Wlew paliwa. Pytania, problemy.
1, 2
Po zatankowaniu i zakręceniu korka wlewu paliwa, klapka wlewu normalnie powinna się zatrzasnąć. Niestety w moim przypadku zablokował się rygielek (nie wysuwa się) klapka po prostu jest nie zamknięta i odstaje
Czy to coś poważnego (np. urwana linka)? Czy wystarczy dmuchnąć np. WD-40 i będzie po kłopocie? Nadmienić muszę, że po podniesieniu dźwigni otwierania klapy wlewu, która znajduje się obok siedzenia kierowcy, po lewej jego stronie, czuć pewien opór, który wskazywałby na fakt, że linka jednak nie jest urwana.
- Od: 26 mar 2012, 16:36
- Auto: Mazda 6 2,0 MZR GH, rok prod. 2008,
Oczekujesz, że ktoś z nas do Ciebie przyjedzie psiknąć tym smarem, żeby sprawdzić, czy zadziała ? 
Nie rozumiem jaki jest cel umieszczenia tego postu.
Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz...
Nie rozumiem jaki jest cel umieszczenia tego postu.
Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz...
Bingo Panie "chmooreck" właśnie taki jest cel zamieszczenia postu.
A tak nawiasem mówiąc: chodziło bardziej o to czy może ktoś miał podobny problem.
Edit by Wojtek
kolego, nie ublizamy tytaj nikomu...
Twoje nietektowne stwierdzenie skasowalem... jeszcze raz takie cos i bede musial zadzialac... oki?

Edit by Wojtek
kolego, nie ublizamy tytaj nikomu...
Twoje nietektowne stwierdzenie skasowalem... jeszcze raz takie cos i bede musial zadzialac... oki?
Ostatnio edytowano 21 maja 2012, 16:02 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Cenzura...
Powód: Cenzura...
- Od: 26 mar 2012, 16:36
- Auto: Mazda 6 2,0 MZR GH, rok prod. 2008,
...
Sam piszesz
wiec sam wnioskujesz, ze linka to nie problem. Przeczysc, przesmaruj i jak to nie pomoze to wtedy bedziemy szukac dalej
Unoszenie sie honorem i sugerowanie, ze ludzie nie mysla za daleko Cie nie zaprowadzi
Sam piszesz
firefarter napisał(a):Nadmienić muszę, że po podniesieniu dźwigni otwierania klapy wlewu, która znajduje się obok siedzenia kierowcy, po lewej jego stronie, czuć pewien opór, który wskazywałby na fakt, że linka jednak nie jest urwana.
wiec sam wnioskujesz, ze linka to nie problem. Przeczysc, przesmaruj i jak to nie pomoze to wtedy bedziemy szukac dalej
Unoszenie sie honorem i sugerowanie, ze ludzie nie mysla za daleko Cie nie zaprowadzi
chmooreck napisał(a):Ja po prostu bym zaczął od próby przesmarowania/ruszenia bolca i po nieudanej podzielił się spostrzeżeniami
dokladnie tak... ale widzc, ze nie wszyscy tak podchodza...
ps. pozniej posprzatam
Witam
Miałem ten sam problem, "cypek" który powinien trzymać klapkę wlewu paliwa nie chciał odbijać więc postanowiłem potraktować go WD40 i kluczem 14, żeby poluzować tą śrubą. Wszystko działa, dodatkowo kilkanaście razy otwierałem i zamykałem żeby płyn dostał się wszędzie. Proszę próbować.
Pozdrawiam.
Miałem ten sam problem, "cypek" który powinien trzymać klapkę wlewu paliwa nie chciał odbijać więc postanowiłem potraktować go WD40 i kluczem 14, żeby poluzować tą śrubą. Wszystko działa, dodatkowo kilkanaście razy otwierałem i zamykałem żeby płyn dostał się wszędzie. Proszę próbować.
Pozdrawiam.
-
jumbson
Witam jakis czas temu kupiłem mazde 6 GH z 2008 roku Diesel.
Ku mojemu zdziwieniu podczas tankowania zauważyłem że wlew paliwa pasuje do benzyny.
Czy da sie to jakoś wymienić?
Poniżej foto.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7bc ... 321b3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3d ... 60eef.html
Ku mojemu zdziwieniu podczas tankowania zauważyłem że wlew paliwa pasuje do benzyny.
Poniżej foto.
Na pewno da się wymienić. Trzeba kupić wlew od diesla i wymienić. Dojście wiąże się z rozbieraniem zapewne tapicerki od wewnątrz.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Pyjter1981 napisał(a):Witam jakis czas temu kupiłem mazde 6 GH z 2008 roku Diesel.
Poniżej foto.
A zastanowiłeś się dlaczego tak jest?
Podejrzana ta twoja mazda, przypadkiem nie składana z dwóch różnych

Na pierwszy rzut oka ja też mam wlew od wersji z silnikiem benzynowym, albo mi silnik podmienili....
Jesli pistolet od dystrybutora ON wchodzi i mieści się we wlewie nie ma się o co martwić
Lub inaczej, jesli miałbyś silnik benzynowy i nie miescilby się pistolet od ON to ok, ale mając Diesla wsadzisz również do wlewu pistolet od benzyny... więc nie wiem o co halo... W Mazdach jest inaczej?
Wysłano z HTC i Tapatalk2
Jesli pistolet od dystrybutora ON wchodzi i mieści się we wlewie nie ma się o co martwić
Lub inaczej, jesli miałbyś silnik benzynowy i nie miescilby się pistolet od ON to ok, ale mając Diesla wsadzisz również do wlewu pistolet od benzyny... więc nie wiem o co halo... W Mazdach jest inaczej?
Ostatnio edytowano 4 cze 2013, 18:06 przez Janusz626, łącznie edytowano 2 razy
Janusz626 napisał(a):Na pierwszy rzut oka ja też mam wlew od wersji z silnikiem benzynowym, albo mi silnik podmienili....
Niestety pistolet nie wchodzi musze go przytrzymywać co często kończy się obalniem ropą błotnika
Dopisano 3 cze 2013, 21:38:
polak900 napisał(a):[quote=A zastanowiłeś się dlaczego tak jest?
Podejrzana ta twoja mazda, przypadkiem nie składana z dwóch różnych
Nie raz sie zastanawiałem czy Madzia nie ma przeszczepionej całej ćwiartki ale nie chce sie dołować. Nie jestem jakimś znawcą balacharki więc nie będe się wypowiadał.
Ważne że jeździ na wprost i nic się nie dzieje a ja jestem zadowolony

Janusz626 napisał(a):A może stoisz pod dystrybutorem dla aut ciężarowych? Tam pistolet jest potezny i grubszy i do auta osobowego do wlewu nie wejdzie...
Hehe no co ty
Pyjter1981 napisał(a):Hehe no co ty
...nie nasmiewam się z Ciebie, jutro zrobię zdjęcie i podam średnicę wlewu. Ewentualnie ja również mam przeszczep ćwiartki z dawcy benzyniaka...
A czy ktoś z forum wymieniał taki wlew?
Jakie mogą być koszty?
Jakie mogą być koszty?
Widac ze ma wlew od benzyniaka, sam mam PB i mam taki sam.
Lepiej niech ktos mu wrzuci zdjecie wlewu od diesla.
Ogolnie wąskie są wlewy w mazdach, nawet od benzyny nie wchodzi tak głęboko jak w innych autach.
Ogolnie wąskie są wlewy w mazdach, nawet od benzyny nie wchodzi tak głęboko jak w innych autach.
- Od: 2 kwi 2013, 22:55
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR (2008r.)
tadziur88 napisał(a):Widac ze ma wlew od benzyniaka, sam mam PB i mam taki sam.
Samochód jest sprowadzony z Austrii. Czy jest możliwe że tam mają inne pistolety do tankowania??
Witam, zdjęcie wlewu paliwa ON z mojej Mazdy 6 GH 2.0 MZR-CD 140 kM RF-7J 2009 rok:

...średnicy nie zmierzyłem ale wydaje mi się że wlew jest taki sam jak na początku tematu kolegi Pyjter1981, czyli od DIESLA
EDIT 15 minut później:
...zdjęcie kolegi Pyjter1981:

...przyjrzałem sie zdjęciom z mojej GH i z auta kolegi Pyjter1981,
i stwierdzam że faktycznie średnica w mojej GH otworu wlewowego jest większa... , w GH kolegi ten otwór jest mniejszy i pasujący od wersji benzynowej niestety...
...przepraszam Cię Pyjter1981, nie chciałem wierzyć że coś może być nie tak... zwracam honor

...średnicy nie zmierzyłem ale wydaje mi się że wlew jest taki sam jak na początku tematu kolegi Pyjter1981, czyli od DIESLA
EDIT 15 minut później:
...zdjęcie kolegi Pyjter1981:

...przyjrzałem sie zdjęciom z mojej GH i z auta kolegi Pyjter1981,
i stwierdzam że faktycznie średnica w mojej GH otworu wlewowego jest większa... , w GH kolegi ten otwór jest mniejszy i pasujący od wersji benzynowej niestety...

...przepraszam Cię Pyjter1981, nie chciałem wierzyć że coś może być nie tak... zwracam honor

Spoko nie ma problemu
.
Pomóżcie mi rozwiązać ten problem.
Dam rade sam to wymienić? jak tam w ogóle dojść?
Pomóżcie mi rozwiązać ten problem.
Dam rade sam to wymienić? jak tam w ogóle dojść?
1, 2