KM '14
Rajdowe Clio F7P '91
Mazda mx-3 EC KLZE '91
Subaru Impreza WRX MY05
Mazda6 GG AJ '04
mlody1921 napisał(a):Jaki stopień sprężania ma FE3n ? będziesz odprężał by więcej dmuchnąć ?
parę poztów wyżej widać założone tłoki z F2T także stopień sprężania powinien być w granicach 8 co pozwoli bezpiecznie dmuchać.
Mam jeszcze drugi blok w którym robię strokera na 2.2

Mam pytanie, co do tego łącznika między przepustnicą a resztą dolotu – ten króciec pierwotnie był podłączony do odmy??
W momencie powstawania doładowania, część ciśnienia będzie szło do skrzyni korbowej (o ile nie ma tam zaworka jednokierunkowego). Chyba lepiej żeby odma była podłączona do dolotu przed turbiną, a sam króciec zaślepiony – jeżeli on ma inne zadanie to chętnie się dowiem
ten łącznik jest z silnika wolnossącego, aktualnie ten króciec jest zaślepiony. Silnik ma 2 odmy, jedna z zaworkiem do dolotu a druga luzem w atmosferę.