Montaż fotelika dzieciego z ISOFIX
Strona 1 z 1
Witam forumowiczow mam maly problem niedlugo urodza nam sie blizniaki,probuje rozgryzc system montazu fotelika na srodkowym siedzeniu i niestety mam tylko niemiecka instrukcje obslugi i ni w zab nie moge tego rozgryzc schematy w instrukcji obslugi sa malo czytelne.Moze ktos jest w stanie mi opisac jak ten fotelik zamontowac tak aby bez nerwow i stresow mozna bylo bezpiecznie podrozowac.Wiem ze mam jakis pas w podsufitowce oraz po otworzeniu dwoch bocznych siedzen sa dodatkowe dwa zapinacze do pasa i co dalej.....? Ja mam zamiar podrozowac z swoja rodzina tak aby zona z prawej strony mogla siedzeic na pelnym siedzeniu w srodku wspomniany fotelik tylem do kierunku jazdy i za kierowca nastepny fotelik rowniez tylem do kierunku jazdy a obok kierowcy trzy letnia pociecha.Prosze o pomoc i o opinie czy w taki sposob podrozujecie z swoimi pociechami?
Dla fotelika dziecięcego przewidziane są dwie główne tylne kanapy. One mają najlepsze usytuowanie i możliwości montażowe. Fotele te mają najlepsze mocowania dedykowane zaczepy do systemu isofix.
http://fotelik.info/isofix.html
Ten malutki pomiędzy nimi jest przekornie dostosowany dla osoby dorosłej lub słusznego wzrostu. Chodzi tu o górny punkt trzymania który co prawda jest z tyłu, ale jest za wysoko dla dziecka.
Osoba 145cm wzrostu powinna mieć jeszcze podkładkę do siedzenia.
Pas ten rozwija się i zakończony jest dwoma zaczepami biodrowymi. Pod siedzeniami głównymi znajdziesz dodatkowe zaczepy obok tych do głównych kanap. Łapiesz pas z podsufitki siadasz na środkowym miejscu i zaciągasz pas przez pierś. Masz w ręku prawym klamrę przelotową i końcową. Przelotową zapinasz po swojej prawej stronie, końcową po lewej...tak by biodra były trzymane w dwóch dolnych punktach....a pas musi przechodzić po ramieniu, ale nie po szyi. Po odpięciu jednego punktu można wyjść z pasa natomiast by wypiąć drugi punkt biodrowy potrzeba coś cienkiego lub kluczyk...w boku zaczepu jest jasna szczelina i trzeba tam coś wsadzić by odczepiło się.... chodzi tu o to by co chwilę nie sięgać po pas do tyłu.
Logistycznie usytuowanie małych dzieci tyłem do kierunku jazdy jest nie praktyczne gdy osoba dorosła siedzi obok kierowcy....bo powinna siedzieć właśnie na środkowym miejscu. Wtedy trzeciego dzieciaka pakujemy na dodatkowy fotel w bagażniku i jest OK...natomiast walizki spinamy ze sobą i montujemy pasem obok kierowcy. Wykorzystując przestrzeń na nogi pasażera obok kierowcy cała graciarnia spokojnie się pomieści...trzeba tylko pokombinować.
Pozdrawiam M5
http://fotelik.info/isofix.html
Ten malutki pomiędzy nimi jest przekornie dostosowany dla osoby dorosłej lub słusznego wzrostu. Chodzi tu o górny punkt trzymania który co prawda jest z tyłu, ale jest za wysoko dla dziecka.
Osoba 145cm wzrostu powinna mieć jeszcze podkładkę do siedzenia.
Pas ten rozwija się i zakończony jest dwoma zaczepami biodrowymi. Pod siedzeniami głównymi znajdziesz dodatkowe zaczepy obok tych do głównych kanap. Łapiesz pas z podsufitki siadasz na środkowym miejscu i zaciągasz pas przez pierś. Masz w ręku prawym klamrę przelotową i końcową. Przelotową zapinasz po swojej prawej stronie, końcową po lewej...tak by biodra były trzymane w dwóch dolnych punktach....a pas musi przechodzić po ramieniu, ale nie po szyi. Po odpięciu jednego punktu można wyjść z pasa natomiast by wypiąć drugi punkt biodrowy potrzeba coś cienkiego lub kluczyk...w boku zaczepu jest jasna szczelina i trzeba tam coś wsadzić by odczepiło się.... chodzi tu o to by co chwilę nie sięgać po pas do tyłu.
Logistycznie usytuowanie małych dzieci tyłem do kierunku jazdy jest nie praktyczne gdy osoba dorosła siedzi obok kierowcy....bo powinna siedzieć właśnie na środkowym miejscu. Wtedy trzeciego dzieciaka pakujemy na dodatkowy fotel w bagażniku i jest OK...natomiast walizki spinamy ze sobą i montujemy pasem obok kierowcy. Wykorzystując przestrzeń na nogi pasażera obok kierowcy cała graciarnia spokojnie się pomieści...trzeba tylko pokombinować.
Pozdrawiam M5
Dziekuje kolego za odpowiedz dzis troche pokombinowalem i udalo sie fotelik zamontowac tylem do kierunku jazdy z pasem wychodzacym w podsufitowce,tak wiec ulzylo mi troche bo przede mna czasami podroze po ponad 1000 kilometrow,a siedzenia z tylu musze miec zlozone gdyz potrzebuje tak duzy bagaznik!
to tak jak ja. Przyglądałem się tym fotelom i jakoś nie widzę tych zatrzasków od ISOfix.
Więc pomyslałem sobie, że tylko za dopłatą występowały.
Ale dzięki za info. Szukam czegoś dla dziecka i mam jeden fotelik na oku właśnie z ISOfix w rozsądnej cenie.
Ale dzięki za info. Szukam czegoś dla dziecka i mam jeden fotelik na oku właśnie z ISOfix w rozsądnej cenie.
iwi napisał(a):to tak jak ja. Przyglądałem się tym fotelom i jakoś nie widzę tych zatrzasków od ISOfix.
trzeba dobrze pomacać w szczelinie między siedziskiem a oparciem...na brzegach da się wyczuć stalowe "uszy" od isofix.
kredyty hipoteczne – mieszkaniowe, remontowe, konsolidacyjne – cała Polska;
nieruchomości – doradztwo, inwestycje, pośrednictwo
nieruchomości – doradztwo, inwestycje, pośrednictwo
- Od: 2 sie 2011, 15:34
- Auto: MZR 2.0 DOHC 110 kW LF-DE
Yaris 1.0
w miejscu montażu fotelika masz w opaciu (na dole) takie plastikowe "guziki" – u mnie przynajmniej tak jaks a fotelik wpina się bajecznie prosto,,,, tylko musisz miec fotelik/baze z taką "nogą" która jest na wycieraczce.
Nowe isofixy montuje się na taką "kotwice" z tyłu foteli – ponoć lepsze, ale nie wiem bo w mojej M5 tego nie ma:–)

Nowe isofixy montuje się na taką "kotwice" z tyłu foteli – ponoć lepsze, ale nie wiem bo w mojej M5 tego nie ma:–)

Strona 1 z 1