Oświetlenie bagażnika. Usterka styków w zamku bagażnika – Rozwiązanie str.2

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez relim1 » 2 maja 2012, 23:04

Rajek, mam takie pytanko, bo widzę na zdjęciu, że dostałeś sie do zamka bagażnika...
w jaki sposób (najlepiej bez uszkodzeń) rozebrać ten plastik, który jest na całej szerokości klapy po jej otwarciu?
pytam, ponieważ zabieram sie do wymontowania tego małego switcha odpowiedzialnego za światełko w bagażniku, bo u mnie ciemność w bagażniku.

dzięki pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 2 maja 2012, 23:26 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawilem znaki interpunkcyjne... prosze, uzywaj ich ;)
Forumowicz

Od: 1 cze 2011, 09:02
Auto: Mazda 3 Skyactiv-x Enzo
2019

Postprzez rajek » 3 maja 2012, 19:18

Witam. A wiec tak, caly plastik trzyma sie na zapinkach(zatrzaskach) ale najpierw musisz odkrecic srubke z uchwytu gdzie lapiesz reka jak zamykasz bagaznik. Ja mialem ulatwiana sprawe bo przede mna jakis glab juz tam zagladal i dwie zapinki byly zerwane tzn. zostaly w klapie i plastik lekko odstawal po lewej stronie od zamka. Ja plastik odrywalem od lewego rogu do prawego, smialym ruchem w dol. Musisz uwazac w tych najcieszych miejscach kolo szyby (na laczeniach). U mnie z jednej strony zaczep jest polamany bo glupek ciagnal pewnie na sile, trzeba to wyczepiac delikatnie (zdjecie ponizej jak to wyglada).

Obrazek

Mam nadzieje ze pomoglem ;)
p.s. przed wymontowaniem switcha sprawdz czy napewno jest spalony ;) , moj jest szukam teraz drugiego.
Forumowicz

Od: 30 mar 2012, 18:24
Auto: M6 Sport 2.0 MZR-CD 2008

Postprzez relim1 » 3 maja 2012, 20:15

Rajek wielkie dzięki za cenne wskazówki, na pewno mi to pomoże w tym że bez problemów zdemontuję te części plastikowe i dostanę się do zamka a konkretnie do tego switcha, jeszcze tylko jedno pytanie bo piszesz żebym sprawdził go przed zdemontowaniem czy jest na pewno spalony czy tez nie, jak mam to sprawdzić? miernikiem 12V ?. potem będę się martwił co z tym ewentualnie spalonym switchem zrobić, może jakiś elektronik będzie go umiał "uzdrowić" albo będę szukał gdzieś w necie nowego. Na razie bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam. ;)
Forumowicz

2019

Postprzez rajek » 3 maja 2012, 20:52

Aby switch wymontowac trzeba ciac kabelki, dlatego najpierw warto go sprawdzic. Mozesz uzyc miernika, ja wykombinowalem to tak, aby nie ciac kabelkow wbilem w nie cienkie szpileczki ale delikatnie aby nie przerwac wiazki i wtedy mozna miernik. Ja styknolem szpileczki ze soba i stala sie jasnosc :D Narazie szukam nowego switcha wiec spalony zostawilem w spokoju. Pozdro.
Forumowicz

Postprzez relim1 » 3 maja 2012, 20:59

Super sposób na sprawdzenie napięcia, jutro będę działał w tym kierunku, potem pochwalę Ci się efektem mojej pracy. Dzięki pozdrawiam.

Edit:

Rajek Twoje przypuszczenia się potwierdziły, zrobiłem dokładnie tak samo jak Ty, czyli za pomocą szpileczek zwarłem dwa kabelki dochodzące do tego "czegoś tam" i nastała jasność w bagażniku, czyli jasne jest że ten switch się spalił. ale teraz pytanie co dalej? skąd takie coś zdobyć? cały zamek kupować? no nie za bardzo, spróbuję poszukać na necie kogoś kto sprzedaje części do "szóstek" i może się uda kupić tą malutką część pojedynczo. Na razie bardzo Ci dziękuję za pomoc. ;)
Forumowicz

2019

PostTen post został usunięty przez Gość 6 maja 2012, 21:08.
Powód: post pod postem

Postprzez Wojtek » 6 maja 2012, 16:02

czy mozecie wstawic zdjecia tego mikrostycznika?
(najlepiej aby bylo wyskalowane... albo podajcie wymiary)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez relim1 » 6 maja 2012, 20:58

Zdjęcie tej części jest przecież wystawione, na zdjęciu to ten mały element w kolorze niebiesko-zielonym.
Forumowicz

2019

Postprzez Wojtek » 6 maja 2012, 21:13

relim1 napisał(a):Zdjęcie tej części jest przecież wystawione, na zdjęciu to ten mały element w kolorze niebiesko-zielonym.

<oczy> ... czytaj prosze... ale ze zrozumieniem...

Wojtek napisał(a):...(najlepiej aby bylo wyskalowane... albo podajcie wymiary)

chcialem wam pomoc w szukaniu i doborze zastepczego mikrostycznika... eh... :|
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez piotrek0077 » 7 maja 2012, 08:22

Witajcie!

Z tego co pamiętam to ten switch jest firmy AEG.
Po wymianie od razu w serwisie założyli mi żarówkę LED, prawie 6 miesięcy i jest ok.
Forumowicz

Od: 20 sie 2006, 22:39
Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.

Postprzez rajek » 7 maja 2012, 17:49

Witam. Relim1 super ze znalazles usterke, mysle ze taki stycznik mozna spokojnie znalezdz i nie musi byc koniecznie orginalnie od mazdy. Ja wlasnie jestem w trakcie poszukiwan ;)

Wojtek napisał(a):czy mozecie wstawic zdjecia tego mikrostycznika?
(najlepiej aby bylo wyskalowane... albo podajcie wymiary)

Wojtek jak tylko znajde czas( a na tygodniu z nim kiepsko) to rozbiore oslone i podam wymiary. Dzieki za pomoc.

piotrek0077 napisał(a):Z tego co pamiętam to ten switch jest firmy AEG.
Dzieki moze cos uda sie znalezdz.
Pozdr.
Forumowicz

Postprzez relim1 » 14 maja 2012, 19:34

Witam Rajek, i co tam nowego wymyśliłeś z tym naszym nieszczęsnym switchem, ja już nie mam pomysłu gdzie bym to jeszcze mógł znaleść. jak coś wymyśliłeś to podziel sie pomysłem, fajnie by było mieć znowu jasność w bagażniku, ;)
Forumowicz

2019

Postprzez rajek » 14 maja 2012, 21:10

Ja z czasem mam teraz kiepsko, i nawet nie mam kiedy podac rozmiarow tego switcha na forum. Jezeli tylko cokolwiek sie ruszy to napewno dam znac. pozdr.
Forumowicz

Postprzez michuu » 21 maja 2012, 08:38

Witam
mam ,ten sam problem z oswietleniem i dziwne ze zawsze 'siada' przy probie wymiany na LED.
Patrzac na ten wlacznik i bezowocnych poszukiwaniach nowego tak sobie mysle czy go poprostu nie zewrzec na stale i zawsze mozemy wlaczyc/wylaczyc oswietlenie poprzez przelacznik przy lampce.Wydaje mi sie ze powinno zadzialac.Teraz tylko kwestia znalezienia czasu i trafienia z pogoda aby to przetestowac,lub moze ktos sprobuje wczesniej.
Początkujący

Od: 6 mar 2012, 03:48
Auto: M6 GH MZR-CD 2.0 Sport
Black bad\''/girl

Postprzez rajek » 27 maja 2012, 12:20

michuu napisał(a): czy go poprostu nie zewrzec na stale i zawsze mozemy wlaczyc/wylaczyc oswietlenie poprzez przelacznik przy lampce.Wydaje mi sie ze powinno zadzialac.

Dzialac bedzie, bo ja zwarlem i wlaczalem i wylaczalem, na upartego mozna zastosowac takie rozwiazanie. Zastanawia mnie tylko jedno, jak ten problem mial piotrek0077, to pisal ze centralny zaczol wariowac przypuszczalnie switch daje sygnal na centralke. U mnie jak narazie nic z centralka sie nie dzieje, moze to byl tylko przypadek u piotrka0077 <co?> Narazie szukam switcha, jak nie znajde pomysle nad innym rozwiazaniem. pozdr

Update 02.08.2012

Udalo mi sie w koncu dostac mini micro switch na ebay uk. Jedynym parametrem jakim kierowalem sie przy zakupie byl jego rozmiar. W zwiazku ze nowy switch byl ciut mniejszy, musialem rozwiercic troszke otwor pod orginalna srubke. Wymiana bardzo prosta, potrzebna tylko lutownica i czas ;) Ja swoj zamontowalem dwa dni temu i od tamtej pory mam swiatelko w bagazniku <faja> Ponizej zdjecie switcha jaki zamontowalem. pozdr

mini_mikro_wlaczik.jpg
Ostatnio edytowano 2 sie 2012, 23:51 przez Anonymous, łącznie edytowano 2 razy
Powód: poprawilem zdjecia ;)
Forumowicz

Postprzez admiras » 2 sie 2012, 15:09

Witam
Znalazłem niedawno poszukiwany przełącznik, (jest to sprzęt firmy Panasonic) gdyż problem z uszkodzeniem tego elementu dotknął też mnie osobiście :( .
A nie uśmiecha mi się wymiana zamka po gwarancji.
Tu macie stronkę myślę, że wielu się przyda .
http://pl.rs-online.com/web/p/mikroprze ... i/6990192/
W zakładce "Podobne produkty" można sobie wybrać dokładnie taki jaki jest potrzebny.
Forumowicz

Od: 16 lut 2011, 22:00
Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Dynamic

Postprzez relim1 » 2 sie 2012, 15:40

Witam
Admiras a czy jesteś już po zabudowie tego przełącznika? i jeszcze jedno pytanie, czy to ten który widać na zdjęciu jak wejdzie się w link który przedstawiłeś? no i najważniejsze jakie koszta tego maleństwa.
Pozdrawiam.
Forumowicz

2019

Postprzez admiras » 2 sie 2012, 20:00

relim1 napisał(a):Witam
Admiras a czy jesteś już po zabudowie tego przełącznika?

Nie nie jestem, dzisiaj mi się przytrafiło więc od razu przeszukałem neta.
... i jeszcze jedno pytanie, czy to ten który widać na zdjęciu jak wejdzie się w link który przedstawiłeś?

Ten też może być, ale pisałem,że jest na tej stronie ( poniżej zdjęcia) zakładka "Podobne produkty"
i tam można sobie wybrać jaki nam jest potrzebny
....no i najważniejsze jakie koszta tego maleństwa.

Koszt każdego typu też tam jest :D
Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 16 lut 2011, 22:00
Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Dynamic

Postprzez relim1 » 2 sie 2012, 20:49

Wielkie dzieki admiras, wszystko jest mi już wiadomo, zostaje mi teraz już tylko sprawdzić dokładny symbol "tego czegoś" i dokonać zakupu.
Dziękuję pozdrawiam ;)
Forumowicz

2019

Postprzez rajek » 2 sie 2012, 21:53

relim1, dokladny symbol tego switcha to ASQ19096, ja niestety nie znalazlem switcha z tym numerem na tej stronce. Alternatywne rozwiazanie uzyc innego switcha jak ja to zrobilem. pozdrawiam
Forumowicz