Turbosprężarka – regeneracja, wymiana, problemy

Postprzez kropek101 » 10 maja 2012, 20:44

to nie jest tak najgozej ja jak szukałem to za regenerowana chcieli 1600zl to wolalem nowa wsadzic bo jeszcze musiałem stara oddać a to uziemiało mi auto a tak chyba 2 godziny i miałem nowe turbo zalozone i moglem jezdzić a wymiane mozna nawet pod chmurka zrobic jak sie nie ma garazu
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez akostarek » 10 maja 2012, 20:58

mazik87 napisał(a):Turo dmucha ale przy okolo 4000obr

cięgno z gruchy się porusza jak należy ?

ceny regeneracji dość znośne, kwestia tylko, czy turbo umarło śmiercią naturalna, czy może nie miało odpowiedniego ciśnienia oleju, a to niestety czasami się zdarzało w tych silnikach :(
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez mazik87 » 10 maja 2012, 22:10

No padło przy prędkości 150km/h
Znaczy sie samochod nagle stracił moc... To ciegno to to coś pod turbo? (ten zaworek) jak tak to sie "porusza".
Mechanik sciagnal gume z przeplywki i i chcial cos tam pokrecic i widac ze te zebatki sa tak jakby zapieczone i nie da sie tego przekrecic..
Czy to sa objawy zatartej turbiny?
Nie znam sie na tym i nie wiem czy mechanik ma racje czy rzeczywiscie turbo to moj podstawowy problem
Czytalem tez o tym nieszczesnym sitku, moze sie zapchalo...
Forumowicz

Od: 26 maja 2011, 10:52
Auto: Mazda 3 BL2009 1.6b

Postprzez akostarek » 10 maja 2012, 23:13

trudno mi tu podejmować dyskusję nie widząc nawet turbo i objawów :)
Wirnik turbosprężarki powinien się dość swobodnie kręcić, na zimnym stawia lekki opór.
Ewentualnie podjedź gdzieś do zakładu regenerującego turba, tam raczej się nie pomylą (no chyba, że wyczują interes :P)
Przy wymianie należałoby sprawdzić jak wygląda to sitko w śrubie, bo możesz za kilka tyś km wrócić na gwarancję z uwaloną suszarką.
Forumowicz

Postprzez mazik87 » 17 maja 2012, 10:40

Turbo wymienione, koszt 1200zł z robocizną
Mam niestety problem i teraz nie wiem czy jest związany z turbina czy z samym silnikiem
Otóż przy przyśpieszaniu na 5 biegu w granicach obrotów 1800-2000 auto tak jakby poszarpuje,
Jest to dość wyczówalne, na 4 biegu też coś czuć w tych granicach ale raczej nie zwracam na to uwagi,
Mechanik "posłuchał" trochę silnika i moje klekotanie które pojawiło się w czasie usterki uznał za problem z wtryskami,
czy wtryskiwacz może powodować wibracje przy przyspieszaniu, czy jednak to może być turbina?
Forumowicz

Postprzez akostarek » 17 maja 2012, 15:39

padające wtryski mogą dawać różne objawy, szarpie przy mocnym bucie czy delikatnym przyspieszaniu ? kopci ? jakieś problemy z odpalaniem ? nierówna praca ? próbowałeś odłączać tego BOXa ? Nie było śladów kontaktu na wirniku turbiny ? Może jednak ta końcówka świecy poszła do środka <nie powiem>
Forumowicz

Postprzez mazik87 » 17 maja 2012, 17:18

Przyspieszanie jak przyspieszanie, gaz może nie dociśniety na max ale też nie jest to powolne przyspieszanie :)
Nie widze dymu,
Bez problemu odpala, tylko kurczę tu widzę trochę różnicę, tak jakby ten dzwiek samego odpalania był inny ( krótszy ) taki nie równy... Po odpaleniu stuka a nie stukało wcześniej, ale to już tak od dłuższego czasu..
Boxa nie odłączałem bo ciężko się tam dostać do tyłu, ale jak już się wkurzę to odłączę i zobaczę.
Wirnika nie oglądałem za bardzo bo się na tym nie znam, inny serwis stwierdził po prostu że do wymiany bo leje..
Z tą końcówką wszystko możliwe..
Po wymianie turbo samochód chodzi tak jak chodził przed usterką, tyle że problem z tymi drganiami
I problem ze stukaniem wciąż doskwiera.. ;/
NA biegu jałowym też zauważyłem że samochód lekko drga, mam wrażenie że obroty ma trochę za małe..
Ogólnie to nie kopci, przyspiesza normalnie :)
Być tu mądrym :)) Telefon mogę naprawić ale w silniku to może być wszystko albo jakaś mała pierdułka
Chyba będzie trzeba wszystko po kolei wymieniać ;)
Forumowicz

Postprzez kondziu270 » 13 wrz 2012, 23:00

Witam. jestem tu nowy właśnie założyłem konto bo nie wiem co mam dalej robić z Mazdą 3.
Zacznę od początku. Kupiona została rok temu w lipcu 1,6 diesel 2006 r od handlarza- przyprowadził ją z Niemiec. Przebieg podobno 160 000. tyle ma na liczniku przynajmniej teraz.
Po wyjechaniu od handlarza samochód stracił moc. z 109 koni nagle poczułem że on ma jakieś 20 koni. myślałem ze zatankowałem kiepskie paliwo i dlatego mógł stracić moc wiec następnego dnia spuściłem całą tą ropę, zatankowałem v-power ale to nic nie pomogło. w ASO kazali wymienić turbinę. wiec kupiłem turbinę za 2100 nową, założyli ją w ASO ale kazali zrobić też głowice. Nie było wtedy na to kasy więc tego nie zrobiliśmy, bo jeszcze trzeba było wyciąć FAP co też kosztowało 1800zł. Bez FAP i z nową turbiną samochó kopcił przy dodawaniu gazu na czarno przez 11 miesięcy, i przez ten czas przejechał tylko około 4 000 km. po 11 miesiącach padła turbina. Reklamacji firma w której kupowałem ją nie uznali. Więc kupiłem w lipcu 2012r drugą turbinę ale już nie u nich tylko na allegro regenerowaną za 1100. ta druga turbina chodziła przez 15 minut aż po tym czasie zaczęła wyć oraz ukręcił się wirnik w turbinie. Obecnie stwierdziłem że zanim włożę 3 turbinę którą już zakupiłem, naprawie głowicę. Głowicę oddałem do profesionalnego warsztatu. tam stwierdzili że głowica sama w sobie jest w porządku ale wałek jest minimalnie krzywy oraz więc na jutro mają to wszystko zrobić razem z planowaniem głowicy. Pytanie teraz co dalej? Czy jak teraz włożę 3 turbinę znowu samochód będzie chodził 15 min i znowu będę musiał kupić kolejną turbinę? Czy ktoś miał podobny problem?
Dowiedziałem się że przy wymianie turbiny powiniennem wymienić pompę oleju. Czy ktoś coś na ten temat mi podpowie?
Nigdy w życiu nie kupie już mazdy, ale chcę go jakoś naprawić i sprzedać. Ale nie wiem jak go naprawić i dlaczego po 15 minutach rozwaliło turbinę, której też raklamacja została nie uznana.
Początkujący

Od: 13 wrz 2012, 22:46
Auto: mazda 3 2006r 1.6 d

Postprzez Dominooo » 13 wrz 2012, 23:17

Kolego, gdybyś sie zalogował na forum po pierwszej kupionej turbinie...
Zanim włożysz 3 turbo to niech Ci mechanicy sprawdzą tę śrubę.

Generalnie na forum masz kopalnię wiedzy na temat FAP-a, objawów jego zapchania i innyh usterek, o których wspomniałeś.
Obrazek
Forumowicz

Od: 1 wrz 2010, 05:47
Auto: マツダ 3 Y6 BK '05

Postprzez akostarek » 13 wrz 2012, 23:24

Reklamacja nie została uznana bo ? zapewne nieprawidłowy montaż. Przed wymianą turbiny powinno się sprawdzić, dlaczego ona padła. Głownie sprawdza się magistralą olejową, nie trzeba być mega obeznany, żeby wiedzieć, że w tych silnikach w śrubie jest sitko, które jak się zatka, to ile turbin byś nie wsadził, tyle wymienisz.
Sam Garret nawet wystosował zalecenie (http://turboconnect.co.uk/app/download/ ... 750030.pdf), aby przed wymianą turba sprawdzić dokładnie czy nie ma problemu ze smarowaniem – podano nawet jaki przepływ oleju powinien być (zalecane jest chyba czyszczenie + wymiana sitka, 2x wymiana oleju).

Ten silnik jeździ w tylu samochodach, że dziwne by było, gdyby jakiś warsztat specjalizujący się w regeneracji / montażu turbosprężarek o tym nie wiedział.
Inne powody, dla których mogło turbo paść – pałowanie na zimnym, gaszenie zaraz po mocnym nagrzaniu itd. Nie ssie lewego powietrza przez odme ? Jaki olej jest zalany ? Pisałeś, że może być coś z głowicą, może coś się już zbyt intensywnie zużywa i w oleju są drobiny metalu ?

Proponuję poczytać, poszukać odpowiednich ludzi, specjalizujących się w tej robocie, a nie marudzić na producenta.
Ostatnio edytowano 15 wrz 2012, 11:59 przez akostarek, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Riki » 13 wrz 2012, 23:36

akostarek napisał(a):prawdzić dokładnie czy nie ma problemu ze smarowaniem

dokładnie i sprawdziłbym pompę oleju, zdjął miskę i obejrzał smoka – resztę już Koledzy napisali.

P.S
tu ciekawostka jak pamiętam, w pudełku FORDA pompa kosztowała ostatnio ponad 750PLN, w pudełku MAZDY – okolice 300PLN. ASO detal.
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez kondziu270 » 17 wrz 2012, 21:49

panowie to sitko mój mechanik mówił że odrazy wyjął.
pompę olejku jutro odbieram nową ale nie oryginalną tylko zamiennik.
głowica też jutro do odbioru, i wszystko zawożę jutro do mechanika.
reklamacja została nie uznana bo jest napisane w protokole że było złe smarowanie.
pompa olejowa w aso peugeota to 1200 detal ja zamówiłem zamiennik za 600
Początkujący

Postprzez Riki » 17 wrz 2012, 22:14

kondziu270 napisał(a):ja zamówiłem zamiennik za 600

co to za zamiennik?

pisałem Ci wyżej, OE MAZDA masz w ASO za ok 300PLN....
mazparts.pl
Firma

Postprzez akostarek » 17 wrz 2012, 22:31

i to w zestawie ze smokiem ;)
Obrazek

przewody do turbo są ok ? skoro podejrzana jest pompa, to silnik mógł dostać po <dupa>
Forumowicz

Postprzez smile » 17 wrz 2012, 22:36

Kolego nie masz problemu bezpośrednio z turbiną a jej smarowaniem, czego efektem końcowym jest uszkodzenie turbiny. Sprawdzone / przeczyszczone przewody olejowe idące do turbo? Gdzieś zapewne jest przypchany przewód i olej nie dociera pełną średnicą przewodu do turbiny i ze względu na brak smarowania turbina się sypie.
Forumowicz

Od: 16 lip 2011, 13:38
Auto: M5 CR
M6 GY

Było:
323F BJ RF2A

Postprzez Neonixos666 » 17 wrz 2012, 22:44

kiedyś słyszałem że tak było w jednym BMW wymieniali turbiny a okazało się że coś było w przewodzie doprowadzającym olej ale nikt tego nie sprawdził tylko na pałę wymieniał.

Ps ja po pierwszej wymianie bym to sprawdził bo bez powodu nic się nie dzieję.
Forumowicz

Od: 10 wrz 2009, 00:21
Auto: Grand Scenic III PHII R9M

Postprzez Riki » 17 wrz 2012, 23:23

akostarek napisał(a):i to w zestawie ze smokiem ;)

Tu masz ceny netto :) dolicz VAT, takie pompy sprzedaję normalnie po 280PLNów.. smok można wyczyścić :P

smile napisał(a):Kolego nie masz problemu bezpośrednio z turbiną a jej smarowaniem, czego efektem końcowym jest uszkodzenie turbiny.

dokładnie tak a to ukaże inspekcja u producenta i gwarancję automatycznie tracisz :(
mazparts.pl
Firma

Postprzez kondziu270 » 18 wrz 2012, 21:21

mechanik powiedział że wszystkie przewody były przeczyszczone przez niego. Nie pozostaje nic innego w takim razie jak tylko czekać aż włoży głowice, założy nową pompę, oraz turbinę i odpalimy. Zobaczymy co dalej się stanie.
tą nową turbinę trzeba nasmarować przed odpaleniem silnika tak?
może on tego nie zrobił ostatnim razem i dlatego 15 min chodziła

Dopisano 18 wrz 2012, 21:24:

pompa wcale nie ejst podejrzana . to ja sam stwierdziłem że ją wymienię, bo tak się dowiedziałem że w tych silnikach przy wymianie turbiny w aso wymieniają też pompę oleju
Początkujący

Postprzez kondziu270 » 4 paź 2012, 18:20

Turbina, głowica oraz nowa pompa olejowa założona. Samochód Nawet odpalił i silnik normalnie chodził przez 40 min. Problem mechanik oczywiście znalazł następny. Z Nowej pompy oleju okazuje się że jest wyciek. Tak dziś mi powiedział. Podobno jest w niej jakaś śruba i z niej wycieka. Czy ktoś miał podobną sytuację? A może ta pompa przed założeniem powinna być sprawdzona i może ma jakąś tam śrube do regulacji którą powinna się dopiero przed założeniem dokręcać lub regulować?
Początkujący

Postprzez Bolo124 » 5 paź 2012, 09:55

Nigdy w życiu nie kupie już mazdy, ale chcę go jakoś naprawić i sprzedać. Ale nie wiem jak go naprawić i dlaczego po 15 minutach rozwaliło turbinę, której też raklamacja została nie uznana.[/quote]

to kup sobie syrenke i nie kupuj volvo ,forda itd z tym silnikiem od handlarzy bo znowu bedziesz miał problemy
to nie wina Mazdy ze masz problemy tylko cwaniaczka handlarza i po czesci twoja ze przed zakupem dokładnie nie sprawdziłes .
Forumowicz

Od: 12 cze 2010, 22:08
Auto: Mazda 3 1,6 diesel 2005
top sport