przez zadra » 8 lut 2012, 08:17
Jesli mogę wtrącić swoje 3-y grosze...
Sam stoję przed podobnym problemem, chcę kupić dla żony mikrodupowóz, aby mogła się przemieszczać codziennie ok 15km do pracy i z powrotem.
Budżet podobny – ok 3000.
Aktualnie jeździ pożyczonym od tatuśka lanosem 1,6 16V 1999r z gazem IIgen.. – Absolutna porażka i ekonomiczna i techniczna.
Auto kupione w lipcu 2011, u mnie od 2-u miesięcy. Więcej czasu spędziłem przy poprawkach w lanosie, bo coś nawaliło niż w moim comprexie z 1993r przez 5 lat.
W podwoziu stuka, bierze olej – jeszcze nie ustaliłem ile, lecz nie mniej niż litr na 1500km, buja strasznie, bo ma "miękkie i komfortowe" zawieszenie, ABS działa, a czasami nie działa, oczywiście na początku mrozów akku padł(no oczywiście, to nie wina auta), 2 razy wymieniłem kable zapłonowe na przestrzeni 2500km, raz świece, bo silnik nie równo pracował – zalecane kabelki NGK to koszt ponad 100npl, coś piszczy w silniku przy prędkości obrotowej ok 2500obr/min(mam nadzieję,że nie w rozrządzie)ponad tydzień walczyłem z zapowietrzoną pompą paliwa(dałoby się szybciej, ale nie miałem czasu), cudza wyczyniał oryginalny autoalarm lub immobilajzer.. i na końcu przy -15st umarł podnośnik szyby kierowy – aby podnieść szybę "z ręki" musiałem wyjąć wirnik z silniczka podnośnika – nie było fajnie..oczywiście taki bajer jak elektrycznie podnoszona antena zadziałała tylko w jedną stronę – już się nie schowała, a klimatyzacja..fizycznie istnieje...
Jednocześnie muszę dodać,że z gazem również działy się różne cuda, a wypowiedź o polecanym we wcześniejszych postach ekonomicznym lanosie zakończę informacją iż w cyklu pozamiejskim spalanie gazu oscyluje w okolicach 10,5 do 12,5l/100km, co oznacza,że każde inne auto benzynowe spalające ok 6l beny na setkę byłoby lepszym wyborem.
Autorowi tematu serdecznie odradzam takie auto!!
Osobiście skupiam się nad wyszukaniem auta ekonomicznego: moje typy:
Daihatsu Cuore 0,8 lub 1,0
Nissan Micra 1,0
Toyota Starlet 1,3
Toyota Corolla 1,3
Jestem zrażony do Daewoo, Opli, Francuzów i raczej Fiatów.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...