Oświetlenie bagażnika. Usterka styków w zamku bagażnika – Rozwiązanie str.2
Rajek, mam takie pytanko, bo widzę na zdjęciu, że dostałeś sie do zamka bagażnika...
w jaki sposób (najlepiej bez uszkodzeń) rozebrać ten plastik, który jest na całej szerokości klapy po jej otwarciu?
pytam, ponieważ zabieram sie do wymontowania tego małego switcha odpowiedzialnego za światełko w bagażniku, bo u mnie ciemność w bagażniku.
dzięki pozdrawiam.
w jaki sposób (najlepiej bez uszkodzeń) rozebrać ten plastik, który jest na całej szerokości klapy po jej otwarciu?
pytam, ponieważ zabieram sie do wymontowania tego małego switcha odpowiedzialnego za światełko w bagażniku, bo u mnie ciemność w bagażniku.
dzięki pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 2 maja 2012, 23:26 przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawilem znaki interpunkcyjne... prosze, uzywaj ich ;)
Powód: poprawilem znaki interpunkcyjne... prosze, uzywaj ich ;)
Witam. A wiec tak, caly plastik trzyma sie na zapinkach(zatrzaskach) ale najpierw musisz odkrecic srubke z uchwytu gdzie lapiesz reka jak zamykasz bagaznik. Ja mialem ulatwiana sprawe bo przede mna jakis glab juz tam zagladal i dwie zapinki byly zerwane tzn. zostaly w klapie i plastik lekko odstawal po lewej stronie od zamka. Ja plastik odrywalem od lewego rogu do prawego, smialym ruchem w dol. Musisz uwazac w tych najcieszych miejscach kolo szyby (na laczeniach). U mnie z jednej strony zaczep jest polamany bo glupek ciagnal pewnie na sile, trzeba to wyczepiac delikatnie (zdjecie ponizej jak to wyglada).

Mam nadzieje ze pomoglem
p.s. przed wymontowaniem switcha sprawdz czy napewno jest spalony
, moj jest szukam teraz drugiego.

Mam nadzieje ze pomoglem
p.s. przed wymontowaniem switcha sprawdz czy napewno jest spalony
- Od: 30 mar 2012, 18:24
- Auto: M6 Sport 2.0 MZR-CD 2008
Rajek wielkie dzięki za cenne wskazówki, na pewno mi to pomoże w tym że bez problemów zdemontuję te części plastikowe i dostanę się do zamka a konkretnie do tego switcha, jeszcze tylko jedno pytanie bo piszesz żebym sprawdził go przed zdemontowaniem czy jest na pewno spalony czy tez nie, jak mam to sprawdzić? miernikiem 12V ?. potem będę się martwił co z tym ewentualnie spalonym switchem zrobić, może jakiś elektronik będzie go umiał "uzdrowić" albo będę szukał gdzieś w necie nowego. Na razie bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam. 
Aby switch wymontowac trzeba ciac kabelki, dlatego najpierw warto go sprawdzic. Mozesz uzyc miernika, ja wykombinowalem to tak, aby nie ciac kabelkow wbilem w nie cienkie szpileczki ale delikatnie aby nie przerwac wiazki i wtedy mozna miernik. Ja styknolem szpileczki ze soba i stala sie jasnosc
Narazie szukam nowego switcha wiec spalony zostawilem w spokoju. Pozdro.
Super sposób na sprawdzenie napięcia, jutro będę działał w tym kierunku, potem pochwalę Ci się efektem mojej pracy. Dzięki pozdrawiam.
Edit:
Rajek Twoje przypuszczenia się potwierdziły, zrobiłem dokładnie tak samo jak Ty, czyli za pomocą szpileczek zwarłem dwa kabelki dochodzące do tego "czegoś tam" i nastała jasność w bagażniku, czyli jasne jest że ten switch się spalił. ale teraz pytanie co dalej? skąd takie coś zdobyć? cały zamek kupować? no nie za bardzo, spróbuję poszukać na necie kogoś kto sprzedaje części do "szóstek" i może się uda kupić tą malutką część pojedynczo. Na razie bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Edit:
Rajek Twoje przypuszczenia się potwierdziły, zrobiłem dokładnie tak samo jak Ty, czyli za pomocą szpileczek zwarłem dwa kabelki dochodzące do tego "czegoś tam" i nastała jasność w bagażniku, czyli jasne jest że ten switch się spalił. ale teraz pytanie co dalej? skąd takie coś zdobyć? cały zamek kupować? no nie za bardzo, spróbuję poszukać na necie kogoś kto sprzedaje części do "szóstek" i może się uda kupić tą malutką część pojedynczo. Na razie bardzo Ci dziękuję za pomoc.
czy mozecie wstawic zdjecia tego mikrostycznika?
(najlepiej aby bylo wyskalowane... albo podajcie wymiary)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
relim1 napisał(a):Zdjęcie tej części jest przecież wystawione, na zdjęciu to ten mały element w kolorze niebiesko-zielonym.

Wojtek napisał(a):...(najlepiej aby bylo wyskalowane... albo podajcie wymiary)
chcialem wam pomoc w szukaniu i doborze zastepczego mikrostycznika... eh...
Arkana , Captur , Mii
Witajcie!
Z tego co pamiętam to ten switch jest firmy AEG.
Po wymianie od razu w serwisie założyli mi żarówkę LED, prawie 6 miesięcy i jest ok.
Z tego co pamiętam to ten switch jest firmy AEG.
Po wymianie od razu w serwisie założyli mi żarówkę LED, prawie 6 miesięcy i jest ok.
- Od: 20 sie 2006, 22:39
- Auto: Mazda 6 2.0 2009r AT HB 42500km.
Witam. Relim1 super ze znalazles usterke, mysle ze taki stycznik mozna spokojnie znalezdz i nie musi byc koniecznie orginalnie od mazdy. Ja wlasnie jestem w trakcie poszukiwan
Wojtek jak tylko znajde czas( a na tygodniu z nim kiepsko) to rozbiore oslone i podam wymiary. Dzieki za pomoc.
Pozdr.
Wojtek napisał(a):czy mozecie wstawic zdjecia tego mikrostycznika?
Wojtek jak tylko znajde czas( a na tygodniu z nim kiepsko) to rozbiore oslone i podam wymiary. Dzieki za pomoc.
Dzieki moze cos uda sie znalezdz.piotrek0077 napisał(a):Z tego co pamiętam to ten switch jest firmy AEG.
Pozdr.
Witam Rajek, i co tam nowego wymyśliłeś z tym naszym nieszczęsnym switchem, ja już nie mam pomysłu gdzie bym to jeszcze mógł znaleść. jak coś wymyśliłeś to podziel sie pomysłem, fajnie by było mieć znowu jasność w bagażniku, 
Witam
mam ,ten sam problem z oswietleniem i dziwne ze zawsze 'siada' przy probie wymiany na LED.
Patrzac na ten wlacznik i bezowocnych poszukiwaniach nowego tak sobie mysle czy go poprostu nie zewrzec na stale i zawsze mozemy wlaczyc/wylaczyc oswietlenie poprzez przelacznik przy lampce.Wydaje mi sie ze powinno zadzialac.Teraz tylko kwestia znalezienia czasu i trafienia z pogoda aby to przetestowac,lub moze ktos sprobuje wczesniej.
mam ,ten sam problem z oswietleniem i dziwne ze zawsze 'siada' przy probie wymiany na LED.
Patrzac na ten wlacznik i bezowocnych poszukiwaniach nowego tak sobie mysle czy go poprostu nie zewrzec na stale i zawsze mozemy wlaczyc/wylaczyc oswietlenie poprzez przelacznik przy lampce.Wydaje mi sie ze powinno zadzialac.Teraz tylko kwestia znalezienia czasu i trafienia z pogoda aby to przetestowac,lub moze ktos sprobuje wczesniej.
- Od: 6 mar 2012, 03:48
- Auto: M6 GH MZR-CD 2.0 Sport
Black bad\''/girl
michuu napisał(a): czy go poprostu nie zewrzec na stale i zawsze mozemy wlaczyc/wylaczyc oswietlenie poprzez przelacznik przy lampce.Wydaje mi sie ze powinno zadzialac.
Dzialac bedzie, bo ja zwarlem i wlaczalem i wylaczalem, na upartego mozna zastosowac takie rozwiazanie. Zastanawia mnie tylko jedno, jak ten problem mial piotrek0077, to pisal ze centralny zaczol wariowac przypuszczalnie switch daje sygnal na centralke. U mnie jak narazie nic z centralka sie nie dzieje, moze to byl tylko przypadek u piotrka0077

Update 02.08.2012
Udalo mi sie w koncu dostac mini micro switch na ebay uk. Jedynym parametrem jakim kierowalem sie przy zakupie byl jego rozmiar. W zwiazku ze nowy switch byl ciut mniejszy, musialem rozwiercic troszke otwor pod orginalna srubke. Wymiana bardzo prosta, potrzebna tylko lutownica i czas
Ostatnio edytowano 2 sie 2012, 23:51 przez Anonymous, łącznie edytowano 2 razy
Powód: poprawilem zdjecia ;)
Powód: poprawilem zdjecia ;)
Witam
Znalazłem niedawno poszukiwany przełącznik, (jest to sprzęt firmy Panasonic) gdyż problem z uszkodzeniem tego elementu dotknął też mnie osobiście
.
A nie uśmiecha mi się wymiana zamka po gwarancji.
Tu macie stronkę myślę, że wielu się przyda .
http://pl.rs-online.com/web/p/mikroprze ... i/6990192/
W zakładce "Podobne produkty" można sobie wybrać dokładnie taki jaki jest potrzebny.
Znalazłem niedawno poszukiwany przełącznik, (jest to sprzęt firmy Panasonic) gdyż problem z uszkodzeniem tego elementu dotknął też mnie osobiście
A nie uśmiecha mi się wymiana zamka po gwarancji.
Tu macie stronkę myślę, że wielu się przyda .
http://pl.rs-online.com/web/p/mikroprze ... i/6990192/
W zakładce "Podobne produkty" można sobie wybrać dokładnie taki jaki jest potrzebny.
- Od: 16 lut 2011, 22:00
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Dynamic
Witam
Admiras a czy jesteś już po zabudowie tego przełącznika? i jeszcze jedno pytanie, czy to ten który widać na zdjęciu jak wejdzie się w link który przedstawiłeś? no i najważniejsze jakie koszta tego maleństwa.
Pozdrawiam.
Admiras a czy jesteś już po zabudowie tego przełącznika? i jeszcze jedno pytanie, czy to ten który widać na zdjęciu jak wejdzie się w link który przedstawiłeś? no i najważniejsze jakie koszta tego maleństwa.
Pozdrawiam.
relim1 napisał(a):Witam
Admiras a czy jesteś już po zabudowie tego przełącznika?
Nie nie jestem, dzisiaj mi się przytrafiło więc od razu przeszukałem neta.
... i jeszcze jedno pytanie, czy to ten który widać na zdjęciu jak wejdzie się w link który przedstawiłeś?
Ten też może być, ale pisałem,że jest na tej stronie ( poniżej zdjęcia) zakładka "Podobne produkty"
i tam można sobie wybrać jaki nam jest potrzebny
....no i najważniejsze jakie koszta tego maleństwa.
Koszt każdego typu też tam jest
Pozdrawiam
- Od: 16 lut 2011, 22:00
- Auto: Mazda 6 GH 2.0 MZR-CD Dynamic