koala1985 napisał(a):Nie podejrzewam żebym robił autem więcej niż 12tyś km/rocznie
I przy takim przebiegu nawet się zastanawiasz nad dieslem??
koala1985 napisał(a): nie liczycie dodatkowych problemów związanych z instalacją.
Jak założysz najtańszą to można liczyć, że będą problemy. Na 10 samochodów które miałem w życiu, jeden to diesel. Reszta PB, zawsze z gazem, przerobiłem wszystkie instalacje, od I do IV generacji i nigdy nie miałem problemów z instalacją. A Toyotę Starlet sprzedałem z przebiegiem 480 tys, z czego ponad 300 na LPG.
koala1985 napisał(a):Dodatkowe przeglądy, częste z tym problemy.....
Droższy przegląd o 60 złotych i częstsza zmiana świec za 30 złotych komplet.
koala1985 napisał(a):Silnik diesla został opatentowany w 1983r i posiada większą sprawność niż benzyna
raczej w 1983 roku to było już na swiecie masę diesli, a nie jego opatentowanie.
Sprawność daje mu mniejsze spalanie, ale na pewno w nowoczesnym dieslu większe przebiegi.
koala1985 napisał(a):a obecne diesle d4D czy jtd pod wieloma względami przebijają benzyny i sprawiają mniej kłopotu niż instalacja gazowa.
A pod jakimi względami oprócz spalanie i momentu przebijają?
Ja bym Ci na początek proponował poczytać dział diesle, poszukać cen części do diesla itp.
najdroższa część w inst LPg to wtryski, czyli jakieś 500 złotych. Za te pieniądze to raczej nawet jednego wtrysku do diesla nie kupisz.
koala1985 napisał(a): Gaz jest "suchym" paliwem, które na dłuższą metę zamęcza silnik. Montowanie gazu do auta z przebiegiem ok 200tyś to jak rzucanie monetą i mówienie sobie "może jeszcze pojeździ".
Albo nie za bardzo wiesz o czym piszesz, albo naczytałeś się za duzo teorii.
nie miałem samochodu na gaz który by miał mniej niż 200 tysięcy w momencie zakłądania gazu.
To "może jeszcze pojeździ' to raczej powinno się tyczyć kilkunastoletniego diesla.
Co pierwsze padnie, wtryski, pompa.
koala1985 napisał(a): na niższe obroty pracy silnika a tym samym ich mniejsze zużycie. Benzyna a tym bardziej z gazem przy tym przebiegu się rozpadnie.
A co mają obroty do wysilenia silnika. No chyba, że piszesz o silnikach diesla w ciężarówkach, tam fakt są niskoobrotowe, wysoka pojemność, średnio wysilone.
Ja wnioskuje z tego co piszesz, że nigdy w życiu nie miałeś samochodu na LPG, tylko za dużo się na jego temat naczytałeś. To poczytaj teraz o problemach z nowoczesnymi wysilonymi dieslami i podejmij decyzję.